Bericht uit veilig Fryslân

Na een blogpauze van ruim een maand is het hoog tijd om eens even wat te laten horen vanuit het hoge noorden. Die pauze bevalt mij tot dusver eerlijk gezegd heel goed. Ik ben lang niet meer zo ontspannen geweest als nu, ontspannen en moe. Misschien zou ik het zelfs lui moeten noemen. Het lijkt erop dat alle vermoeidheid en spanningen van de afgelopen drie jaar en enkele maanden coronacrisis er nu uit komen. Dat bevalt zo goed, dat ik er met een heuse hittegolf in het vooruitzicht nog maar wat pauze achteraan knoop …

Als Kamer en Kabinet zich in tijden van oplopende coronadreiging kunnen permitteren om het reces in alle rust voort te zetten, dan lijkt het mij het best om dat hier in het nog altijd veilige Fryslân ook maar te doen. Serieus mensen, ik weet niet wat jullie daar in het zuiden en westen allemaal doen dat de besmettingsgevallen daar weer zo oplopen, maar hier in Fryslân houden we ons nog steeds zoveel mogelijk aan de coronamaatregelen. En dat is ook te zien aan de internationale cijfers. Fryslân en Drenthe staan hoog genoteerd in de top 25 van 300 Europese regio’s met het laagste aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus …

In dat veilige Fryslân is het nog steeds goed vertoeven, ik vermaak me dan ook wel. Om te beginnen bood de tuin de afgelopen tijd voldoende afleiding. Jonge koolmezen, pimpelmezen en mussen maakten veelvuldig gebruik van het waterbakje annex badje bij de vijver. De allerjongsten wachtten daarbij veelal geduldig op hun beurt …

Maar ook elders in Fryslân kun je op de meeste plaatsen goed en veilig terecht. Het is druk in de provincie, ook hier zijn campings, hotels en andere logementen volgeboekt nu veel meer mensen in eigen land vakantie vieren. Bij strandjes, kleinschalige pretparken en andere toeristische trekpleisters is het af en toe druk. Maar wie mij kent, weet dat ik drukte altijd al probeer te vermijden, dat geldt nu nog meer dan anders. Maar er zijn zoveel fijne, rustige plekjes. Wat te denken van onze kleine woestijn het Aekingerzand – bij velen beter bekend als de Kale Duinen – bijvoorbeeld, waar het weer gisteren in een uur tijd snel veranderde …

In de altijd rustige Ecokathedraal bij Mildam heb ik onlangs onze Vlaamse medeblogster Lieve – in blogland bekend als Oma Baard – met haar gezelschap rondgeleid. Nou ja, rondgeleid is veel gezegd, want die taak werd geheel spontaan en onverwachts overgenomen door een vrijwilliger van de Ecothedraal. Dat vond ik niet erg, een beter verhaal over achtergrond en werkwijze in dit mooie stukje Fryslân konden ze niet krijgen. En het gaf mij de vrijheid om wat te fotograferen. Oma Baard doet op haar blog zelf ook verslag van dit bezoek. Het was een fijne kennismaking en een genoeglijke middag …

Met mijn fotomaatje Jetske ben ik o.a. nog een middagje naar de Leijen geweest. Net als in onze tuin konden we ook hier genieten van jonge vogels. Vooral een aantal jonge boerenzwaluwen en jonge zwarte sterns wisten ons wel te bekoren die middag. En ook hier kregen we mooie wolkenpartijen voorgeschoteld …

U ziet het … ik vermaak me wel. En dat zal de komende tijd vast niet veel anders zijn. Straks maak ik weer eens een rondje door weblogland, en daarna duik ik weer even de rust in. Vanaf volgende week heeft Aafje vakantie, vermoedelijk zullen we dan samen nog wel eens wat mooie en vooral rustige plekjes bezoeken …

