Territoriumstrijd in de Alde Feanen

Kort nadat ik de lepelaars uit het vorige logje had gefotografeerd, liep ik door de corridor van knotwilgen terug in de richting van de auto. Halverwege het pad zag ik ineens op enkele meters afstand naast me een grote zilverreiger staan. Zodra hij de klik van mijn camera hoorde, maakte hij dat hij weg kwam …

Een andere grote vogel heb ik zes jaar geleden niet ver hier vandaan eens heel aardig kunnen fotograferen. Die ‘vliegende deur’, zoals de zeearend ook wel wordt genoemd, bevond zich toen een stuk verder verder bij me vandaan dan de bovenstaande zilverreiger. Met zijn spanwijdte van ruim 2 meter is met afstand de meest indrukwekkende vogel die ik ooit heb gefotografeerd …

Sinds 2017 broedt er jaarlijks een zeearendskoppel hier in Nationaal Park de Alde Feanen. De afgelopen jaren zijn er in totaal 4 jongen groot gebracht. Ook dit jaar is het zeearendspaar weer teruggekeerd. Net als voorgaande jaren gaat dat echter niet van een leien dakje. Ook dit jaar wordt er weer heftig gestreden om het enorme nest. De zeearenden moeten hun territorium namelijk delen met o.a. een paar buizerds en een havikskoppel, die ook hun zinnen op dat nest hebben gezet …

Dat is allemaal te volgen via de webcam van It Fyske Gea en Vogelbescherming NL. De afgelopen dagen heb ik ons grootste liefdeskoppel al zien paren op de grote tak aan de ander kant van het nest. Maar ook een paar buizerds zijn er al eens neergestreken. Het meest lastig en agressief zijn ook dit jaar de haviken weer. Als ik het me goed herinner, zijn die vorig jaar uiteindelijk als winnaars en heersers van het nest uit de strijd gekomen. Hoe het dit jaar zal aflopen is nog volstrekt onduidelijk. Wat wel zeker is, is dat de webcam van de zeearenden met de terugkeer van het herfstachtige weer een aangename afleiding kan bieden …

TIP: wanneer het nest leeg is of wanneer er langere tijd een rustig vogel op het nest zit, laat ik beeld en geluid op een tabblad open staan, zodat ik zelf andere dingen kan doen. Als het niet te hard waait, klinkt er dan regelmatig gezellig gekwinkelier van vogels in de omringende bomen door de kamer. Zodra het weer interessant genoeg is om te kijken, laat één van de roofvogels dat over het algemeen luidkeels horen.   🙂

25 gedachten over “Territoriumstrijd in de Alde Feanen

 1. Wat geweldig zeg de zeearend, ik heb hem nog nooit gezien, wie weet gaat dat nog eens gebeuren 🙂 De grote zilverreiger zo verscholen vind ik ook erg leuk, toch een mooie sfeer zo tussen het groen door.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wauw Jan maak dat mee zeearenden, geweldig, ja dan gaat het er heftig aan toe lijkt me,
  ik heb ze nog nooit gezien, maar het lijkt me een kippenvel moment om ze te ontwaren in de lucht…

  tof man

  Geliked door 1 persoon

 3. Goeie tip, dank.
  Een prachtvogel, die zeearend. Indrukwekkend, ik kan me niet herinneren hem ooit te hebben gezien. Weet niet of hij hier voorkomt.
  De schichtige reiger maakt ook een mooi plaatje maar dan anders. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Volgens mij komt hij in ons land maar op een aantal plaatsen voor. Behalve de Alde Feanen zitten ze o.a. in de omgeving van de Oostvaardersplassen, de Biesbosch en het Zuidlaardermeer. Volgens Wikipedia zijn er vorig jaar in elk geval 19 jongen geboren. Ze werken dus hard aan uitbreiding en de maakt de kans om ze eens ergens te kunnen zien alleen maar groter.

   Geliked door 1 persoon

 4. Zo kun je via de webcam zonder buiten te zijn toch heerlijk dit boeiende buitengebeuren volgen, Jan. Heel spannend!
  Wat leuk dat je de zilverreiger kon betrappen, zo’n mooie vogel.
  Wat een vogel trouwens, die enorme zeearend. Zo bijzonder om die in het vizier te kunnen krijgen.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Het viel vandaag tegen met de webcam, het nest bleef bijna de hele dag leeg. Zojuist zag ik voor het eerst vandaag een van de zeearenden er weer zitten. Ik vind het erg leuk om de ontwikkelingen rond het nest zo te volgen.
   Sinds 2014 heb ik nog een paar maal een zeearend zien vliegen boven de Alde Feanen. Maar zo’n mooie fotokans heb ik nog niet weer gehad.

   Like

 5. De vliegende deur… dat is nieuw voor mij. Een zeearend zou ik ook graag nog eens zien.
  Toen we drie jaar geleden in Schokland waren, dachten we een zeearend gezien te hebben aldaar, maar we zijn het niet zeker… Geen foto genomen helaas… omdat we perplex stonden.

  Geliked door 1 persoon

  • Omdat hij op grote afstand voorbij vloog, dacht ik in 2014 in eerste instantie dat het om een kiekendief ging. Thuis zag ik op de pc pas wat voor bijzondere waarneming het was. Sindsdien heb ik er nog een paar maal één zien vliegen, maar steeds op zo mogelijk nog grotere afstand.

   Geliked door 1 persoon

 6. Mooi die verstopte reiger 🙂 en schuw dat ze zijn maar dat schreef je al een klik van de camera en weg is hij
  die foto van die arend is heel mooi om te zien wat een spanwijdte,
  heb ook de life cam gekeken wat gaat die boom te keer in de wind,
  helaas geen vogel of vogel geluiden, het zelfde geloei van de wind wat ik hier ook hoor 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, de boom met het nest zwiept weer flink heen en weer vandaag. Ik heb er vanmorgen ook nog geen vogel op zien zitten. En door het windgeruis kan het geluid inderdaad maar beperkt open vandaag. Gisteren was het een prachtige dag, maar vandaag lijkt het helaas weer bepaald geen voorjaar. We zullen het er weer mee moeten doen.

   Like

Reacties zijn gesloten.