39 gedachten over “Laameg

 1. Het was even puzzelen (had de reacties hierboven nog niet gezien). Dubbel ingewikkeld om een naam gespiegeld en op zijn kop te zien. Het lijkt inderdaad Laameg met een jaartal er achter. Maar ik was er ook uitgekomen. Alleen hoort ie bij een ander dorp dan iemand hierboven stelt. Voor de post klopt dat wel, maar in de praktijk is het toch een ander dorpje. Een klein Asterix en Obelix-dorpje, dat zich in 1908 met een eigen PB van de rest van De Streek heeft afgescheiden, met de kleinste voetbalvereniging van Nederland, en sinds kort misschien ook wel het kleinste dorpshuis van Nederland. Ik zal de naam nog even niet onthullen.

  Liked by 1 persoon

   • Goed plan, Jan! Tip: misschien kun je een keer een fotoreportage met ze doen over hun nieuwe, onlangs in gebruik genomen Dorpskeamer, die ze volgens mij helemaal met eigen “twee rechterhanden” (keer tig natuurlijk, het halve dorp heeft eraan getimmerd) in elkaar hebben gezet. Daar zitten vast visueel fraaie en ultramoderne duurzame elementen in, zoals een geothermie-installatie, ledverlichting, een zonneboiler, zonnepanelen, en sensorgestuurde douches voor de voetballers, zodat ze na een training of wedstrijd niet meer in de vaart hoeven te springen om zich schoon te schrobben. Die komen daarmee qua voorzieningen gelijk van de 19e in de 21e eeuw. 🙂

    Liked by 1 persoon

    • En door jouw impliciete gemaal-tip ontdekte ik dat die, met de machinistenwoning, hier beschreven moest worden en niet bij Gersloot. Hierdoor, en door het verhaal dat er over de bijzondere Dorpskeamer te vertellen viel, heb ik de pagina zojuist uitgebreid van 1000 naar 2000 woorden, wat ik normaalgesproken alleen haal bij dorpen die 10x zo groot zijn. Maar het is altijd een uitdaging voor mij om juist de kleine, vaak vergeten kerntjes zoals deze, daarom juist extra goed en uitvoerig te beschrijven. Dat is hier dan weer gelukt. Weer een vinkje erbij in het Excelbestand van kleine kernen die nu wel ‘af’ zijn qua beschrijving. 🙂

     Liked by 1 persoon

      • Hoe dorpsgrenzen precies lopen (voor het postcodeboek) kun je hier bekijken: tik een plaatsnaam in op https://www.openstreetmap.org/ en links zie je dan uit een rij dingen kiezen. Klik daar ‘stadsdeelgrens’ aan en je krijgt bijv. dit: https://www.openstreetmap.org/relation/1414671. Hoe het er ter plekke dan bordmatig uitziet, is dan weer een ander verhaal. Gersloot-Polder is alles N van de Aengwirderweg en gelegen binnen de oranje lijn als je de link van hiervoor aanklikt.

       Liked by 1 persoon

       • Dankjewel, Frank, als je eenmaal weet hoe ’t werkt, is ook dit niet zo moeilijk dus …
        Die aanvulling van hoe het bordtechnisch zit is wel handig, want volgens mij is dat in dit geval her en der toch ‘een beetje’ onduidelijk. Ik maak nog wel eens wat foto’s ter plekke. 🙂

        Liked by 1 persoon

       • Het lastige is dat borden ter plekke niet altijd plaatsgrenzen aangeven. Immers bij blauwe borden heb je daarbuiten vaak nog een gebied dat wel tot de woonplaats behoort maar ‘buiten de bebouwde kom’ ligt. Sommige plaatsen geven dat evengoed ook nog aan aan de grenzen aldaar, aan de grenzen van het buitengebied dus, als je het woonplaatsgebied binnenkomt maar buiten de kom, met witte borden (zoals Bergambacht en Schoonhoven), maar meestal nemen de gemeenten die moeite helaas niet.

        Bij plaatsen die alleen maar ‘buiten de bebouwde kom’-gebied hebben, zoals de meeste buurtschappen en de dorpjes Gersloot-Polder en Readtsjerk, staan de borden vaak aan de grenzen van het gebied van de plaats. Maar ook niet altijd. Bijv. Gersloot-Polder is zo’n omvangrijk gebied waar je wellicht wel vanuit 10 kanten kunt binnenkomen. En wellicht hebben ze alleen een paar borden geplaatst bij de grenzen van het kerntje aan de Tijnjeweg. Als je dan wilt weten wat het werkelijke woonplaats-gebied is, kun je dus terecht bij de geschetste methode op OpenStreetMap.

        Liked by 1 persoon

       • Mee eens. Daar komt nog bij dat die borden ook nogal een kostenpost vormen als je het overal goed wilt doen. In het geval van Gersloot-Polder zou ik het niet zo gek vinden om b.v. alleen symbolisch borden te plaatsen aan het begin van de Kanaalsweg en de Hooivaartsweg (zuidkant). Maar dat zal ook wel weer wat kort door de bocht zijn.

        Liked by 1 persoon

       • Dat is een logisch punt ja. Dan nog twee aan beide kanten van het kerntje aan de Tijnjeweg, zijn ze met drie borden klaar. Ben benieuwd waar ze in werkelijkheid staan, want Google StreetView is er nog niet geweest nadat ze geplaatst zijn. Kostenaspect speelt ook mee ja. Vaak hebben gemeenten een beperkt bordenbudget per jaar. Bij gemeente Hof van Twente ging het bij 13 buurtschappen om ca. 80 portalen! Daarom heeft Kollumerland hun buurtschapsbordenproject voor alle 20 buurtschappen ook over een handvol jaren uitgesmeerd. Voor Beintemahûs wilden ze aanvankelijk geen borden maken, maar toen bleek dat er maar één nodig was omdat het een doodlopend weggetje is, kon die er nog nét bij. 🙂

        Liked by 1 persoon

    • Ik ben langs de Doarpskeamer gereden vorige week. Van buiten ziet het er iig tiptop uit. Ik had er eerder aan zitten denken om eens te kijken of het gemaal tegenwoordig ook nog toegankelijk is op afspraak of zo. Maar wie weet, misschien kan ik ook nog eens een bezoekje aan de Dorskeamer brengen.

     Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.