Een nieuw gemaal

Februari was nat, maar maart doet tot dusver ook weer lekker mee wat de hoeveelheid neerslag betreft. Hier in Fryslân valt het overigens nog mee de laatste dagen …

Om in de pas te blijven met de klimaatverandering wordt er overal hard gewerkt aan de opwaardering van bestaande gemalen en de bouw van nieuwe gemalen. Aan de Bûtendiken tussen Smalle Ee en De Veenhoop heeft Wetterskip Fryslân onlangs een nieuw gemaal met een vispassage in gebruik genomen …

Het nieuwe Noordergemaal pompt het water vanuit de door ’t laag geleden polderland lopende vaart het Krûme Gat een paar meter omhoog in de richting van de Wijde Ee …

Op de bovenstaande foto zie je het nieuwe gemaal met daarachter het lager geleden Krûme Gat. De onderstaande foto’s tonen de toch al waterrijke plek waar al dat water naar toe wordt gepompt. Daar kan nog best wat bij …

44 gedachten over “Een nieuw gemaal

 1. Het is een mooi gebouwtje geworden met een heus pannen puntdakje. Het geheel ziet er nog wat maagdelijk uit en moet nog wat meer opgenomen worden in de omgeving, vind ik.
  Fijn dat er weer een project is gerealiseerd om te zorgen dat we droge voeten houden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Afanja,

  ja… we leven in een vlak land met veel water en “we” zijn goed in waterbeheer.
  Hier in Noord-Holland dus ook.
  Ik ben blij toe, anders zaten we met natte voeten en ik wil ze nog héél lang droog houden!

  Groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 3. Water zal wel altijd een probleem blijven in Nederland, gelukkig wordt er overal hard aan gewerkt om het te veel binnen de perken te houden, en bouwen ze knappe water werkjes. mooie serie en foto’s van dit bouw werk en gemaal Jan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Altijd weer indrukwekkend, de waterwerken in Nederland. Knappe koppen die ze ooit bedacht hebben, ook in Noord-Holland was het een al al water en laagland wat de klok sloeg.
  Hier hebben we met de Maas te maken, niet te vergelijken maar hij boeit me zeer, vooral als de stuwen opengaan is de stroom prachtig, de kracht ervan..

  Geliked door 1 persoon

 5. Interessant, Jan.
  Het waterbeheer zal aan steeds meer eisen moeten gaan voldoen: lage waterstanden, dat willen de boeren. Maar hogere waterstanden willen ze weer in droge periodes, dat laatste is ook weer goed voor de natuur.
  Die vispassage vind ik een aanwinst!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 6. Het is een mooi gebouwtje! Zo anders dan het nieuwe gemaal hier. Daar hebben ze een lelijke betonnen, onafgewerkte blok geplaatst zonder enige afwerking. Er kwam best kritiek op, maar voorlopig lijken ze het toch zo te laten. Het kan dus ook anders, zoals ik hier zie in Friesland.

  Geliked door 1 persoon

     • Het is nog steeds wachten… De wandelpaden zijn nog niet aangelegd… Die moesten er in 2017 al liggen. Dit voorjaar gingen ze er uiteindelijk met zekerheid liggen. Men is er nog niet aan begonnen omdat het eb en vloed op de plassen nog steeds in de experimentele fase zit, nu al maanden. Er gaat iets niet goed. Maar wat? Volgens mij vallen er veel lijken uit de kast, maar daar vertelt men de mensen niks over. Men hult zich in stilzwijgen en het gebied is nog steeds hermetisch afgesloten.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.