De laatste veengraver in De Deelen

In De Deelen werd in de twintiger jaren van de vorige eeuw een begin gemaakt met de turfwinning. Met de opkomst van steenkool en gas kwam in de jaren vijftig een eind aan de turfhandel, maar dat betekende nog niet het eind van de vervening …

Tot juni van dit jaar was Theun de Leeuw uit Tijnje er als laatste commerciële veengraver van ons land actief aan de oostkant van de Deelen. Het ging daarbij niet meer om turf als eindproduct, maar om veengrond die als basis voor potgrond naar het Westland ging. De laatste vracht ging eind mei dan ook naar een boomkwekerij in Boskoop …

Talloze malen ben ik in de loop der jaren onder deze transportbanden doorgereden. Nu de vergunning is afgelopen, ligt de werkplek van de veengraver er stil en verlaten bij …

Binnenkort wordt de overslagplaats ontmanteld en het materieel weggehaald. Jetske en ik besloten er even een kijkje te nemen, we waren tenslotte in de buurt …

  • wordt vervolgd

32 gedachten over “De laatste veengraver in De Deelen

  1. Pingback: Industrieel erfgoed in De Deelen | Afanja's Weblog

  2. Een bekende serie met veel overeenkomsten maar toch een enkel verschil. Ook al was het maar de foto met het boswachtervrouwtje. 😉
    Ik was er weer met grote stappen doorheen, jij neemt rustig de tijd.
    Het kan toch haast niet anders of die oude kraan lekt olie, dacht ik nog daar ter plekke.

    Geliked door 1 persoon

  3. Die in de steek gelaten installaties zijn een nieuwe bron voor urbex fotografie.
    Af en toe eens leuk om te doen én het levert meestal leuke of roestige plaatjes op:-)
    Turf was bij ons iets uit de Kempen streek, de ver van ons bed show eigenlijk, maar toch wel interessant om er iets over te leren.
    Eens die metalen ondingen weg zijn, kan de natuur weer een beetje herademen 🙂

    Geliked door 1 persoon

      • Heb via (betrouwbare Google bronnen) wat meer info links en rechts verzameld, het is echt wel goed dat ze gestopt zijn met deze vorm van energie-winning uit natuurlijke bronnen, anders was Nederland misschien 1 groot meer geworden ? (dit is een extreme vergelijking, maar ik bedoel maar…)
        Energie winning uit natuurlijke én fossiele brandstoffen gaat ons wereldbolletje ecologisch de das omdoen, zoveel is nu zeker.
        De vraag is: Is er klimatologisch nog een weg terug naar een eventuele stapsgewijze verbetering ? of is het nu reeds 5 na 12 ?
        Onze wereld staat voor enorme uitdagingen…
        Het kostenplaatje kan volgens mij nog maar 2 kanten opgaan….
        1-Er iets aan doen en de enorme (voorziene) kosten in de hand houden (én een paar eco punten winnen)
        2-Niets doen en de onvoorziene kosten onbeheersbaar hoog laten lopen (én op de duur alles verliezen)
        Verantwoording: Onze leef wereld wil ik graag verzorgd achterlaten voor mijn 2 kleinkinderen van 3 jaar en 3 maand oud…

        Geliked door 1 persoon

        • We zien het al een paar jaar wereldwijd misgaan met hittegolven en enorme bosbranden in de VS en Canada, en zomerse hoosbuien hier. Maar zoals het nu hier ging en deze week ook weer in China … dat is echt niet goed!
          Op die klok is de tijd intussen al een paar jaar door blijven tikken. Wanneer het 5 voor 12 was, weet ik niet, maar het is nu bijna 4 voor 12, vrees ik. De tijd dringt, omdat we al jarenlang boven onze stand leven. En intussen zijn we weg blijven kijken van de grootste problemen. ;-(

          Geliked door 1 persoon

  4. ik weet nog hoe blij ik was toen dat eindelijk stopte. Ze halen de “potgrond” nu uit een van de Baltische landen, Estland geloof ik.Schandalige roofbouw.
    het is erg moeilijk om in Nederland turfvrije potgrond te krijgen. Het Engels tuinprogramma Gardeners World maakt er reclame voor.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.