Rust bij de Kapellepôle

Tegen het eind van het schooljaar zijn het drukke tijden voor mijn fotomaatje, daarom besloten we onze gezamenlijke fotokuier maar eens op zaterdag te maken. We besloten te beginnen bij de Kapellepôle. In dit kleine natuurgebiedje wemelde het in deze tijd van het jaar bij eerdere bezoekjes altijd van de waterjuffers, libellen, vlinders en wat dies meer zij …

De teleurstelling was dan ook groot, toen we rond 14:00 uur na een kort, maar pittig kuiertje over de heide en door een bosschage, bij het kleine vennetje een bijna doodse stilte aantroffen. Het aantal libellen dat er rondvloog was op één hand te tellen en het aantal juffers op twee. Ook bijen en andere insecten vlogen er maar weinig rond. Eigenlijk was alleen het aantal mieren op één plekje verontrustend groot …

Meer dan een waterjuffer, een bij en een vlieg, die zijn rechter voorpoot miste, heb ik niet voor de lens gekregen. Kan het te maken hebben met het drukkend warme weer op dat moment? Of gaat het ineens zo bar slecht met het leefklimaat op de Kapellepôle?

Hoe dan ook, Jetske en ik besloten al snel om een ander en koeler plekje op te zoeken …

37 gedachten over “Rust bij de Kapellepôle

 1. Pingback: Weerzien met De Deelen | Afanja's Weblog

 2. Pingback: Zwarte sterns | Schrijven met Licht

  • Ja, de foto’s die ik gemaakt heb zijn op zich wel acceptabel. Maar die waterjuffer, de vlieg en de bij waren ook de enige insecten die ook maar enigszins in mijn buurt kwamen. En dat ben ik altijd beter gewend geweest daar.
   En toegegeven, Jetske doet het altijd goed op de foto. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Het is niet alleen bij jullie dat er steeds minder insecten te zien zijn…
  Deze week had ik het er nog met mijn buurman over. Hij verwonderde zich over het heel gering aantal bijen en hommels in zijn klein bloemen tuintje. Het is een feit dat er elk jaar minder en minder (nuttige) insecten zijn… De boeren krijgen nu subsidie om een strook bloemen te zaaien aan de rand van hun velden, ik hoop echt dat dat iets uithaalt. Want stel je een wereld zonder insecten voor… dat zou een miljoen keer erger zijn dan nog een extra pandemie 🙄

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, die teloorgang is hier ook al een jaar of tien zichtbaar. Ik heb daar in het verleden wel over geschreven in het kader van één van de natuurgebieden waar ik indertijd vaak kwam. Hopelijk is die tendens net als veel andere nog te keren. Maar ja, we hebben het er al vaker over gehad, echt florissant ziet het er niet uit. ;-(

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, vooral macrofotografie valt niet altijd mee. Ik denk dat hier zaterdag toch het drukkende weer een rol heeft gespeeld. Maar Jetske en ik geven niet zo snel op, en op de tweede locatie vonden we wel wat we er zochten. 🙂

   Like

 4. Jammer dat Kapellepôle ons niet datgene bood waarop we gehoopt hadden. Extra vervelend voor jou omdat de tocht over het smalle paadje een waar huzarenstukje was. Gelukkig bleef je overeind.
  Maar gelukkig zijn we niet voor één gat te vangen en vervolgden onze reis. In ieder geval naar een koelere locatie. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Haha, nadat we het bosje achter ons hadden gelaten, had ik op dat smalle paadje inderdaad het gevoel dat ik over een evenwichtsbalk liep. En dat was vandaag – zoals wel vaker na onze kuiertjes – weer goed voelbaar in mijn onderdanen. Maar dat was ’t over de hele dag gezien weer dubbel en dwars waard. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • Ach, erg veel mis je er niet aan, Willy. Die hele Kapellepôle is niet meer dan klein stukje woeste grond ter grootte van een flinke postzegel te midden van de weilanden.
   Een prettige avond verder en een goed begin van de nieuwe week.

   Like

 5. kappellepôle (=kapelpoel?). Mooi zo’n kuiertje met twee weer. Zaterdag was het inderdaad warm. De beestjes zullen de schaduw opgezocht hebben maar de foto’s niet hoor, die zijn prachtig. En wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd, of heb ik dat al gezegd ? 😂

  Geliked door 1 persoon

  • Ha, leuk gevonden en goed geredeneerd, Joke. En toch kan ik het niet goed rekenen, dat komt omdat het Fries eerder verwant is aan het Engels dan aan het Nederlands. Kortom: Fries is een tamelijk eigenzinnige taal. Woorden kunnen vaak helemaal niet direct vertaald worden, en dat is eigenlijk ook het geval voor ‘pôle’. Als ik het letterlijk vertaal is het ‘pol’ (van b.v. een pol gras). Op deze plek stond tot de 18de eeuw op een hoge zandkop de Bonifatiuskapel. De kapel is al lang verdwenen, maar het gebied dankt nog altijd zijn naam aan dit rijke verleden.

   Geliked door 1 persoon

 6. Heel raar maar wel herkenbaar…. ok ik heb dit al meegemaakt 🙂 Je hoopt dan een en ander tegen te komen en er vliegt of kruipt amper iets rond. Soms vind ik het zelf een beetje verontrustend.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. Dat was inderdaad wat ik me ook afvroeg, of de beestjes ook last zouden hebben van het benauwde weer van dat moment. Er hing onweer in de lucht, en dat kregen we later ook.
   Totale stilte hoor je in ons land niet meer. Aafje en ik hebben in een vakantie in de regio Lot-et-Garonne één keer op een late avond echt totale stilte mogen ervaren. Geen vogelgeluid, geen gezoem, zelfs geen blaadje aan de struiken dat ritselde en ook in de verre omgeving was even niets te horen. Dat was echt een magische ervaring die amper een paar minuten duurde. Daarna werd de stilte verbroken door een blaffende hond in de verte, die aansloeg op de passage van een auto. 🙂

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.