Die heerlijke zomeravonden

De verzengende hitte overdag was in augustus duidelijk niet aan mij besteed. Het enige wat ik tijdens zo’n hittegolf eigenlijk echt kan waarderen, zijn die heerlijke avonduren. Tot diep in de avond lekker bij de vijver zitten, daar kan ik echt van genieten. En dat heb ik dan ook volop gedaan tijdens de hittegolf …

Af en toe eens een blik over de schutting om te zien of er buitenaards nog wat te beleven valt, is met die hoge minimumtemperaturen ook een aangename bezigheid. Op de foto hier links onder zie je de reuzenplaneet Jupiter schitteren in een mooie samenstand met de bijna volle maan. Op de rechter foto zie je de heldere rode planeet Mars, die zich momenteel bij heldere hemel ook mooi laat zien …

Een maand voordat we gebukt gingen onder de hittegolf ben ik er nog tweemaal rond middernacht op uit getrokken om foto’s te maken van de komeet Neowise. Deze komeet was weliswaar lang zo mooi niet als komeet Hale Bopp in maart 1997, maar het was wel de helderste komeet sinds Hale Bopp. Vooral door de verrekijker vond ik het toch weer een bijzonder gezicht om zo’n brok steen en ijs door ons zonnestelsel te zien razen. Mijn Powershot leent zich helaas niet echt voor nachtfotografie, maar Neowise staat erop. En belangrijker nog, ik heb hem met eigen ogen gezien …

Zoals wel vaker, kwam er een eind aan de hitte met een aantal pittige regen- en onweersbuien. Hoewel de meeste buien ook deze zomer weer langs ons zijn getrokken, kon de riolering het hier op 20 augustus even niet aan. De onderstaande bliksem heb ik op 16 augustus in beeld kunnen vangen, toen er tegen middernacht gelijktijdig een onweerscomplex ten oosten en één ten westen van ons voorbij trok …

 

42 gedachten over “Die heerlijke zomeravonden

 1. Ja, Jan, wat kun je die heerlijke, lange, zwoele – maar niet té warme – zomeravonden snel weer missen.
  Het geeft zo’n ontspannen gevoel, zo buiten te zitten: mooie foto van je tuin.
  Mooie hemelse nachtfoto’s ook.
  Nu is de sfeer buiten héél anders, na wind en regen ( er ligt veel plat in de tuin) nu het verstilde nazomerweer in een al wat herfstig ogende tuin.
  Goed weekend voor jullie, hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtig, ik heb de neowise verder niet gevolgd, ja op tv, instagram, genoeg gezien, maar zelf op de foto of zo, dat niet. Wij werden opgegeten door de muggen, dus wij zaten eerder en meer binnen toen de muggen eenmaal opkwamen… ik zit nog onder de wondjes. 😦

  Ik wens toch echt, als de tuin straks klaar is, dat dit minder zal zijn, al hebben wij er echt voor gezorgd, op onze bak water na, voor verkoeling, dat al het water weg was, maar het schijnt dat 1 van de buren een stil staande vijver hebben.. zonder pomp of watervalletje… ja…

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Ha Afanja,

  fijne foto’s…
  Daar kun je echt diep in kijken…
  Die bliksem! La luna…

  Inderdaad… de avonden waren het fijnste.
  Ik bleef tot laat buiten in de tuin, genieten van de aangenamere temperatuur…

  Fijn, dat je er weer bent.

  Prettig weekend,
  Marlou

  Geliked door 1 persoon

 4. wat prachtig, die samenstand, jammer dat ik het niet heb gezien, ik moet beter opletten wat er speelt aan de hemel. Dank voor de foto. jij bent ondanks de ziekte wel een gelukkig rijk mens, ik lees je altijd graag en heb grote bewondering voor je

  Geliked door 1 persoon

 5. Je hebt duidelijk van genoten van de koele avonduren en daarbij nog prachtige opnames gemaakt van planeten en andere hemelverschijnselen.
  Dat je Mars als een duidelijk wit punt bij de schemering duidelijk kan waarnemen, wist (en zag) ik reeds, maar dat dit ook geldt voor Jupiter was voor mij nieuw. Knap gedaan Jan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.