Vervening of turfwinning gebeurde in verschillende streken op verschillende manieren. In hoogveengebieden (boven de grondwaterspiegel) werd het veen eerst deels ontwaterd door sloten te graven. Daarna kon het veen direct gestoken worden, het z.g. turfsteken. In laagveengebieden zoals De Deelen lag het veen onder de waterspiegel. Daar werd het veen door de veenarbeiders als natte drab van de bodem geschraapt en dan op de legakker gelegd om te drogen. Na enkele dagen werd de natte veenlaag platgestampt, waarna er turven van konden worden gestoken. Om dit zware werk makkelijker en goedkoper te maken deed begin vorige eeuw de baggelmachine zijn intrede …

- de baggelmachine was gemonteerd aan de voorkant van een platte schuit, die langs kabels werd voortbewogen (1)
- een kooi waarin messen waren bevestigd werd eerst opgetakeld en vervolgens losgelaten (2)
- de messen boorden zich ca 1,5 m in het veen. Als de kooi daarna weer werd opgehesen sloten zich vanzelf twee kleppen onder het gestoken pakket veen (3)
- de inhoud werd in de schuit gestort en met water vermengd. Daarna kwam de veenbrij via een jacobsladder in de vloeigoot (4)
- via de vloeigoot werd de veenbrij over de legakkers verspreid (5)
- wanneer de veendrab enkele dagen had gedroogd, kon het worden aangestampt, zodat er later turven van gestoken konden worden
- de baggelmachine werd aangedreven door stoom, en vrat zo zich letterlijk een weg door het veenlandschap

Tot zover wat algemene informatie over de (machinale) vervening, c.q. de turfwinning. In vervolg hierop morgen (een deel van) het verhaal achter de baggelmachine die hier in De Deelen ligt. Vandaag mogen jullie verder vrij rondkijken bij deze historische bonk roest. Doe dat wel voorzichtig, want je ligt zo in het veenwater …
- wordt vervolgd
was geen best baantje in die tijd werken bij en met zo’n machine Jan
mooie serie en uitleg en info over deze machine
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel Bram. Veel arbeiders hadden in deze streken geen keuze indertijd.
LikeGeliked door 1 persoon
Pingback: De baggelmachine in De Deelen | Schrijven met Licht
Weer mooi gedocumenteerd door jullie dit verloren gegane stukje glorie, noeste arbeid.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Joke. Het was een leuk onderwerp waar ik al doende zelf ook weer wat over heb bijgeleerd.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi dat je de oude foto’s en de werkwijze hebt gevonden en erbij hebt geplaatst.
Je hebt de indrukwekkende machine heel mooi in beeld gebracht.
LikeGeliked door 1 persoon
Die werkwijze stond op het infobordje bij de machine.Het drong ter plekke alleen niet meteen helemaal door. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Via je uitleg, waarvoor dank, ontdekken we een voortdurende evolutie in het verhaal van de mens. Hoe slimme koppen slimme machines uitvinden en deze gebruiken waarbij steeds minder handenarbeid nodig is.
Eigenlijk gaan we altijd verder die weg op, en oude toestellen brengen een verhaal mee uit het verleden.
Die oude foto is geweldig, doet me echt denken aan de tijd van mijn grootouders.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat heb je netjes geanalyseerd, ik kan me daar wel in vinden.
Morgen komt er nog zo’n mooie oude foto voorbij.
LikeGeliked door 1 persoon
It does sound like a very complicated process.
LikeGeliked door 1 persoon
Whether it was complicated I don’t know, but it was very hard work until the arrival of these machines.
LikeLike
Mooie uitleg Jan, jammer dat ze dit niet beter verzorgen. Het is waarschijnlijk nog de enige in zijn soort.
LikeGeliked door 1 persoon
Ach, je weet hoe het vaak gaat met dat soort dingen. Op het moment zo rond 1970 werd de waarde van dat soort dingen nog niet echt ingezien, denk ik. Het zal in de mijnstreek vast ook (deels) zo gegaan zijn.
LikeLike
meer dan waardevol erfgoed Jan
en dat wordt op die eerste prent knap geïllustreerd
prettige avond
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Willy.
LikeLike
Zo mooi die oude foto! Wat een machine!
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, dat vond ik zelf ook een aardige vondst. Morgen komt nog één voorbij. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vind het een tof ding, mooi ook dat het er nog ligt. Werd die overal gebruikt of alleen in de Deelen?
LikeGeliked door 1 persoon
Ze werden in ieder geval gebruikt in de laagveengebieden in Fryslân en de Kop van Overijssel. Maar ze zullen waarschijnlijk ook elders in laagveengebieden wel gebruikt ingezet zijn.
LikeLike
Heel indrukwekkend , die oude machine. Het geheel is gebouw als een tank lijkt me.
Je hebt hier mooi werk geleverd, om die oude, vergeten machine terug op de kaart te brengen. Dikke bravo voor dit !
Doorheen je logjes ben ik al meer over Friesland én de geschiedenis ervan te weten gekomen dan de “gewone” nieuwskanalen.
Het waren barre tijden voor de arbeiders toen… de een na de andere uitvinding nam meer en meer zwaar werk van ze over. Het logische gevolg was het ontstaan van de eerste vakbonden en het vroege socialisme… Roerige tijden vol veranderingen !
