Op naar de baggelmachine

Het begon allemaal afgelopen maandag. Terwijl ik nog bezig was met de bloemen en de beestjes in De Deelen, kreeg ik een mailtje van een stille volger, die mij zo af en toe verrast met een foto, waar ik dan onder vermelding van ‘andere Jan’ gebruik van mag maken. “Hier nog een foto vanuit De Deelen, past mooi bij de blog,” luidde de tekst bij de onderstaande foto. Ik herkende er meteen de oude baggelmachine in, die ergens in De Deelen verborgen ligt …

Natuurlijk was ik blij met die foto. Hij zou goed passen als vervolgd op de blogs over de laatste veengraver in De Deelen, die voor de volgende dagen op de rol stonden. Maar als ‘andere Jan’ die foto had gemaakt, dan wist hij natuurlijk ook waar dat ding ligt, bedacht ik me. En dus vroeg ik of hij de locatie ook met me zou willen delen …

De volgende dag kreeg ik opnieuw een mailtje met een foto: “Vanaf de parkeerplaats is het ca 1,5 lopen/fietsen richting Haskerdijken. Daar is het rechts van het fietspad met gelegenheid even te rusten op de bankjes …”

Anderhalve kilometer lopen of fietsen … Dat zou zelfs met mijn loopfietsje een heel eind worden, vreesde ik. En vanaf de kant van Haskerdijken zou het niet korter zijn, want dat had ik ook al eens geprobeerd. Toen ik Google Maps erbij pakte, ontdekte ik dat het maar een paar honderd meter verder was dan het fietspontje over de Heafeart ter hoogte van Luinjeberd. Ik ontdekte er zelfs de omtrek van de baggelmachine op. Dat wierp een heel ander licht op de zaak …

Een tweede meevaller was, dat mijn fotomaatje ook wel nieuwsgierig was naar die baggelmachine. En dus trokken we gistermiddag samen de Heafeart over. Daarbij moesten we nog even haast maken, want er lag tijdelijk een skûtsje op rampkoers van ons kettingpontje …

We haalden desalniettemin veilig de overzijde. Daar begonnen we aan onze kuier over het fietspad. En die was vanaf het pontje gelukkig goed te doen. Al snel zagen we het bovenste deel van de roestige baggelmachine boven het riet uitsteken. Vlak voordat we ter hoogte van het paadje naar de machine waren, zagen we een viertal toeristen het rietland in gaan om deze onbekende attractie te bekijken …

Dat gaf ons (lees: mij) gelegenheid om gebruik te maken van ‘andere Jan’ zijn advies om even te rusten op de bankjes. Nadat er weer ruimte was, hebben Jetske en ik onze kans gegrepen om allebei een uitgebreide fotoserie te scoren van deze onbekende attractie. Een deel daarvan zal hier de komende dagen de revue wel passeren samen met het verhaal achter de ruïne van deze ongeveer 100 jaar oude machine.

Met een foto van Jetske naast dat enorme apparaat en een woord van dank aan ‘andere Jan’ laat ik het hier voor vandaag bij …

 • wordt vervolgd

31 gedachten over “Op naar de baggelmachine

  • Ik begrijp niet dat SBB nergens duidelijk maakt waar die bijzondere ruïne te vinden is. Nu is hij in ieder geval wel te vinden. Maar dan nog moet je goed opletten, als je te snel fiets ben je er zo aan voorbij. 🙂

   Like

 1. Een enorm gevaarte, zo te zien. Het had belangrijke functies, lees ik op Internet.
  Het moet mooi werk zin zo’n ding te bekijken, aan te raken. Ik zou graag hier en daar aan een hendeltje trekken of iets dergelijks, kan nu geen kwaad. ☻☻

  Geliked door 1 persoon

 2. Op de details moet ik nog wachten, maar het 100 jaar oude gevaarte is echt indrukwekkend, vooral als je fotomaatje er in ware grootte voor staat. Ik zal hier veel bijleren.
  Met dank aan Jan en andere Jan

  Geliked door 1 persoon

 3. Toen ik bezig was met de berichten over De Deelen en de informatie las bedacht ik me dat het mooi zou zijn om die baggelmachine te zien. Op Google Maps had ik al gezocht. Wat een geluk dat jij je contacten heb. En ik vind het leuk en gezellig om je te vergezellen naar dergelijke objecten. 😃

  Geliked door 2 people

  • Dat was duidelijk weer een kwestie van twee zielen één gedachte. Daarbij was het extra mooi, dat er voor jou ook nog een leuke twist in het verhaal blijkt te zitten. Je gezelschap was weer alleszins welkom, zeker op het pontje. 🙂

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.