Een helling op een rotonde

Drachten kent van oorsprong een rijke historie wat betreft de bouw van skûtsjes. Een groot deel van de skûtsjes die tegenwoordig deelnemen aan de wedstrijden van de SKS en de IFKS is afkomstig uit Drachten. Er waren lange tijd vier werven die zich bezig hielden met de bouw van skûtsjes De Piip, De Lange Wyk, ’t Buitenstvallaat en De Dwersfeart

Om Drachten weer te verbinden met de Drachtster skûtsjehistorie van weleer heeft het skûtsje ‘Henderika’ begin september een ligplaats gekregen op het middeneiland van de vernieuwde turborotonde bij Nijtap. Het skûtsje is op een kopie van de oude dwarshelling van de werf Buitenstvallaat geplaatst …

Het skûtsje rust op vier karren, die symbool staan voor de vier Drachtster werven die skûtsjes bouwden. De namen van die werven zijn uitgesneden en verlicht, zodat ze ook in het donker te zien zijn. Aan de ene kant van het skûtsje is blauwe beplanting aangebracht die het water moet voorstellen …

Begin oktober heb ik op een zonnige dag al fotograferend een rondje om de rotonde gemaakt. Morgen rond ik deze serie af met nog wat foto’s en achtergrondinformatie …

– wordt vervolgd –

42 gedachten over “Een helling op een rotonde

 1. Ik schreef het al eerder, ik had idd voorkennis, maar dat het zo mooi en compleet zou worden dat had ik niet gedacht. Ik dacht dat ze het skûtsje op de rotonde zouden ‘planten’. Maar ook de vier scheepswerven worden figuurlijk en letterlijk belicht. En dan die blauwe bloemen erbij, ook goed over gedacht.
  Je zegt het al vaker ‘Drachten is een dorp met stadse allures’. Ook dit is er weer een mooi en positief voorbeeld van. Ik ga er hierbij vanuit dat het gewaardeerd wordt door de gemiddelde inwoner van Drachten. 😃

  Geliked door 1 persoon

 2. Beste meneer K., net had ik al gereageerd dat ik u iets wilde vragen, maar volgens mij is het niet helemaal goed gegaan. Hierbij probeer ik het nogmaals. Vriendelijke groet, Nienke

  Geliked door 1 persoon

 3. Henderika, een prachtige naam voo rdie boot, er gaat iets moederlijks van uit, ook van haar gestalte, haar vorm. In de engelse taal is een schip sowieso vrouwelijk,……that year she sailed het last voyage…..

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.