De purperreiger gespot

Bijna aan het eind van een ritje door De Weerribben, hadden mijn fotomaatje Jetske en ik gistermiddag net geconcludeerd dat we in fotografisch opzicht wel eens beter dagen hadden gehad, toen ik in een flits iets bijzonders meende te zien in het moerasland rechts van de weg …

“Stond daar nou een purperreiger …?” vroeg ik half luid eigenlijk meer aan mezelf dan aan Jetske. Jetske hield als chauffeur haar blik op de weg gericht, maar ze trapte wel meteen op de rem en zette de auto in z’n achteruit. En jawel, daar stond hij in al zijn pracht, Ardea purpurea, de purperreiger

Het overige verkeer raasde aan ons voorbij en een enkele nieuwsgierige passant toch wel even wilde weten waar wij zo geconcentreerd, maar hinderlijk voor het overige verkeer naar stonden te kijken. Wij deden intussen ons best om deze bijzondere verschijning zo goed mogelijk te vereeuwigen. Voor mij was het de eerste keer dat ik een purperreiger in het wild zag. En dat moment wilde ik toch wel even goed mee pakken. Het feit dat hij aan de rand van het bereik van mijn camera stond, maakte het er niet makkelijker op, maar ik ben wel blij en tevreden met het resultaat …

Terwijl we daar stonden, ging de grote vogel tweemaal kort op de wiek. De laatste van die twee keer is te zien in de korte onderstaande video, die ik tussendoor ook nog van deze mooie waarneming kon maken …

38 gedachten over “De purperreiger gespot

 1. Via Renske bij je terecht gekomen, jij hebt ook een mooie serie van deze ontmoeting met de purperreiger gemaakt. Ik heb hem zelf nog nooit in het echt gezien maar wie weet…

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dit was de bonus van de dag. We waren al een paar uur op pad geweest zonder echt noemenswaardige fotogenieke momenten. Dit was een geweldig mooie verrassing vlak voordat we weer terug op de basis waren.

   Like

 2. Wat een buitenkans voor jullie! Een prachtige vogel, en de video op full screen was schitterend om te zien, er vloog ook nog een libelle(?) langs.
  Uniek was het.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Het was het toefje slagroom op onze dag woensdag. Ik vond het echt een geweldig mooie en indrukwekkende vogel met zijn bijzondere tekening en kleuren. Er vlogen tientallen grote libellen rond de purperreiger. Op de foto’s zijn die niet te zien, dat is een stukje meerwaarde van de video-opname.
   Fijn weekend, Zem.

   Like

 3. Kijk daar heb je nu fotomaatjes voor. Geweldig dat jij dit vanuit de rijdende auto ontdekte. Dergelijke waarnemingen is als chauffeur niet te doen. Je hebt er een prachtige serie van gemaakt. Hoewel de reiger ver weg zat zijn de foto’s goed gelukt. Het filmpje heeft een duidelijke meerwaarde. Mooi om de kikkers even te horen en de vele libellen te zien vliegen.
  Jammer dat de reiger in de gaten had dat er volk was en een tijdlang stokstijf bleef staan. Een foeragerende reiger had ons ook wel gepast. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, deze mooie jongen ontgaat je als chauffeur vrijwel altijd. Je merkte dat ik zelf al twijfelde of ik gezien had wat ik dacht te zien. Het zou mooi geweest zijn om hem nog net ietsje dichterbij te kunnen bekijken. Maar ik vond dit alweer heel gaaf. Ik kan weer een bijzondere soort bijschrijven.

   Like

 4. Wauw Jan… wat een geluk!!
  Hier zie ik ze ook wel eens in de polder maar altijd in de verte… en ze zijn zo mooi, die kleuren hè…
  Lieve genietgroetjes, Anna 😃

  Geliked door 1 persoon

  • Zo’n eerste ontmoeting is eigenlijk altijd bijzonder. Ook in dit geval was ik weer diep onder de indruk. Die tekening en kleuren zijn in werkelijkheid nog mooier dan ze op foto’s vaak al lijken. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.