Mieren verslepen en slopen een rozenkever

Rozenkevers of Johanneskevers zijn enorm onhandige sukkels. Ze vliegen domweg overal tegenaan en landen waar het ze maar uitkomt. Vooral dat laatste is niet altijd even handig. De afgelopen tijd heb ik al meerdere exemplaren zien verdrinken in de vijver, nadat ze op de krabbenscheer waren gaan zitten en vervolgens in het water vielen …

Zelfs gewoon lopen levert al problemen voor ze op, volgens mij. En dat is ook niet zo gek als je naar die vreemd gevormde pootjes kijkt. Ergens aan gaan hangen gaat ze waarschijnlijk makkelijker af dan een stukje lopen. Onlangs lag er zo’n sukkelaar op zijn rug op het terras. Vermoedelijk was het hem niet gelukt om weer op zijn pootjes terecht te komen …

Toen ik vanuit een ooghoek op enig moment zag dat hij in beweging leek te komen, werd mijn aandacht getrokken. Een cohort mieren begon de rozenkever vlak voor mijn camera te verslepen en te slopen. En net als bij onze vleesverwerkende industrie was er ook bij die van de mieren geen moment sprake van afstand houden …

31 gedachten over “Mieren verslepen en slopen een rozenkever

 1. Boeiende observatie, Jan met een indrukwekkend filmpje.
  Het zijn zulke harde, gestructureerde werkers, die mieren.
  Het klinkt gek, maar ik moest op een gegeven moment denken aan de pyramidebouwers in het oude Egypte….
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het filmpje van zo dichtbij bekeken geeft een prachtig beeld, maar wel beangstigend hoe een colonne mieren zo’n groot beest (voor hen toch) kan optillen (en opeten?). Je muziek zorgt voor een spannende sfeer.

  Like

 3. Een prachtig blog en filmpje waar ik op je kanaal al op heb gereageerd. Mieren zijn indrukwekkende diertjes en tevens harde werkers om hun koningin tevreden te stellen.Stukje voor stukje wordt na het nest gebracht al zijn er ook mieren die zelf alles opeten.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een geweldig en bizar filmpje! Ze hadden er nog een hele kluif aan. Het sterke schild heb je maar niet zomaar geëlimineerd. Ik dacht dat de kever in het gat zou verdwijnen, maar dat paste toch niet. Knap zoals ze het verplaatsen naar een beter plekje.
  Wel luguber te weten (denk ik) dat ze beginnen met het ontleden voordat de kever werkelijk dood is.
  Fijne zondag. 😃

  Geliked door 1 persoon

 5. Unieke beelden inderdaad. Hier al weken een mierenplaag bij de voordeur. Op een dag krauwden ze alle onderste voegen eruit. Alles geprobeerd met natuurlijke middelen, maar helaas… op den duur hadden we twee keer een kolonie vliegende mieren binnen. We hebben – tegen ons principe – dan maar voor gif gekozen om ze uit te roeien. Het was geen doen meer.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.