Eboulement de falaise

– Virtueel naar Frankrijk 45 –

Vanaf het grote kruis op de krijtrots ten zuiden van Ault loopt een ‘wandelroute’ die over de krijtrotsen naar de verderop gelegen dorpen Mers les Bains en Le Tréport voert. Helemaal zonder gevaar is die route niet, getuige het niet te missen bord dat waarschuwt voor aardverschuivingen oftewel het instorten van een deel van de krijtrots …

Het begrip ‘wandelroute’ heb ik maar tussen aanhalingstekens geplaatst, want in feite is het niet meer dan een soort olifantenpaadje, dat hier en daar gevaarlijk dicht langs de rand van de krijtrotsen voert. In het logje ‘In de gevarenzone’ stonden we aan de voet van deze recentelijk gedeeltelijk ingestorte rotswand …

Het uitzicht langs de rotswand en over de onmetelijke weidsheid van de Atlantische Oceaan was er mooi en indrukwekkend, maar echt helemaal ontspannen en happy voelde ik me er toch niet. Een paar korte video’s uit de omgeving laten goed zien wat er gebeurt bij zo’n aardverschuiving: Aardverschuiving krijtrots in Ault, november 2013 en het erop aansluitende Waarom vallen er zoveel kliffen neer in Seine-Maritime?’. De titels heb ik voor jullie vertaald, voor de inhoud ben je op jezelf aangewezen. Maar geen zorgen, de beelden spreken voor zich …

Een stukje verder van de rand van de kliffen zag ik wat koeien lopen. Daar hielden ook R. en J. zich op, die kenden de omgeving en speelden duidelijk op safe. Nadat we gedrieën op veilige afstand van de rand nog een tijdje van het overweldigende uitzicht hadden genoot, zijn we naar het volgende doel van dit avondlijke uitstapje gegaan …   😉

– wordt vervolgd –

33 gedachten over “Eboulement de falaise

 1. Behalve het fenomenale uitzicht heb ik niet zoveel met grote hoogtes. En zeker niet als het ook nog onder je voeten kan verdwijnen. Brrrrr.
  Op het eerste filmpje kwam een foto voorbij waarbij ik dacht: “Dat is pech, olifantenpaadje weg”.

  Ook dit is weer een hele mooie serie geworden.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ben ook niet vrij van hoogtevrees zoals je weet, maar als ik er dan toch ben en ik krijg zo’n kans, dan wil ik er toch ook echt even van genieten. Zou het niet zo zijn dat je onderweg van Fryslân naar Ault meer risico loopt om een dodelijk ongeluk te krijgen dan daar op die krijtrots …? Ik denk ’t wel.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ha Afanja,

  oef!
  Ineens krijg ik me daar toch een hopogtevrees!!
  Dat ken ik eigenlijk niet, maar … brrr ineens dus nu wel, bij het zien van de foto’s…

  Die foto met dat grasje, dat gele bloemetje en de vrouw is daarom mijn favoriet! 💚

  groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 3. Krijtrots is zeker heel boeiend om te lopen aan de rand. Echt niet voor mij. Maar ik kan gelukkig van jou foto’s kunnen bekijken. Wauw wat is dit heel mooie gebied om te zien. Mooie foto’s geworden. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 4. Op mijn gemak zou ik me daar niet voelen. Afgronden trekken me precies aan, ik kan dat niet verklaren. Gegarandeerd maak ik dan een uitschuiver. En als ik dan als extraatje je filmpjes bekijk, brrrr.
  Gelukkig kan ik hier ze hier op foto genieten.

  Geliked door 1 persoon

 5. Prachtig en opwindend. Naar ik zou voor geen goud daar lopen, ook niet om rustig te kijken.
  De rand zou me trekken, ben ik bang.
  Dit kun je gerust woeste natuur noemen.
  Is er nergens beveiliging? De bewoners hebben geleerd er mee te leven, toeristen daarentegen..

  Geliked door 1 persoon

  • Als ik een weekje in zo’n omgeving ben, dan wil ik er ook zoveel mogelijk van zien en ervaren. Daar hoorde deze korte wandeling en het uitzicht vanaf die hoge krijtrots zeker bij. Ik vond en vind het een fascinerende plek.
   Van beveilig is geen sprake. Dat zou ook niet te doen zijn over de volle lengte van alle krijtrotsen in Frankrijk. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Neen, daar kan en mag je zeker niet te dicht bij de rand van de krijtrotsen lopen. Brrr… wat eng…
  De foto’s zijn weer schitterend en doen dromen. Dat licht tegen die krijtrotsen is altijd anders en dat maakt het zo mooi om te zien. Dat heb je weer mooi in beeld gebracht.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.