57 gedachten over “Bericht uit veilig Fryslân

 1. Nu pas ontdekt, Jan. Vreemd dat ik geen bericht ontving over je schrijven?? Moet ik eens nakijken.
  Weer prachtige foto’s, wolken, rust.
  Ja wij hebben heerlijke herinneringen aan de kathedraal én de kennismaking.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier in het zuiden is meer stikstof door megastallen. Minder wind ook en meer warmte. Meer bevolking bij elkaar en er wordt hier meer vakantie gevierd. Dat is ook in de Randstad het geval. In Friesland liggen naar mijn weten de dorpen en steden meer uit elkaar waardoor er minde rop en neer gereisd wordt. Het is misschien nog steeds het idee dat carnaval het probleem was maar ik kan me dat niet voorstellen. Want dan hadden de andere steden ook zo’n vette donkerrode vlek moeten zijn. Het is stikstof dat was ook al met die geitenziekte die oversloeg op de mens. En misschien is het ook wel het gore werk wat veel mensen hier gedaan hebben. Feit is natuurlijk ook wel dat Brabant ingesloten ligt tussen andere provincies en Friesland ook nog deels langs de zee. Maar het zal ook wel een mentaliteits probleem kunnen zijn.
  On topic, relax geniet van het fotograferen en het bloggen en die kathedraal staat ook al een hele tijd op mijn verlanglijst.

  Geliked door 1 persoon

  • Waar het ook aan ligt, we zouden er met zijn allen van moeten leren, maar dat lijkt helaas op geen enkel vlak het geval te zijn. Het blijft een kwestie van aanmodderen, waarbij het meer en meer ieder voor zich lijkt te worden. Ik laat het zeker met dit tropische weer maar zoveel mogelijk aan me voorbij gaan.
   Een bezoek aan de Ecokathedraal kan ik je bij iets koeler weer van harte aanbevelen.
   Dank voor je reactie en fijn weekend verder.

   Like

  • Dat ontspannen lukt momenteel heel goed. Veel meer laat mijn lijf ook niet toe met dit weer. Maar ik heb dit altijd nog liever dan alleen maar wind en regen in deze tijd van het jaar. De tijd om wat meer activiteit te ontplooien komt vanzelf weer. 🙂

   Like

 3. Ha Afanja,

  wat fijn om weer even van je te horen.
  En ook, dat je eigenlijk helemaal niet stilzit.
  Je bent gewoon lekker met van alles bezig en toch heel ontspannen.

  En je hebt gelijk: hier in het westen lijkt het wel, alsof niemand zich aan de Corona-regel wil houden.
  Echt stom.
  Nou… ik wel, hoor. En in de supermarkt draag ik een mondkapje!

  Hou je haaks verder en we zien je wel weer verschijnen!
  groetjes van Marlou

  Geliked door 1 persoon

 4. Fijn om weer wat van je te horen en te lezen met de daarbij mooie fotografie. Ook dat je weer wat ontspannen bent en van de rust had genoten. De drukte is nog steeds wat we vermijden en ook al zijn er veel gevallen bekend die al besmet zijn met dat kl… virus is dit nog ver van onze omgeving af want Zuid/Holland is heel groot. We zijn ook meer in stilte gebieden maar met het warme weer op komst dan ook helemaal niet want tegen de extreme temperaturen kunnen we beiden niet. Wens je mooie zomerdagen.

  Geliked door 1 persoon

  • Insgelijks, Tine, ik doe momenteel alles in de laagste versnelling. ‘s Ochtends vroeg en later op de avond (zoals nu) is het lekker buiten, overdag blijf ik in de nog relatief koele woonkamer.
   Jullie ook goeie dagen gewend, hou ‘t hoofd koel! ❄️😀

   Like

 5. Jan het is fijn om weer een stuk van jou te lezen en te genieten van de mooie foto’s
  uit het mooi Friesland.
  Wat heerlijk om de rust van het land te hebben en je hebt gelijk wanneer je aan je eigen gezondheid denkt.
  Wij zitten precies tussen brandhaarden ingeklemd tussen Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Leiden.
  Niemand neemt het hier erg serieus met de regels bezig, dit jaar zijn we wel geteld drie weg geweest.
  Maar gelukkig hebben we onze tuin en daar laat ik me ook iedere dag verrassen. 🙂

  Jan kalm aan dan breekt het lijntje niet.

  Groetjes Jan een ook aan Aafke

  Like

  • Ja, het gaat prima, Willy. Gezond en ontspannen, en dat wil ik voorlopig nog wel even zo houden eigenlijk. Voeg daar de aanstaande hittegolf bij, dan zal duidelijk zijn dat ik mijn blogpauze nog maar wat verleng. 🙂

   Like

 6. Wat leuk je weer te lezen Jan. Blijkbaar heb je genoten van je rustpauze en beviel deze je zo goed dat je er nog een stukje aan breit. Gelijk heb je… ’t Ja, corona, tegen wie zeg je het. Als Antwerpenaar weet ik er alles van 😦 ben momenteel niet echt trots om Antwerpenaar te zijn, we worden door de hele wereld in de gaten gehouden (vooral door de avondklok). Niet te begrijpen hoe mensen, op een moment dat alles de betere kant uit ging, alles weer zelf in de vernieling hielpen. Aan de regels houden wij ons hier zeer zeker en verder is het net zoals bij jullie, zoeken naar rustige plekken in de natuur waar je alles tegen komt, behalve mensen. Zorg goed voor jezelf en hou het vooral gezond. Groetjes, Rudi

