Na de horrorzomer van 2020

Dag vrienden en vriendinnen in weblogland,

Hopelijk zijn jullie de horrorzomer van 2020 beter doorgekomen dan ondergetekende …

Juli was nog goed te doen, maar vanaf het moment dat we in augustus in de greep kwamen van een langdurige hittegolf, heb ik af moeten haken. Ruim een week achtereen maximumtemperaturen boven de 30 °C en minima die niet of nauwelijks onder de 20 graden komen, dat is echt teveel voor een mens met MS …

Ik voelde de kracht gestaag uit mijn lichaam vloeien tijdens die hittegolf, en ik heb ‘m nog steeds niet teruggevonden. Nu de R weer in de maand zit, wordt het tijd om mezelf langzaam maar zeker weer in beweging te trekken. Aan fotokuiertjes ben ik voorlopig nog niet toe, daarvoor heb ik nog steeds te weinig kracht in mijn benen …

Mijn hometrainer zal de komende tijd uitkomst moeten brengen om weer wat kracht te verzamelen. En dat is ook helemaal niet zo’n gek idee natuurlijk. De R mag dan wel in de maand zitten, in Frankrijk wordt de Tour gereden alsof het gewoon een frisse julimaand is. En daar kan ik toch echt niet helemaal zonder. Dan maar met de hometrainer voor de tv, en af en toe een blogje tussendoor …

59 gedachten over “Na de horrorzomer van 2020

 1. Welkom terug. Aan je reacties te zien zit je er weer middenin. 🙂
  Gelukkig dat voor jou en vele anderen is de Tour toch doorgegaan.
  Hopen dat je weer snel wat kracht in de benen krijgt zodat je ook buiten je tuin weer eens een frisse neus kunt halen. 😉
  Het was al zo lang geleden dat ik hieronder zelfs mijn gegeven weer moest toevoegen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Als ik dit typ is het weer herfstig, veel regen en wind. Gisteren een prachtige dag, gewoon een graad of 20, zo moet het altijd zijn zou je willen. Waardeloos voor je dat je zo achteruit ben gegaan. Ik hoop dat het stapje voor stapje weer beter gaat. Sterkte!

  Geliked door 1 persoon

  • Gisteren heb ik nog lekker in de tuin gezeten, dat is er ook hier nu niet bij. Voorlopig heb ik alles even liever dan de augustushitte. Het is nu in elk geval goed weer om naar de Tour de France te kijken en af en toe op de hometrainer virtueel even een klein stukje mee te fietsen. 🙂

   Like

 3. Heel fijn om weer van je te horen!
  Het wás ook een extreem lange en hete periode, die hittegolf in augustus: je laat in je mooie grafiek nog eens goed zien hoe het in Drachten verliep.
  Meer dan begrijpelijk dat je daardoor helemaal fysiek van slag raakte.
  Ook ik tilde op een gegeven moment geen pink meer op, en deed niet meer dan het absolute minimum.
  Hopelijk ga je langzamerhand weer op krachten komen, zodat je weer een s een kuiertje kan maken.
  Zo te zien krijgen we de komende tijd normaler weer, wat een geluk. Met de regen was ik ook erg blij.
  Jan, sterkte bij het herstellen met behulp van de hometrainer en de virtuele Tour de France.
  Een hele hartelijke groet van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb geen principiële bezwaren tegen zomer. Maar er zijn grenzen, en die zijn wat mij betreft in augustus toch echt wel bereikt. Maar goed, voorlopig zijn we weer een maand of tien verlost van de hitte. Nu is het zaak om rustig weer op krachten te komen, zodat ik er in de loop van de herfst weer eens op uit kan trekken.
   Onze tuin is met wat hulp eigenlijk verrassend goed door de zomer gekomen. Alleen voor de lavendel werd het duidelijk wat te droog en te warm, maar verder valt het reuze mee.
   Een hartelijke groet retour!

   Like

 4. Och ja de tour, zo gek dat die nu pas is gestart, ben geen fan overigens, dus wat mij betreft… hahaha maar geniet ervan, en zelf op de home trainer dan, goed idee 😉

  Doe vooral rustig aan, en welkom terug! Ik wens jou toe dat je snel weer mag gaan fotokuieren! En kan vooral ook!

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. ik heb het moelijk met die tour, ben grote fan van Tom Dumoulin, zo knap, zo intelligent,geestig, rustig, beschaafd, maar hij heeft altijd wat.
  Jammer dat hij ooit twee keer is uitgeloot voor studie geneeskunde, hij zou een fijne dokter zijn geweest.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ha Afanja,

  blij je weer te lezen…
  Zal wel even duren voordat jij je weer een beetje “de oude” voelt.
  Gelukkig is het rustig en niet al te heet buiten. Ik vind het nu heerlijk!

  Hou je haaks,
  Marlou

  Geliked door 1 persoon

  • When I was younger, I loved hot summers. Since 2005 that’s radically changed. MS and heatwaves don’t match very well. And we are feeling the effects of climate change. I’m glad it’s cooler at the moment. And I think, it will last at least 10 months untill the next heatwave. 🙂

   Like

 7. De hitte was niet te doen, voor jou nog veel slopender dan voor een ander. Weet je, ik heb in die dagen vaak aan jou gedacht en de bijkomende extra ongemakken. Hopelijk geven deze koelere dagen je terug kracht en energie in de benen.
  Ik duim alvast.
  Sorry, nu pas ook je vorige blog gelezen.

