De eerste wesp van 2020

Toen ik zaterdag aan het eind van de ochtend een van mijn dagelijkse kuiertjes door de tuin maakte, zag ik tot mijn verwondering een grote wesp op het terras zitten. Nu weet ik wel dat de natuur in alle opzichten vroeg ontwaakt na afloop van de winter die de naam winter niet waard was, maar een wesp die begin maart op het terras rondscharrelt, dat is wel erg vroeg …

Snel maakte ik een paar foto’s met de standaardlens. In de hoop dat ze nog even zou blijven zitten, ben ik daarna snel even naar binnen gegaan om de de macro-voorzetlens te pakken. Een wesp die zo vroeg in het jaar op pad gaat, dat kan volgens mij alleen een koningin zijn. En dat vraagt natuurlijk toch even om een staatsieportret. Mogelijk heeft ze ‘overwinterd’ in ons fietsenhokje Terug buiten kreeg ik nog net genoeg tijd om nog een paar foto’s te maken. Daarna vloog ze op …

Ik weet dat er onder mijn volgers mensen zitten die een wesp het liefst meteen doodslaan of -trappen. Dat zal ik bij een wesp alleen in geval van nood doen. Wespen kunnen aan het eind van de zomer af en toe wat lastig zijn, maar het zijn toch vooral nuttige beestjes, die onderdeel uitmaken van de natuurlijke reinigingsdienst. Deze koningin kreeg van mij daarom natuurlijk de kans om haar vleugels uit te slaan, zodat ze op zoek kon gaan naar een plekje waar ze kan beginnen met de bouw van een nest …

UPDATE:

Op foto 1, 2, 4 en 5 zie je de wesp die zaterdag op ons terras zat. Via Twitter heb ik zojuist bijgeleerd dat het hier om de Franse veldwesp gaat. Wespen van deze soort zijn heel zachtaardig en niet in onze zoetigheden geïnteresseerd, zo is mij verteld. Hij is te herkennen aan zijn oranje gekleurde antennes.

De close-up in het midden komt uit mijn archief. De wesp van zaterdag vloog namelijk net te vroeg weg om hem frontaal te kunnen kieken. Dit is de gewone wesp of limonadewesp. Hij heeft zwarte antennes.

50 gedachten over “De eerste wesp van 2020

 1. weer wat geleerd voor mij is een wesp een wesp die gemeen kunnen steken.
  twee jaar geleden heb tijdens het snoeien van de heg hun nest verstoord en dat heb ik geweten, ik heb later toen de pijn weer wat gezakt was wel de oorlog gewonnen die ik met hun uitgevochten heb, de tuinslang gebonden aan een lange stok besliste het gevecht.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is een prachtige wesp, je hoeft er ook niets van te duchten. De limonadewespen zijn irritanter, maar die moet je gewoon iets te eten geven 🙂 Heel mooi op beeld gezet.
  Ik denk dat het niet zo vroeg is, het weer is wat winderig en lauwgrauw, maar met zon komt veel tevoorschijn. Zag ook al metselbijen bij hun hotel.

  Geliked door 1 persoon

 3. Prachtige foto, die derde, maar brrrrrrrrrrrrr de rillingen lopen meteen over m’n rug. Niet dat ik die beesten zou doodslaan of -trappen, dat durf ik zelfs niet. Ik loop meestal zo snel mogelijk weg 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Oranje antennes dus in de gaten houden, dat zijn de troetelwespen. Goed om te weten.
  Niet dat ik van plan zou zijn de zwarte antennedragers kwaad te doen. Hoewel ik allergisch ben voor wespensteken, maar geïmmuniseerd 🙂
  Maar ze moeten wel op een redelijke afstand van het huis gaan nestelen en zich netjes gedragen.
  Toch leuk om de koninginnen weer te zien, na het overwinteren.
  En die middelste foto is prachtig, ik zie nu goed wat antennes zijn.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hier ook een fan van wespen. Als opruimers van bladluizen en andere plaaginsecten vind ik ze fantastisch. Dat ze op het einde van de zomer wat lastig doen en van onze limonade willen drinken, dat moeten we er maar bij nemen, vind ik.😊

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je, Edward. De waarheid gebiedt me te zeggen dat dit een oudere foto uit het archief is. De wesp van zaterdag op de andere foto’s wilde niet even meewerken aan een mooie frontaal portretje.
   Dat je ze nog niet hebt gezien is wel te verklaren. Alleen de koninginnen ontwaken nu, zij moeten eerst voor nieuwe aanwas zorgen.

   Like

Reacties zijn gesloten.