Oud roest in De Deelen

We kijken nog even verder rond op de plek waar de laatste commerciële veengraver van ons land enkele weken geleden de laatste vracht veengrond op transport zette. Nadat turf als brandstof overbodig werd, schakelde De Vries sr. als laatste veengraver in 1957 over op de exploitatie van veengrond uit De Deelen als basis voor potgrond. Sindsdien zijn de grootste veengravers uitgeweken naar Letland en Estland …

Met een rupskraan werd de veengrond in De Deelen afgegraven en bij één van de petgaten op een dekschuit geladen. De dekschuit werd vervolgens met een motorbootje naar de overslagplaats gesleept. Daar werd de grond dan met een tweede kraan op een transportband geladen, waarmee het in een vrachtschip werd gestort, dat afgemeerd lag in het aangrenzende kanaal ‘de Heafeart’ …

Omrop Fryslân heeft een kort filmpje gemaakt van het laden en de vaartocht van de laatste vracht veengrond. Vanaf 2.47 min. komt de laatste originele baggelmachine in de Deelen in beeld. Dat is het mooiste roest dat in De Deelen verborgen ligt. Deze prachtige bonk oud roest, die ooit eigendom was van Theun de Vries zijn vader, is sinds de jaren 50 deels weggezakt in het moeras …

Ik wist al lang dat ding ergens in De Deelen moet liggen, maar de exacte locatie was me niet bekend. Intussen heb ik er al een paar foto’s van gekregen die ik mag gebruiken. Maar voordat ik die hier publiceer, wil ik dat wonderbaarlijke ding eigenlijk zelf graag eens met eigen ogen zien. En ik weet intussen waar hij ligt …

 • wordt vervolgd

29 gedachten over “Oud roest in De Deelen

 1. Ha, een stukje geschiedenis voor het oprapen in het landschap. Ga je de ligplaats van de baggelmachine nog onthullen of is het een geheim? 😉 Ik zou er wel eens een kijkje willen nemen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het lijkt me een top idee om die baggelmachine eens op te zoeken. Het is een collectors item lees ik net in de Heerenveense Courant. De machine is tot 1933 gebruikt in de Rottige Meente.
  Wat fijn dat je connecties hebt en dat je de locatie weet. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Zo zie je eigenlijk ook een beetje dat niet al het oude wegroest maar wel is te vinden. En het was ook wel een mooi beroep en ik was even gaan googelen naar dat filmpje en las meer weetjes hierover. Kon wel wat verstaan maar dat platte dialect is toch wel moeilijk maar beh=greep wel waar het over ging. En ja het is zoals hij het zei dat het ook mooi is dat jezelf kan stoppen en dat het niet met dwang gebeurd. Vond het een mooi schrijven daarbij met de foto’s. Wellicht krijgt dat roest wat is weggezakt in moeras ook een een keer een mooi plekje aan de kant als eerbetoon aan dit werk. Vermoed dat hij toch nu hij met pensioen is toch wel weer eens hier weer komt kijken.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.