  Geliked door 1 persoon

  • Het werd een graadje erger dan ik tijdens de koffie in Mildam had voorzien. Maar gelukkig zal het nu eerst zeker weer een maand of 10 duren voordat we weer zo’n hittegolf te verwerken krijgen.
   Dat excuus is nergens voor nodig, Lieve, ik heb van jou zoveel blogjes (nog) niet gelezen …;-)

   Geliked door 1 persoon

    • Uit milieu- en klimaatoverwegingen ben ik tot nu toe altijd tegen airco in huis geweest, maar dat begint nu toch wel wat te schuiven. Het onderwerp is hier zeker al ter tafel geweest onlangs.
     Wat jij allemaal wel of niet ontvangt en waarom, daar heb ik geen zicht op, maar houd je er wel rekening mee dat ik mijn vorige logje bijna een maand geleden heb gepubliceerd? Misschien heb je hem toen gemist.
     Enfin, morgen weer een nieuw logje van mijn kant. Opletten wat er dan gebeurt dus. 🙂

     Geliked door 1 persoon

     • Ik begrijp je mening ivm airco, om dezelfde reden willen wij het ook niet. Maar in jouw geval komt gezondheid toch op de eerste plaats, vooral omdat je vrij lang naweeën hebt van de hittegolf op je spieren. Maar voel je vrij😉

      Like

 8. Hé Jan, leuk je weer eens te lezen hier. De temperaturen zijn wat getemperd en dat zal je deugd doen… Blij te horen dat het al een beetje meer de goeie kant uit gaat. Doe maar lekker rustig aan, we weten dat je er bent, ook al zien we je niet dagelijks 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Dankzij de lagere temperaturen kom ik inderdaad weer langzaamaan tot leven. Zowel in huis als in de tuin valt bij de huidige temperaturen weer wat te doen. De komende tijd zal ik een rustig evenwicht proberen te vinden tussen bloggen, fietsen op de hometrainer, kijken naar de Tour en het opsnuiven van frisse lucht in de tuin. 🙂

   Like

 9. Tof om te lezen dat het terug min of meer in orde komt met je gezondheid.
  Deze zomer was voor heel veel mensen uitputtend.
  zelfs ben ik ook bijna niet buitengeweest. Temperaturen van 38 graden in de schaduw… dat is moordend.
  Daarom ben ik heel tevreden met de huidige temperatuur.
  Wist niet dat je koers liefhebber bent 🙂
  Dus, fiets ze !

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ben ook erg blij met de huidige temperaturen rond de 20 graden. Het probleem met die hittegolf was, dat er na een kleine week ook binnenshuis geen verkoeling meer te vinden was. Dan is dit weer toch weer een stuk beter en gezonder.
   De Tour volg ik eigenlijk al vanaf mijn kinderjaren. In de tijd dat we nog wel naar Frankrijk reisden, heb ik diverse keren aan de kant gestaan. Onze mooiste Tourdag was de etappe van Briancon naar Alpe d’Huez in 1989. https://afanja.com/2013/07/18/alpe-dhuez-1989-een-topdag/

   Like

 10. Wat fijn dat er dan tv is! Hopelijk wordt een mooie tour om naar te kijken, zonder dramatische valpartijen en zo. Een hometrainer is in elk geval veilig, veel plezier met kijken en voorspoedig herstel gewenst. En ik hoop zelf ook op lekker fris zonnig herfstweer, dat geeft energie.

  Geliked door 1 persoon

 11. Hè Jan, wat fijn weer eens iets van jou te lezen, ik miste je toch wel hoor.
  Vreemd hè, die Tour in september. Maar wat ben ik ook blij dat er weer gefietst wordt. Het is voor het eerst in 5 jaar dat we niet ter plaatse zijn, dat doet voor ons toch wel wat vreemd. En we missen het ook. Maar wel blij op TV te kunnen kijken.
  Niet zo fijn om lezen dat de gezondheid zo’n probleem is. Hopelijk kom je er traagjes weer wat bovenop. Beetje per beetje, niks forceren.
  Ik wens je erg veel sterkte toe! En veel kijkplezier, soms vanop de hometrainer 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Dank voor je fijne reactie. Eigenlijk had ik de Tour van 2020 april of mei al afgeschreven, maar ik ben toch wel erg blij dat hij nu gereden wordt. Nu maar hopen dat het lukt om Parijs te halen. Aan mij zal het niet liggen, ik fiets op veilige afstand lekker mee. 😉

   Geliked door 1 persoon

   • Ik ben blij dat we dit jaar niet gepland hadden de Tour te volgen met de camper. Zo voel ik me iets minder slecht bij alle ontwikkelingen. Ik hoop met je mee dat het lukt om Parijs te halen. Aan mij zal het ook niet liggen, nu we er niet fysiek bij zijn 😀

    Geliked door 1 persoon

 12. Wat naar om te lezen Jan. Die hitte was zo slopend. Zeker voor jou, zo te lezen. Ik hoop dat je spoedig weer wat op kracht komt. Fiets maar lekker op het gemakje in je woonkamer. Samen met de wielrenners op t.v. kan je een heel mooi parcours rijden. Verzorg je goed en doe het maar rustig aan.

  Geliked door 1 persoon

 13. Hometrainend naar de tour kijken, een goed plan. Het was een barre maand van afzien voor jou, begrijp ik.
  Hopelijk kom je langzamerhand op krachten, tegelijk met de wielrenners.

  Goed je er weer bent Jan.
  Beterschap.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik zal niet de enige geweest zijn voor wie het veel te warm was in augustus, maar zoveel last als ditmaal heb ik niet eerder van een hittegolf gehad. Afijn, ik probeer voorzichtig de draad weer op te pakken door wat te bloggen te trainen en te kijken naar de Tour.
   Dank voor je warme reactie, Bertie. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.