“Op slot” – Badpaviljoen Hindeloopen

Onder die titel zendt Omrop Fryslân zondag 9 juni van 13:20 – 13-50 op NPO 2 (Nederlands ondertiteld) een documentaire uit over de teloorgang van het eens zo vermaarde Badpaviljoen Hindeloopen.

Bij het zien van de vooraankondiging van het programma herinnerde ik me dat ik daar een jaar of wat geleden eens een fotoserie had gemaakt. En toen begon het zoeken in mijn fotoarchief. Dat resulteerde na enige tijd in een positief resultaat. Op een zonnige dag in september 2012 hebben Aafje en ik tijdens een ritje langs het IJsselmeer een tussenstop gemaakt bij het toen al verloederde paviljoen …

Ten tijde van de bouw van het Badpaviljoen Hindeloopen in 1913 ontstond er grote onrust in Hindeloopen. Hoe zou het na de komst van zo’n mondain paviljoen komen met de rust in het kleine vissersstadje …? Dat zou toch wel erg veel luidruchtig volk aantrekken …? Dat bleek allemaal nogal mee te vallen. Badpaviljoen Hindeloopen stond met zijn art nouveau elementen al snel bekend als “de Parel van de Zuiderzee”.

In de jaren 60 kochten de roemruchte gebroeders Verweij, de oprichters van de zeezender Veronica, het paviljoen. Dat bracht een ander publiek op de been. Plotseling was het Badpaviljoen ‘the place to be’ voor de jeugd. In de documentaire verhalen tieners van toen over concerten van bands als The Golden Earrings en Q65 in het paviljoen …

Vanaf de jaren 90 raakte het paviljoen in verval. De huidige eigenaar heeft het gebouw rond 2015 zeer provisorisch opgeknapt met schilderwerk aan de buitenkant en inwendige aanpassingen. Daarbij schijnen serieuze fouten gemaakt te zijn, zo is b.v. het originele antieke blikken plafond verwijderd. De eigenaar schijnt zich er niets van aan te trekken dat het Badpaviljoen een rijksmonument is. De gemeente heeft de eigenaar inmiddels meerdere dwangsommen opgelegd, maar ook daar schijnt de man zich niet druk om te maken.

In de documentaire van Omrop Fryslân is te zien, dat er nu een groot zwart metalen hek rondom het intussen geschilderde gebouw staat. Het strandje is intussen volledig weggespoeld. Het is een gruwel hoe hier een stukje lokaal cultureel erfgoed ten gronde gaat (zondagmiddag van 13:20 -13-50 op NPO 2)

P.S. Je kunt de documentaire natuurlijk ook bij ‘ús Omrop’ online bekijken: “Op slot – Badpaviljoen Hindeloopen”.

41 gedachten over ““Op slot” – Badpaviljoen Hindeloopen

 1. leuk serie van dit helaas niet meer in gebruik zijnde paviljoen Jan
  ben in Hindeloopen geweest maar dit bouwwerk heb ik gemist, kan me het niet herinneren
  hopelijk wordt het toch nog een keer verkocht en in gebruik genomen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Een bijzonder verhaal. Zou jammer zijn als dit lokaal cultureel erfgoed ten gronde gaat.
  Wat treffen dat je deze serie nog in het archief had en dat je het nu mooi kon gebruiken bij de aankondiging van de uitzending.
  Het is overigens een mooie serie geworden. Ook mooie foto’s van Aafje, ook een mooi stukje erfgoed.:-)

  Geliked door 1 persoon

 3. Interessant verhaal en mooie foto’s. Ik had niet eerder gehoord van dit badpaviljoen en zijn roemruchte geschiedenis. Zo lees je naam Verweij weer eens! Het was wel een goeie plek voor een popzaal. Maar zien of de verloedering wordt gestopt en het gebouw een nieuwe, passende invulling krijgt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hallo Jan wat een in en in triest verhaal.
  Er zou een wet moeten zijn die als eigenaren van
  rijksmonumenten de regels aan hun laars lappen,
  dat de overheid het kan onteigenen.
  Juist de art art nouveau elementen maken het van
  onschatbare waarde.
  Je foto’s zijn mooi en geven een deel van het verval goed weer.

  Nog een prettig weekend.
  Heb je nog foto’s van onweer kunnen maken?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.