Villa Sterk, een moderne stolpboerderij

Terwijl ik op een stapel dikke houten rijplaten achter de transportband stond om een paar overzichtsfoto’s te maken, viel mijn oog ineens op het bijzondere huis aan de oostkant van De Deelen. Twintig jaar gelden stond daar nog een oude stolpboerderij …

Steven Sterk (‘koopman in boeken’, uitgever en kunstliefhebber) kocht het boerderijtje en liet er omstreeks 2007 ‘Villa Sterk’ bouwen, een moderne woning met veel licht en ruimte met dezelfde vorm en verhoudingen als de oude stolpboerderij …

Toen het huis er pas stond, heb ik er een tijdlang aan moeten wennen, vooral omdat het stalen dak de wolken en het water eerst wel erg hard weerspiegelden. Intussen ben ik wel gewend aan het aanzicht, ik vind het erg mooi om te zien hoe het dak tegenwoordig in lucht en water opgaat …

In december 2015 leidde Steven Sterk het tv-programma ‘BinnensteBuiten’ rond in zijn moderne stolpboerderij, waar natuurlijk licht en kunst sfeerbepalende elementen zijn. Voor liefhebbers van kunst en architectuur stond er gisteren nog een 8 minuten durend filmpje van die rondleiding online, maar het filmpje blijkt plotseling helaas niet meer te werken. We zullen het moeten doen met deze foto’s van de buitenkant …

Op het moment dat dit blogje online gaat, onderneem ik vrijdagmiddag een poging om nu eindelijk die oude baggelmachine te vinden en te bekijken. Kortom …

 • wordt nog één keer vervolgd

25 gedachten over “Villa Sterk, een moderne stolpboerderij

 1. Zo op het eerste gezicht is het even wennen, maar ik vind het niet storend of lelijk.
  Ik ben fan van dat programma en had dolgraag binnen willen kijken. We kunnen de volgende keer ook gewoon aanbellen en vragen of we binnen mogen kijken. 🤣

  Like

 2. een heel bijzonder bouwwerk en huis, wel mooi dat de vorm nog van de oude boerderij is
  en het is inmiddels zaterdag, dus ik hoop dat je speurtocht naar de baggelmachine gelukt is op vrijdag!

  Geliked door 1 persoon

  • Tegen een mooi rieten dak kan het niet op, dat geef ik toe. Maar hier ben ik intussen ook wel aan gewend, en ik vind dat het wel wat heeft. Van binnen is het ook heel bijzonder. In alle vertrekken van hoog tot laag komt heel mooi natuurlijk licht binnen. En ja, het uitzicht is er prachtig. 🙂

   Like

 3. Nooit geweten, was zeker een blikvanger? Zo op de foto’s is het een apart gezicht , we zijn het niet gewend.
  Ik vond het al bijzonder toen ik voor het eerst een koperen dak zag, lichtgroen.

  Geliked door 1 persoon

  • Heel apart, gisteren heb ik dat filmpje nog bekeken en werkte het perfect. Ik was echt onder indruk van de manier waarop het is ingericht. In alle ruimten stroomt natuurlijk licht naar binnen. Spijtig dat ik jullie niet meer even kan laten meekijken, maar het is niet anders.

   Like

Reacties zijn gesloten.