Klaar voor de herfst

Na een koude en regenachtige week volgde een zonnige, maar frisse zaterdag …

De lampionnetjes aan de rand van de vijver zijn op dit moment de meest kleurrijke aandachtstrekkers in de tuin …

Aafje besloot vandaag gebruik te maken van het fraaie najaarsweer door de vijver klaar te maken voor de herfst. De eerste gevallen bladeren van de hazelaar werden eruit gevist en ook overtollig groen zoals de bladeren van de waterlelie en enige zuurstofplanten zijn verwijderd. Daarna kon het net over de vijver worden gespannen, zodat die gevrijwaard wordt van het meeste blad dat de komende weken uit de bomen zal neerdwarrelen. Nadat uiteindelijk het net ook zorgvuldig over ons vijvervrouwtje was gedrapeerd, was de vijver weer klaar voor de herfst …

39 gedachten over “Klaar voor de herfst

 1. Aafje, denk aan je rug!
  Ik zat er ook aan te denken, aan een net-achtig iets, maar de kikkers moeten nog in -en uit kunnen. Even kijken hoe ik dat oplos. Nu vis ik het blad er steeds uit, maar er moet nog een hele hoop vallen 🙂
  Fijne foto’s!

  Geliked door 1 persoon

  • Aafje is wel eens wat eigenwijs waar het om dit soort werkzaamheden gaat …
   Wij hebben aan één kant het net niet strak getrokken tot op de grond. Kikkers kunnen de vijver nog in en uit en via de verste kant kunnen ze aan de kuier in de tuin. Dat is altijd nog goed gegaan tot nu toe.

   Het opvangen van het meeste blad komt de waterkwaliteit van de vijver wel ten goede, Dianne. Anders ligt er binnen de kortste keren een te dik pakket rottend materiaal op de bodem, vrees ik.

   Geliked door 1 persoon

 2. Maar éérst komt nog de dromerige herfst, tenminste als de wind zijn adem inhoudt.

  Je kleurrijke lampjes zijn zo mooi en zorgen voor veel leven in de voorlopig nog vrij kleurloze brouwerij. Maar de herfstkleuren komen eraan, niets heerlijker dan dat!

  Geliked door 1 persoon

 3. ik vis het blad er liever uit, de vijver ligt niet direct onder bomen en bovenden moet ik om de dag het eendekroos wegscheppen. dat geef ik aan de kippen, ze vinden het lekker en als er een verdwaalde waterslak mee opgeschept is gaat die ook mee naar binnen, met schelp en al.Geniet van het weekend en van je lampionnetjes.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn tuin is bijna winterklaar.
  Maar zelf wil ik voorlopig nog even van het najaar genieten.

  Naast mijn vijver / natte plek heb ik sinds kort een houten Garuda staan.
  Daar weer tegenover staat een gipsen Buddha.
  Of het mij geluk brengt???
  De tijd zal het leren.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

 5. Toch altijd weer een hele klus, dat is hier ook zo. Alleen is het hier een beetje te groot om er een net over te spannen, dus iedere dag even… als je het bijhoud is het wel te doen. Het water van je vijver is mooi helder, je kan goed de krabbescheren en anderen goed zien… mooi hoor! Knap werk hoor Aafje !!
  Je lampionnetjes zijn echte blikvangers, Jan !!
  Fijn weekend en lieve groetjes, Anna 🤗

  Geliked door 1 persoon

  • Alles is relatief, Anna. Hoewel we eigenlijk wel een grotere tuin zouden willen hebben, prijzen we ons waar het gaat om het onderhoud ervan tegenwoordig rijk met ons postzegeltuintje. Zeker omdat alles langzaam maar zeker meer op Aafje neerkomt. Maar ach, als ik wat supporter en fotografeer, dan is zo’n klus ook zi weer geklaard hier. Dat net is toch wel van belang voor het behoud van de waterkwaliteit. Juist een kleine vijver is kwetsbaar in dat opzicht.
   Jij ook een fijn weekend.

   Like

  • Ja, Aafje heeft onder mijn bezielende begeleiding weer hard gewerkt vandaag. Behalve dat ze de vijver heeft afgedekt, heeft ze ook nog een nieuw rekje aan de muur bevestigd voor ‘jouw’ druif. 😉
   De regenmeter doet het wel, maar ik moet hem eerst opnieuw kalibreren. Dat is een klusje waar ik eens goed voor moet gaan zitten …
   Tja, om de herfst nou helemaal over te slaan … half december mag het net er weer ongeveer af.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.