  Geliked door 1 persoon

  • Dank voor je reactie, Rudi. Ja, het gaat daar bij jullie allerminst goed, heb ik begrepen. Ik begrijp er ook echt helemaal niks van waarom mensen zo onverschillig en/of onnadenkend omgaan met de de tijdelijke maatregelen. We hebben in het voorjaar gezien wat de gevolgen kunnen zijn, en als men niet oppast stromen de ziekenhuizen straks weer vol. Arm zorgpersoneel!
   Hoe dan ook, we moeten er maar het beste van zien te maken. En met wat goede wil is dat best te doen. Pas op jezelf en elkaar, en blijf gezond!

   Like

 7. Dat wordt nog even lekker verder genieten, overigens schaart Limburg zich ook in datzelfde rijtje als Friesland… Ook hier houdt men zich over het algemeen wel aan de regels.

  Geliked door 1 persoon

  • Omabaard vertelde in de Ecokathedraal al dat ze maar weinig tijd hadden om Leeuwarden te bekijken. Ik zei toen al dat de binnenstad mooie plekjes heeft, maar dat je ze wel moet zien te vinden. Ik ben helaas niet bekend genoeg in de stad om ze vanuit de Ecokathedraal alvast in den blinde op weg te helpen. Maar gelukkig is Fryslân ze verder goed bevallen. En wat een wonder, het is zeker in deze rare tijd een fijne provincie om te zijn.
   Hopelijk gaat het met jou en de jouwe ook goed daarginds. Pas op jezelf en elkaar, Koen, want een ander doet het niet. Blijf gezond!

   Like

 8. Wat fijn Jan, om wat van je te horen en dat het je zo goed bevalt !!
  Heerlijke foto’s laat je weer zien en geniet ervan… het wordt weer erg warm en ik hoop dat je je zo blijft voelen, want dat is je gegund. 😉
  Ikzelf kom ook niet veel buiten de deur en houd de corona voorschriften goed in acht en ach ik heb een lekkere tuin waar ik mij helemaal in uit kan leven… daar is altijd wel wat te doen en verveel me geen seconden.
  Hele lieve geniet groetjes groetjes,
  Anna 🤗

  Geliked door 1 persoon

  • Er gaat dit jaar niets boven een fijne eigen tuin en af en toe een ritje naar lekker rustige plekjes in de natuur, Anna. In onze tuin op het zuiden zal het vanaf donderdag wel een dag of wat te warm zijn overdag. Zelfs de hazelaar kan dan geen verkoeling meer brengen. Maar ik heb alle tijd aan mezelf, zodat ik er probleemloos voor kan kiezen om ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat de tuin in te gaan. Normaal gesproken zou de Tour de France of skûtsjesilen op tv uitkomst brengen op het warmst van de dag. Nu zal ik wat anders moeten bedenken, maar dat gaat vast lukken. 🙂
   Groetjes en goeie dagen gewenst!

   Geliked door 1 persoon

 9. Je zit daar veilig en goed Jan. Houden zo. Hier in Zeeland is het nog nooit zo druk geweest met mensen die vergeten dat het virus nog steeds rondwaart. Het gevolg is dat de vaste bewoners, en dat zijn er veel minder dan het aantal toeristen (4 tot 5 keer meer minder zelfs!) ondergedoken thuis blijven. Zo ook wij. Boodschappen worden aan huis geleverd, naar het volle strand gaan we niet. Het gedrag is ook ergerlijk. Onze groene bermen liggen vol afval. Niet leuk dus. Om het niet te hoeven zien, blijven we dus in eigen tuin, afgewisseld met een uitstap naar plekken waarvan we weten dat ze minder begeerd of gekend zijn. Dat heeft toch al een paar mooie ontdekkingen opgeleverd. De rust doet me ook goed. Geniet verder Jan! Tot nog eens.

