Een skûtsje als blikvanger

Voor het plan om een skûtsje als blikvanger bij de noordelijke toegangsweg tot Drachten te plaatsen heeft de gemeente contact gezocht met Haiko van der Werff, eigenaar van Scheepsbouw O.H. van der Werff, de vroegere werf Buitenstvallaat. Dit is de enige werf in Drachten die zich nog bezig houdt met authentieke zeilschepen . Van der Werff was ook verantwoordelijk voor de restauratie van het skûtsje ‘De Jonge Trijntje’, dat in 1909 door zijn ‘oerpake’ Jan Oebeles werd gebouwd, weer op de werf Buitenstvallaat …

Voor dit project is niet een geschikt skûtsje gevonden dat op één van de Drachtster werven is gebouwd. Die schepen zijn over het algemeen te gewild en te duur. Bovendien moest het een opknapper zijn. Uiteindelijk viel de keuze op de ‘Henderika’, gebouwd in 1914 bij Barkmeijer in Stroobos. Dit skûtsje was jarenlang privé-eigendom …

Het schip is een casco en gaat er in de wintermaanden een paar maanden af om gerestaureerd te worden. Dit gaat een paar jaar duren. Na elke fase komt het schip opnieuw op de rotonde. Op dit moment is Haiko van der Werff op zoek naar een groep enthousiaste mensen die middels een stichting het schip willen adopteren en restaureren. Het is de bedoeling om er gedurende een aantal jaren i.s.m. een school een soort leerwerkproject van te maken. Wanneer de ‘Henderika’ volledig gerestaureerd is zal er vanuit Drachten weer mee worden gevaren …

35 gedachten over “Een skûtsje als blikvanger

 1. Het is een mooie serie geworden en het zal helemaal geweldig zijn
  wanneer een school mee kan doen met het restaureren van de boot.
  Lijkt me voor de jonge lui ook leuk wanneer ze kunnen zeggen kijk daar
  hebben wij aan meegewerkt.
  Het is natuurlijk helemaal af wanneer ze weer kan varen.

  Groetjes Erica

  Geliked door 1 persoon

 2. Een heel mooi idee om samen met een school te gaan verwerken. Ook goed voor verbinding tussen mensen. Iedereen leert ervan en het resultaat zal er zeker mogen zijn. Misschien kom ik dan wel eens tot daar?

  Geliked door 1 persoon

  • Helemaal mee eens. Zoals ik hierboven William al antwoordde:als het allemaal goed gaat, valt er op verschillende vlakken winst te halen met zo’n project.
   Of jij al eens tot daar zult komen …? Ik heb werkelijk geen flauw idee. De tijd zal het leren, denk ik … 😉

   Like

 3. Ik had niet in de gaten dat het om een casco gaat. Een mooi initiatief om er samen met leerlingen het skûtsje weer op te bouwen. Dus na iedere fase van restauratie en het schip weer op de rotonde ligt is het meer waard.
  Doopnaam: Henderika en roepnaam: Hendrika? Ik zie bij velen dat beide namen door elkaar worden gebruikt, zo ook bij de auteur. 😃 De ‘echte’ Hendrika moest eens weten hoe beroemd haar naam is. 😜
  Ook dit is weer een mooie serie.
  Ik zal onze vriend, de expert tippen over je series over het skûtsje. 😃

  Geliked door 1 persoon

  • Hè, dat jij me nou weer betrapt op een kleine ‘slip of the finger’… Ik was in de laatste zin helaas een ‘e’ vergeleken. Terwijl ik me nog zo voorgenomen om die ‘e’ in ere te houden. Op het naambordje staat tenslotte niet voor niks “Henderika’. Dat maakt naam en skûtsje naar mijn idee ook echt onderscheidend.
   In het Skûtsje Stamboek staan beide namen genoemd: https://tinyurl.com/y22bngo7
   Ik ben benieuwd wat de expert over te zeggen heeft. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Wat een bijzonder initiatief. Én heel origineel, er zitten zoveel boeiende kanten aan, zoals je boven beschrijft.
  De mooie foto’s geven een goede indruk van dit mooie schip in de beginfase van de restauratie.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Zem. Ja, ik vond het ook een origineel idee, dat echt bij Drachten past. En ik vind het daarbij erg mooi wanneer er opnieuw een leerwerkproject van gemaakt kan worden. zodat het vakmanschap van de traditionele scheepsbouw niet verloren gaat.
   Fijne zondag verder.

   Like

Reacties zijn gesloten.