De ekster en de kat

Het zijn luidruchtige herrieschoppers, die ik zeker in het voorjaar liever niet in de tuin heb, maar mooi zijn ze wel. Ik heb het over de ekster in zijn glanzende zwart-witte kostuum, waar ook nog een gedistingeerd vleugje blauw in is verwerkt …

Toen ik vorige week een ommetje in de buurt maakte, zag ik een ekster in het speeltuintje rond scharrelen. Hij leek zich volstrekt niet aan mijn aanwezigheid te storen en liet me rustig dichterbij komen, zodat ik een aardige fotoserie kon maken …

Toen er een kat op het toneel verscheen, leek de ekster hem even uit te dagen. Maar zodra de kat aan een sprint was begonnen om die nare plaaggeest naar de strot te vliegen, sloeg de ekster zijn vleugels uit. Vanuit een boom liet hij even later zijn spottende “Èkèkèkèk …” door het speeltuintje klinken. De kat bleef wat beteuterd achter …

24 gedachten over “De ekster en de kat

 1. Ik had niet gedacht dat jij nog eens een ommetje in je eigen buurt zou maken. 😉
  Ik ben op de een of andere manier niet zo van de eksters, kauwen en kraaien. Toch is een ekster best mooi om te zien. En ze zijn superslim.

  Geliked door 1 persoon

 2. Er komen regelmatig twee ekster bij ons balkon. Is wel vrij schuwe beesten. Maar kunnen ook brutaal zijn. Erg slimme beesten. Kat wil we l graag pakken. Maar ekster kunnen echt tekeer gaan. Niet zo bang voor de kat. Ik heb wel eens gezien bij ons. Mooie foto’s heb je gemaakt. Fijne avond.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoewel ik ook niet op zijn geschreeuw zit te wachten, vind ik het wel een prachtige vogel, die we ook dagelijks in onze tuin zien en van mij mag hij blijven komen. Ik heb hem nog nooit in volle glorie op de foto kunnen zetten, maar dat gaat vast nog wel lukken 😁

  Geliked door 1 persoon

 4. Wij hadden ooit een eksternest in de tuin. Alle kleinere vogels joegen ze weg. Ik vond het niet fijn om hen hier als gast te hebben met hun luid gekwetter. Blij dat ze ondertussen een heel eind verder huizen en de vogeltjes hier weer fluiten. Op zich zijn het mooie vogels, maar best overheersend en brutaal.

  Geliked door 1 persoon

 5. De ekster vind ik een leuke en slimme vogel, het voedsel van de ekster bestaat voor voornamelijk uit insecten, noten, zaden het
  is dan ook een echte alles eter.
  Het is een fabeltje dat hij glimmende dingen steelt, het is een onderzoekende vogel
  en ook slim want hij kan zelf ook oplossingen vinden voor problemen, daar zijn
  wetenschappelijke onderzoeken naar geweest en misschien nog wel filmpjes over te vinden.
  Het is een trouwe vogel en ze hebben een partner voor het leven, soms
  blijven de jongen nog een tijd lang bij hun ouders wonen.
  Ze vormen geen grote groepen zoals de kauw doet.
  Alleen in het voorjaar wanneer de ekster jongen heeft steelt
  hij eieren en jonge vogels om aan zijn eigen jongen te voeren,
  maar uit wetenschappelijk onderzoek is inmiddels gebleken dat de zangvogel populaties hieronder niet te lijden heeft.
  Daarin tegen is de kat en katachtige verantwoordelijk voor het uitsterven voor een deel van de vogelpopulatie.
  Een pleidooi voor een vogel die naar mijn mening ten onrechte zo’n slechte reputatie heeft.

  Jan nog een fijne dag, Erica

  Geliked door 3 people

 6. Een ekster zie ik weinig in mijn tuin.
  Maar hebberige spreeuwen komen vooral voor al het vogelvoer.

  Het kleine grut krijgt maar een heel klein deel.

  Misschien moet ik toch maar een ekster op bezoek vragen?

  Vogelvriendelijke groet,

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.