  Geliked door 1 persoon

  • Leuk om te horen dat de rust jou ook goed doet, Bea. Leuk en goed, want je zult je energie weer nodig hebben op het moment dat de scholen weer opstarten. Geniet er samen maar van zo lang het kan.
   Ik begrijp al dat onverschillige en.of onnadenkende volk ook niet. En straks maar weer klagen als de maatregelen weer verder aangehaald moet worden, waarmee de crisis in alle opzichten no erger wordt..Probeer al die drukte maar lekker in eigen tuin of met leuke ritjes te blocken, Bea, ergernissen schijnen niet goed te zijn voor de bloeddruk. Fijne vakantie verder.
   Groetnis oan de kapitein!

   Like

 10. Vooral die laatste foto vindt ik mooi Jan. Doet me vermoeden dat je nog wat omzwervingen gaat maken alvorens terug te keren in weblogland 🙂

  Qua corona zitten we in de noordelijke provincies zo slecht nog niet. Hopelijk blijft het zo

  Geliked door 1 persoon

 11. Fijn dat het goed met je gaat en dat de blogpauze je goed doet. Je vermaakt je prima zo te zien en zo hoort het ook. Wij vermijden ook zoveel mogelijk de drukte, maar Schouwen is overvol, dat merken we hier zelfs in de polder waar heel veel fietsers een route volgen. We zien wel hoe het zich ontwikkeld verder..

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb de afgelopen 15 jaar niet eerder zo lang helemaal uit vrije wil een blogpauze gehad. Als ik al eens uit eigen beweging pauze nam, dan vond ik meestal al snel weer dat ik maar weer eens wat moest publiceren. Nu heb ik rust, en dat voelt prima! Ik wacht de verdere ontwikkelingen m.b.t. corona dan ook in alle rust in eigen omgeving af.

   Like

 12. Ik snap het ook niet helemaal, dat men helemaal los gaat in Zeeland ook bijv. :O Maar goed, ik zit nog hier, ik kan nog hier blijven en blijf dus ook nog even. Veiligheid voor alles, zo blij met mijn Friese vriendje 😉

  Schitterende foto’s en af en toe even pauze nemen is gewoon fijn. Dus rustig aan, straks lekker genieten van jullie vakantie!

  X

  Geliked door 1 persoon

 13. Fijn weer even van je te horen, Jan!
  Aekingerzand: een prachtig gebied, én de ruimte.
  Ja, er zijn nu veel toeristen in Friesland, we merken het ook in ons dorp.
  En de tijd is er nog niet naar om de coronamaatregelen te laten verslappen, sterker nog: we zullen zeer oplettend moeten blijven.
  Geniet samen met Aafje van de vakantie.
  Blijf relaxt!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • De touwtjes m.b.t. de coronamaatregelen moeten hier en daar eerder weer worden aangetrokken dan dat er nog meer versoepeld kan worden, lijkt me. Een beetje weldenkend mens ziet dat zelf ook, maar er lopen helaas veel dwazen rond die er anders over denken.
   Maar in Fryslân hebben we ruimte nog wel momenteel, en anders hebben we altijd de tuin nog om op terug te vallen.
   Groeten terug! Pas op jezelf en elkaar, want een ander doet het niet voor je, Zem.

   Like

 14. Leuk om weer eens iets van je te horen 🙂
  Dat het corona virus meer en meer mensen besmet, daar kan ik inkomen als ik het onverantwoordelijk gedrag van veel mensen zie…
  En dan mag je niets zeggen of je loopt risico aangevallen te worden door die nietsnutten.
  Ik doe zoals jij, de rust opzoeken, genieten van de kleine dingetjes en leven met een ‘bubbel’ van 5 mensen. Het is best te doen 🙂
  Geniet rustig verder , er komt een heel warme periode aan, maar in Friesland heb je de zalig verkoelende zeewinden.

  Geliked door 1 persoon

  • Bij tropische temperaturen valt ook die verkoelende zeewind meestal weg. We hebben al een paar maal temperaturen boven de 30 graden meegemaakt aan de Waddenkust tijdens augustushitte. We houden ons rustig, dat werkt nog het best van alles.
   Hou je goed daarginds en pas op jezelf, want een ander doet het niet.

   Geliked door 1 persoon

 15. Oh..ik zie de bootjes liggen klaar voor jou en Aafje.. 🙂
  Doe maar rustig aan Jan, gelukkig is het daar minder met de besmettingen dan hier in Brabant…het is uitkijken…ik ben ook maar zo nu en dan weg waar het rustig is, al kun je daar niks van op aan. we hadden met de club afgesproken bij de Vindersafari , maar ze lieten veel meer mensen toe als afgesproken.
  Mooi gebied daar bij de Leijen, groetjes.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.