Mieren verslepen en slopen een rozenkever

Rozenkevers of Johanneskevers zijn enorm onhandige sukkels. Ze vliegen domweg overal tegenaan en landen waar het ze maar uitkomt. Vooral dat laatste is niet altijd even handig. De afgelopen tijd heb ik al meerdere exemplaren zien verdrinken in de vijver, nadat ze op de krabbenscheer waren gaan zitten en vervolgens in het water vielen …

Zelfs gewoon lopen levert al problemen voor ze op, volgens mij. En dat is ook niet zo gek als je naar die vreemd gevormde pootjes kijkt. Ergens aan gaan hangen gaat ze waarschijnlijk makkelijker af dan een stukje lopen. Onlangs lag er zo’n sukkelaar op zijn rug op het terras. Vermoedelijk was het hem niet gelukt om weer op zijn pootjes terecht te komen …

Toen ik vanuit een ooghoek op enig moment zag dat hij in beweging leek te komen, werd mijn aandacht getrokken. Een cohort mieren begon de rozenkever vlak voor mijn camera te verslepen en te slopen. En net als bij onze vleesverwerkende industrie was er ook bij die van de mieren geen moment sprake van afstand houden …

31 gedachten over “Mieren verslepen en slopen een rozenkever

 1. Boeiende observatie, Jan met een indrukwekkend filmpje.
  Het zijn zulke harde, gestructureerde werkers, die mieren.
  Het klinkt gek, maar ik moest op een gegeven moment denken aan de pyramidebouwers in het oude Egypte….
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • De vergelijking met de pyramidebouwers is nog niet zo gek. Zij versleepten met vereende krachten ook enorme lasten voorwaarts net als de mieren. Ik heb ervan genoten, want werk is best mooi om naar te kijken.

   Like

 2. hahahahha dat filmpje…. heb even 3 stukjes kort gezien, maar nee, dank u.. ik wil nog ontbijten zometeen, hahaha

  Ik weet het hoort erbij en soms kan ik er ook echt naar kijken vanuit nieuwsgierigheid, maar nu even niet 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Het filmpje van zo dichtbij bekeken geeft een prachtig beeld, maar wel beangstigend hoe een colonne mieren zo’n groot beest (voor hen toch) kan optillen (en opeten?). Je muziek zorgt voor een spannende sfeer.

  Like

 4. het hele legioen werkt mee, geweldig hé jan om daar naar te kijken…
  super,
  ik zie dit 10 tale malen liever dan al dat vreselijke gedoe in het slachthuis, het ene na het andere schandaal doet zich voor bah …

  Geliked door 1 persoon

 5. Een prachtig blog en filmpje waar ik op je kanaal al op heb gereageerd. Mieren zijn indrukwekkende diertjes en tevens harde werkers om hun koningin tevreden te stellen.Stukje voor stukje wordt na het nest gebracht al zijn er ook mieren die zelf alles opeten.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een geweldig en bizar filmpje! Ze hadden er nog een hele kluif aan. Het sterke schild heb je maar niet zomaar geëlimineerd. Ik dacht dat de kever in het gat zou verdwijnen, maar dat paste toch niet. Knap zoals ze het verplaatsen naar een beter plekje.
  Wel luguber te weten (denk ik) dat ze beginnen met het ontleden voordat de kever werkelijk dood is.
  Fijne zondag. 😃

  Geliked door 1 persoon

 7. Unieke beelden inderdaad. Hier al weken een mierenplaag bij de voordeur. Op een dag krauwden ze alle onderste voegen eruit. Alles geprobeerd met natuurlijke middelen, maar helaas… op den duur hadden we twee keer een kolonie vliegende mieren binnen. We hebben – tegen ons principe – dan maar voor gif gekozen om ze uit te roeien. Het was geen doen meer.

  Geliked door 1 persoon

 8. Het filmpje werkt hier wel.
  Weinig aantrekkelijk om te zien als je nog moet eten ☻maar biologisch interessant.
  Natuur, soms onbegrijpelijk voor ons, toevallig vandaag een logje erover.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.