Venus en de asgrauwe maan

Donderdag was het nieuwe maan, toen was de maansikkel echter nog zo smal dat ik hem niet heb kunnen ontdekken. Gisteravond was hij wel goed te zien, daarom heb ik het statief rond 22:00 uur even in de voortuin opgesteld om een paar foto’s te maken van de maansikkel en de tegenwoordig niet te missen planeet Venus …

Als bonus kreeg ik niet alleen de maansikkel te zien, maar ook de rest van de maan was vaag zichtbaar. Dat resterende van de maan werd zichtbaar door het zogenoemde asgrauwe licht. Dat is zonlicht dat door de aarde naar de maan wordt gezonden en vervolgens door de maan weer naar de aarde teruggekaatst wordt, waarna het hier zichtbaar wordt. Dit licht is het best waarneembaar zo’n 3 à 4 dagen vóór en na nieuwe maan, als de maan boven en de zon onder de horizon staat …

Door nog even wat verder in te zoomen, worden op de scheiding van licht en donker ook de kraters op het maanoppervlak weer zichtbaar. Ik heb het wel vaker gezegd, het zijn juist die kraters die de maan voor mij zo aantrekkelijk maken om naar te kijken …

39 gedachten over “Venus en de asgrauwe maan

 1. Viel mij zondag avond ook op die grijze maan en Venus, heb er ook foto’s van gemaakt maar niet zo ingezoomd als jij dat hebt gedaan, prachtige foto’s en mooie details van de Maan en Venus.

  Geliked door 1 persoon

 2. Kijk, de maan, boeit mij dan weer uitzonderlijk, momenteel, heb gister nog staan kijken zelfs, of nee, eergisternacht, zag ik haar niet, nu snap ik ook waarom ik weer zo klaarwakker was, hahaha het was nieuwe maan, ergens dacht ik nog… ik moet even kijken op de kalender… Wat de meesten hebben met volle maan, heb ik meestal rond nieuwe maan dus 😉 En met de volle slaap ik vaak uitstekend 😀

  Van Venus, ik ga toch eens opletten en ik vermoed wat ik van de week zag, dat dit dan Venus was die ik zag hangen… ze ziet er zo fel uit, en dat was ook wat ik zag, zo fel…

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi dat je de kleine sikkel van de maan en Venus samen hebt vastgelegd. Venus vind ik iedere avond een feest om te zien. De komende week is het dus met de bewolking behelpen. Tegen wie moet ik dan even knipogen. 😉
  De gehele asgrauwe maan heb je ook heel mooi in beeld gebracht. Interessant ook om te lezen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha Afanja,

  wat een foto’s! Echte mooie topfoto’s…
  Ik ben er wel eens “jaloers” op, maar ja… ik heb dan ook alleen een mobieltje…
  Misschien moet ik mezelf voor mijn verjaardag maar eens een nieuw toestel geven…

  Die maan… en die Venus…

  Groetjes!
  Marlou

  Geliked door 1 persoon

 5. Deze maan heb jij heel mooi fotografeert Jan. Dit zie je heel goed. Knap!Maan kijkt ik altijd ernaar. Geeft toch er wat gevoel…. Foto 2 is de mooiste. Fijne zonnige dag veder. Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.