Zwarte sterns bij de ‘Blaustirns’

Zodra ik me vrijdagochtend in de vogelkijkhut “Blaustirns’ voor één van de kijkgaten had genesteld, hoorde ik het gekwetter van de boerenzwaluwen alweer …

Er trokken nog wat buien over de provincie, maar volgens de buienradar zouden ze voorlopig de westelijke oever van de Leijen met rust laten. Voor het uitzicht vormden de buien alleen maar een verrijking …

Terwijl de zwaluwen tijdens de volgende aflossing van de broedplicht even naast elkaar op de schutting zaten, kreeg ik een kans om snel even te zien dat er vijf eitjes in het nest liggen. Hoe mooi ook, daar kwam ik niet voor …

Ik was hier vrijdag voor de zwarte stern, een vogel die als bedreigd op de Rode Lijst staat.. De enige zwarte sterns die ik tot nu toe had gezien, broedden op vlotjes in de Kleine Beulakkerwiede bij Sint Jansklooster

Hoewel ik in het verleden hier rond het oude prieeltje in de Leijen bij mijn weten niet eerder zwarte sterns had gezien, was intussen duidelijk geworden dat ze er tegenwoordig wel degelijk zitten. Daar kon Ed Mather zijn reactie op 11 juni niets aan af doen: “Zonder nestvlotjes geen zwarte stern …”

Op het moment dat ik geconcentreerd bezig was met het filmen van het futendansje, lukte het Jetske woensdag al om een aantal mooie opnamen te maken van passerende en vissende zwarte sterns vlak voor de ‘Blaustirns’

Vrijdagochtend ben ik er eens goed voor gaan zitten. Aan het eind van de sessie leek ik toch zeker een tiental voor mij heel acceptabele foto’s van zwarte sterns had gemaakt. Ze waren zo scherp niet als die van Jetske natuurlijk, daar kan ik met mijn eenvoudige Powershot ook niet tegenop. Ik ben er echter weer blij mee …

 

33 gedachten over “Zwarte sterns bij de ‘Blaustirns’

 1. Super gaaf, en weet je Jan, ooit maakte ik een blog, was ik samen met mijn dochter een stukje fietsen, zij vind… kan ik wel een blog over schrijven eigenlijk, dat ik zo goed ben in doelloos fietsen noemt ze dat, hahaha Maar zij vroeg dus, mam… zullen we, enige jaren terug alweer ondertussen, en er is 1 vogelhut in de Lepelaarsplassen… nou uhm… jouw powershot, net als mijn fuji digi en die van mijn dochter, we hebben dezelfde camera namelijk… deden hun werk… naast al die grote… ahum…

  https://mymorgaine.wordpress.com/2016/09/17/de-observatiehut-lepelaarsplassen/

  Nu niet te hard lachen…. overigens… kwam ik hiermee thuis: https://mymorgaine.wordpress.com/2016/09/24/de-huttensoap/

  X

  Geliked door 1 persoon

  • Als ik eerst maar eens een herkenbare foto van een ijsvogel zou kunnen maken. Ik zou al tevreden zijn met een foto die half zo mooi is als de jouwe. Ik ben tot nu toe niet verder gekomen dan een vage schim in de lucht. maar de aanhouder wint, dus wie weet … 😉

   Geliked door 1 persoon

   • Ik las het al, wie weet komt dat, weet je, vorig jaar zag ik hier nog nul kwikstaartjes en vond ik ze in Friesland… en nu ben ik terug, en zag ik er van de week zelfs eentje op half industrie en woon terrein midden in de stad langs het water! 😉 Echter, zie ik met regelmaat nu nog, de kievit lopen, maar dan zit ik in de auto en rijden we langs, kunnen we niet stoppen…. zo hebben we allemaal nog wensen 😉

    Geliked door 1 persoon

 2. Beautiful birds in flight, but I have to admit, that I love the nest with all the eggs:)
  About your question about (my son) being spoiled, because he worked next to the Gaudi in Barcelona, it was like you were saying that nothing else is good enough, compared to that world famous artist who to many was a genius, and created such unusual cathedrals and buildings. Whenever you have time, look up Gaudi in Wikipedia. Have a nice weekend!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Ed,

  wat een gave foto: dat nest met de eitjes.
  Je hebt echt geluk gehad, dat dat even kon. Echt mooi!
  En de Zwarte Stern… zo’n mooie sierlijke vogel… daar heb je ook mazzel mee gehad.

  Kortom: je bent echt een mazzelaar!

  groet van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

 4. Prachtig die duikvlucht van de stern!
  Wat zal ik blij zijn als we in de kijkhutten hier in het natuurgebied mogen. Dan schaf ik mij eens iets goed aan om de vogels dichterbij te kunnen halen en te fotograferen. Daar kijk ik al naar uit.

  Geliked door 1 persoon

 5. Je zal wel genoten hebben, Jan en wat een heerlijke serie!
  De eitjes stelen de show voor mij… 😊
  Je heb het weer heel mooi weergegeven!
  Lieve genietgroetjes, Anna 🤗

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je, Ed. Ja, dat blijkt dan toch mee te vallen met de zwarte sterns. Mogelijk heeft het ermee te maken dat de krabbescheer het hier in de omgeving de laatste jaren op steeds meer plaatsen weer goed doet.

   Like

 6. ahhh wat gaaf dat je eitjes kon fotograferen, ik hoop dat er mooie nieuwe kuikentjes uitkomen die de reis naar africa aan kunnen, bijzonder hoe je de zwarte stern gevangen hebt, klaar om te duiken, heel bijzonder Jan,
  je bent een toppertje,
  ik heb ze nog nooit gezien in real life weet je 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Mooie opnames Jan, op dit moment komen we echt nergens en
  ik ga het nu toch wel missen.
  Maar het gaat gewoon niet, komt vanzelf wel weer.
  Ondertussen geniet ik van jouw foto’s en ben zo ook
  een beetje buiten.

  Jan nog een fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.