Een nieuwe vogelkijkhut

Groot was mijn teleurstelling toen ik in augustus 2016 ontdekte, dat de kijkhut aan het meertje de Leijen bij de Tike (in de volksmond vaak het prieeltje genoemd) was afgesloten. “Kijkhut ‘De Tike’ afgesloten wegens zwamgroei. Niet betreden in verband met instortingsgevaar …,” stond er op de dichtgetimmerde hut.
Toen ik er een jaar later weer was om te kijken of er al verandering in de situatie was gekomen, zag ik dat het prieeltje helemaal was afgebroken, allen het metalen onderstel restte nog …

Enkele weken geleden las ik in de lokale krant dat er inmiddels een nieuwe kijkhut is gebouwd. En dus ben ik begin juni voor het eerst sinds lange tijd weer eens naar Doktersheide gereden. Zodra ik het laatste deel van het vlonderpad betrad, zag ik de nieuwe hut staan. Het zag er op afstand helemaal niet verkeerd uit …

Dichterbij gekomen zag het er zo waar nog beter uit. In tegenstelling tot de oude situatie was het laatste deel van het pad nu afgeschermd met schuttingdelen. De hut heeft de naam “Blaustirns” gekregen, Fries voor zwarte stern. Nu heb ik daar in het verleden nog nooit een zwarte stern gezien, maar misschien hebben die zich inmiddels in de buurt gevestigd. De hut zelf is netjes afgetimmerd met prima bankjes en plankjes bij de kijkluikjes om de camera op te laten rusten …

Rond de hut viel op dat moment weinig te zien. Er hing een grijze deken over de Leijen. Zelfs het bomeneilandje in de verte lag er verlaten bij. Alleen een eendje dat wat ronddobberde tussen de waterlelies aan de voet van de kijkhut zorgde aan die kant voor wat afleiding …

– wordt vervolgd –

25 gedachten over “Een nieuwe vogelkijkhut

 1. Ja dat was toen een sneu geval. Maar nu heb je er wel wat moois voor teruggekregen. Dit is geen half werk. 🙂
  Hier ga je vast nog meerder mooie fotografische momenten beleven.
  Die zwarte sterns moeten dus nog even oversteken, lees ik hierboven in de reacties.

  Geliked door 1 persoon

  • O wat leuk, we delen blijkbaar deels hetzelfde gebied. Ik zag dat je ook wel bij Earnewâld fotografeert. 🙂
   Ik heb nog nooit een zwarte stern bij de Leijen gezien, maar ik kom er ook niet zoveel meer. Aan de zuidkant (bij het strandje bij Opeinde) ben ik al heel lang niet meer geweest. Afijn, ik ben benieuwd of ik binnenkort ook een zwarte stern te zien krijg. Zou mooi zijn.
   Bedankt voor je reactie en een fijne dag verder.

   Geliked door 1 persoon

 2. Dat is een mooie kijkhut geworden, daar kan je mooi vogels spotten.
  Wat mooi de foto met de drie bomen en die van de eend met waterlelies.
  Dat wordt weer volop genieten van dit mooie plekje.

  Jan veel foto plezier, Erica

  Geliked door 1 persoon

 3. Nu de vogels nog … Zwarte sterns broedden vroeger op krabbenscheer, maar dat is in onze Nederlandse sloten en vaarten helaas sterk afgenomen. Bijna alle zwarte stern broeden tegenwoordig op kunstmatige nestvlotjes. Zonder nestvlotjes geen zwarte stern 😦

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.