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Dirk, het was leuk om deze serie te maken, vooral ook omdat de plek van die oude machine zich aandiende. Ik heb zelf ook weer het nodige van opgestoken. Veel veen arbeiders leefden hier in grote armoede. Het is ook niet voor niks dat socialistische voormannen als Ferdinand Domela Nieuwenhuis en Pieter Jelles Troelstra in deze contreien op handen werden gedragen.
LikeGeliked door 1 persoon
Over dit onderwerp én de sociale geschiedenis in onze lage landen is best wel een verrijkend praat-boompje op te zetten 🙂
In die ‘oude’ tijden zijn de sociale veranderingen echt wel verankerd, maar die in onze nieuwe tijden steeds meer afbrokkelen…
Omdat de jonge mensen van nu, niet meer geloven in positief syndicalisme (én eerlijk socialisme) , is er weer veel werk aan de winkel…
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, zaken als de individualisering, marktwerking en het altijd maar aanjagen van groei en consumptie heeft de loop der dingen de laatste 50 jaar flink bijgestuurd.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi om zien die machine met haar roestige kleur. Die is volgens mij niet kapot te krijgen.
LikeGeliked door 1 persoon
Voorlopig blijft hij wel even zo staan.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat heb je heel voortreffelijk uitgelegd en geïllustreerd Jan. Nu begrijpen we ook beter wat die roestige machine daar in dat veen precies deed. Het zal een enorme besparing op spierkracht geweest zijn voor de arbeiders daar. Mijn voeten zijn nog droog hoor, ik ben heel voorzichtig meegewandeld 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Rudi, ik heb er zelf ook het nodige van bijgeleerd.
LikeLike
Interessant! (En er is echt een voortreffelijk onderwijzer aan je verloren gegaan Jan!) Het moet een geplof en gesis van jewelste geweest zijn, daar in het veen. Die machines toen waren bovendien nogal kwetsbaar, helemaal mechanisch als ze waren. Ik was ooit op een tentoonstelling van oude landbouwmachines. De eerste combine! Dat ding hing, letterlijk, met snaren en draden en piepkleine veertjes en palletjes aan elkaar. Prachtig om te zien en geweldig uitgedacht, maar alleen er naar kijken veroorzaakte al een storing. Maar dit terzijde. Ik ben benieuwd naar het vervolg van het verhaal.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Peter, zelf denk ik ook wel eens, dat ik zo ongeveer de beste onderwijzer ben die nooit voor de klas heeft gestaan. 😉
Wat die machines betreft, ze zullen zeker inderdaad kwetsbaar zijn geweest voor storingen. Maar zo’n baggelmachine moet tegelijkertijd ook enorm sterk geweest zijn, want er was nogal wat kracht nodig om zo’n brok natte veengrond naar boven te trekken, lijkt me. Blijft de bewondering voor de stand der techniek op dat moment.
LikeGeliked door 1 persoon
Nou dat is wel een hele hoop roest bij elkaar, heel mooi! En het scheelde toch een hoop werk.
LikeGeliked door 1 persoon
Het moet een verrijking zijn geweest voor de turfstekers, een geweldige uitvinding. Nooit verloren laten gaan, zodra hij weg dreigt te zakken weer ophijsen al is het vergane glorie.
Mijn vader had een klein landje waar hij zelf turf stak, baggerturf uit de aangelegen sloot. Ik heb wel enig idee van de zware arbeid die het moet zijn geweest in grote gebieden.
LikeGeliked door 1 persoon
Op het behoud van deze machine kom ik morgen nog even terug.
Het was naar verluidt echt immens zwaar werk. Maar of dat ook betekent dat de veenarbeiders blij waren met de komst van zo’n machine, weet ik niet. Hoe karig het ook werd betaald, er moest wel brood op de plank komen, terwijl zo’n baggelmachine het werk van 60 arbeiders verrichtte.
LikeGeliked door 1 persoon
Daar dacht ik even niet aan.Het was een bekende klacht bij alle nieuwerwetsigheden.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, dat is steeds een terugkerende reactie in eerste instantie. Vaak komt er (deels) wel weer vervangende werkgelegenheid in de plaats. Deze baggelmachines kwamen wel in zwang in de aanloop naar de crisistijd, day zal het niet makkelijker gemaakt hebben.
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtig! Roest is soms een lust voor het oog. Zo’n machine was destijds wel een uitkomst, laagveen afgraven was verschrikkelijk werk. Er zullen zich heel wat mensen kapot hebben gewerkt in het veen.
LikeGeliked door 2 people
Ja, het was ongelooflijk zwaar werk, dat bovendien ook nog eens slecht betaald werd. Een groot deel van de verdiende grijpstuivers gingen vervolgens via de winkel of de kroeg direct of indirect weer terug naar de veenbaas. Of die machine daarmee door de arbeiders ook direct als een welkome uitvinding werd gezien weet ik niet, één baggelmachine deed tenslotte naar verluidt wel het werk van 60 veenarbieders.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi dat dit soort vergane kunst nog voor de kijker tentoongesteld wordt. Zoiets zou ook mijn nieuwsgierigheid wekken als ik dit langs de kant van de weg zou tegenkomen
LikeGeliked door 2 people
Het probleem is hier dat dat prachtige relikwie vrijwel onvindbaar was. De precieze locatie staat op geen kaart aangegeven en ook SBB geeft nergens op internet een hint naar de plek. Daarom heb ik het gisteren maar eens goed op de kaart gezet: https://afanja.com/2021/07/24/op-naar-de-baggelmachine/
LikeLike