Winterkoning bij de krabbenscheer

Ook in de vijver lag de waterspiegel er gisterochtend volkomen roerloos bij. Een mooie gelegenheid om even een blik te werpen op de ‘verdronken’ krabbenscheer. Ik blijf het boeiend vinden om te zien hoe die wonderlijke waterplanten in het najaar naar de bodem zakken, om in het voorjaar weer naar de oppervlakte te komen …

Toen ik daar zo stond, hoorde ik ineens een geluid dat ik nog niet eerder in onze tuin had gehoord. Ik kende het echter wel … volgens mij had ik het al eens bij mijn fotomaatje Jetske in de tuin gehoord. Het leek me de roep van een winterkoninkje. Terwijl ik me op de hazelaar richtte, hoorde ik even later niet alleen het wat tikkende geluid weer, maar toen herkende ik ook het kenmerkende staartje van de winterkoning. Hij zat onder in de hazelaar …

Natuurlijk had hij een plekje in fel tegenlicht uitgekozen. Het zijn dan ook geen wonderschone plaatjes geworden, maar omdat het ’t eerste portret van een winterkoning in eigen tuin betreft, kan het wat lijden vind ik. Daar komt nog bij, dat hij op de laatste foto net een sprongetje teveel omhoog maakte, waardoor hij een gescalpeerde indruk maakt, maar een kniesoor die daar op let …

 

43 gedachten over “Winterkoning bij de krabbenscheer

 1. Bladstil, hier ook nog steeds. Fijn om te wandelen.
  Een hele eer om een koning in je tuin te hebben al is het een kleintje. Het zijn net bolletjes met een staartje eraan.
  Lang geleden dat ik er een zag en heb geen idee van het geluid dat ze maken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Krabbenscheer… had ik nog nooit gehoord, is het ook in het wild te zien? Winterkoning… een echt mooi, klein vogeltje met typisch tikkend… geluid die ik steeds bijna verwar met het roodborstje. Niet eenvoudig om daar een foto van te maken, zit geen nanoseconde stil, maar ik vind dat het je toch goed gelukt is en ik denk niet dat er een overvloed aan licht was. Toch knap gedaan Jan!

  Geliked door 1 persoon

 3. 🙂 ik wil die kniesoor écht niet zijn Jan, want bij mij is het zo, dat wanneer ik het diertje ontwaar in de struiken het alweer weg is voordat ik een foto kon maken, dus ehhh knap werk,
  ja die krabbenscheer, ik vind dat ook zo’n bijzonder fenomeen 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.