Skywatch Friday 469

Vorige week stond mijn Skywatch in het teken van een rustige en sfeervolle zonsondergang …

Last week my Skywatch was dominated by a calm and atmospheric sunset …

Deze week was het beeld met een aantal zware nachtelijke onweersbuien heel anders …

This week the picture was completely different with a number of heavy nightly thunderstorms …

Op dit soort momenten vind ik het altijd weer jammer dat ik geen beter zicht op de lucht en de horizon heb …

At times like this I always regret that I don’t have a better view of the sky and the horizon …

Wil je meer Skywatch foto’s zien? Gewoon even op het logo klikken …
Wanna see more Skywatch photos? Just click the logo …

Skywatch Friday

Prettig weekend!
Wishing you all a wonderful weekend!

42 gedachten over “Skywatch Friday 469

 1. Dat levert altijd mooie beelden op maar dat heb ik nog nooit geprobeerd om dit vast te leggen !
  Je moet waarschijnlijk op statief je foto nemen om niet al te veel ruis te hebben en dan moet je nog het gepaste moment weten te vinden om je foto vast te leggen.
  Chapeau voor je beelden !

  Like

  • Het is minder ingewikkeld dan je denkt, Inge. De camera moet inderdaad op een statiefworden geplaatst. Je richt vervolgens de camera in de richting van waar de bui vandaan komt. Kies voor een lange sluitertijd, mijn foto’s zijn b.v. gemaakt met een sluitertijd van 15 seconden. Daarna is het een kwestie van zoveel mogelijk foto’s maken en hopen dat je een paar mooie bliksemschichten vangt.
   Overbodig om te zeggen dat je altijd je eigen veiligheid in acht moet nemen.
   Gewoon een keer proberen, lijkt me. Succes! En als je een mooie bliksem hebt gevangen, zie ik hem natuurlijk graag verschijnen.
   Fijn weekend. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Het mooist is als je bijv. vanuit het open veld je camera kan richten op bijv. een skyline waar de bliksem helemaal op losgaat maar het probleem is de bijbehorende regen. En je eigen veiligheid. Vanuit het dakraam kan het natuurlijk ook.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja …, ik weet best hoe ik het graag zou willen hebben en doen. Maar ja, om nou midden in de nacht het open veld nog in te gaan …
   Nee, ik wacht op een flinke onweersbui als we weer eens oppasdienst hebben met zicht op skyline van Leeuwarden. Vorig jaar augustus zat ik er daar helemaal klaar voor, maar helaas … het buienfront stortte in voordat Leeuwarden was bereikt. Tot die tijd probeer ik er vanuit huis maar het beste van te maken. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Jan mooie foto’s van het onweer, die donker paarse lucht maakt
  het extra spannend.
  Vroeger vond ik onweer ook altijd heel mooi om naar te kijken.
  Maar ik heb een keer een bolbliksem inslag thuis gehad en je
  weet niet wat er gebeurd het leek wel of alle lucht uit huis geslagen
  werd.
  Ik had nergens stroom een geluk dat de aardlekschakelaar zijn werk had gedaan.
  Ik naar boven gerend want ik dacht dat we ergens brand moesten hebben.
  Maar nergens wat te zien, buren van de overkant stonden buiten en zeiden
  dat die echt op ons huis was gekomen en zo verder over andere daken verder
  gerold.
  De bliksem of wat dan ook bleek van boven binnen te zijn gekomen en via de boiler
  had die het huis verlaten het koperen element was helemaal gesmolten een hele
  boel mensen hadden kapotte tv’s en andere schade.
  Het is de eerste keer dat ik dit mee maakte en ik hoop ook dat het de laatste keer is.

  Groetjes Erica

  Geliked door 1 persoon

  • Poeh, dat is inderdaad knap beangstigend, lijkt me. Als je zoiets van dichtbij hebt meegemaakt krijgen onweer en bliksem ineens een heel andere lading(!) en betekenis, kan ik me zo voorstellen.
   Zo lang ik een dergelijk ervaring nog niet heb gehad, blijf ik toch de spannende en fotografisch interessante kant er maar van zien. Dus ook straks hoop ik weer een poging te wagen …

   Like

 4. Ik weet het, ik weet het: alle weerfans kicken op een flink onweer…
  Maar het maakt me onrustig vanwege de (overgebleven) twee flinke bomen bij ons huis: je weet maar nooit!
  Maar het geeft mooie beelden hierboven, Jan.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Die onrust kan ik me goed voorstellen, Zem. Diezelfde onrust trof ik woensdag bij een van de rietsnijders aan. Die heeft een aantal oude wilgen rond zijn erf staan. Ze hebben het overleefd, terwijl er daar in de streek ook veel bomen zijn geveld. Maar ze moeten er voor de herfst eigenlijk wel af, vond de rietsnijder.
   Goed weekend, Zem. Hopelijk valt het mee in de loop van vandaag en het weekend.

   Like

  • Ja, de kleuren, het licht, het geluid van de rollende donder … ik vind het elke keer weer fascinerend. Als het even kan, probeer ik de bliksem te fotograferen. Dat lukt me alleen maar zo weinig hier. Maar dat maakt de foto’s waar de bliksem wel op staat net even wat extra waardevol.
   Fijn weekend, Anna.

   Geliked door 1 persoon

  • Een plekje op het platteland met ruim zicht rondom zou al een stuk beter zijn dan hier tussen de huizen. Maar ik heb wel weer geprobeerd om het maximale uit de situatie te halen. En daar ben ik in dit geval niet ontevreden over.

   Like

 5. Stel je voor je had in een open landschap gewoond… Daar wordt je toch bang van als zo’n storm over je heen raast. Aan de andere kant had je dan wel mooie beelden gehad.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ben niet zo heel snel bang. Het hangt even van de situatie af. In het huis van onze kinderen zou ik van angst geen last hebben, maar in een huis waar nogal wat oude bomen omheen staan, wordt het wat anders …

   Like

Reacties zijn gesloten.