Een eitje bij thuiskomst

Nog maar net terug van het uitstapje met de jongens, troonde Aafje me vorige week zaterdag aan het eind van de middag mee naar buiten. Bij het schoonmaken van het nestkastje in de hazelaar had ze iets gevonden wat ze me even wilde laten zien …

In het kleurrijke nestje lag nog een koolmeeseitje. Het verraste me eigenlijk niet eens heel erg. Ik had in het voorjaar wel af en toe een koolmeesje het kastje in en uit zien gaan, maar veel minder dan vorig jaar. Daarom kreeg ik al aan het eind van het voorjaar de indruk dat het niet tot een succesvol broedsel zou komen …

Het is goed te zien dat er behalve natuurlijk materiaal ook het nodige zwerfafval is gebruikt. Wel lekker kleurrijk, maar ook jammer naar mijn idee. Ik zie toch liever het mos en ander natuurlijk materiaal …

Na de schoonmaakbeurt heeft Aafje het kastje meteen weer opgehangen in de hazelaar. Zo is het in ieder geval weer beschikbaar voor tuinvogels die een beschut plekje zoeken in de komende winter …

32 gedachten over “Een eitje bij thuiskomst

 1. Dat was wel attent van Aafje om je op deze manier een mooi onderwerp voor een fotoserie te bezorgen. Wel jammer van de vruchteloze poging van het meesje.
  Het is inderdaad wel een bijzonder gezicht met al die kleurtjes. Ze hebben dus bij jullie meer zwerfvuil voor handen dan mos. Waar zouden al die haren vandaan komen, vroeg ik me af.
  Hopen dat het ze volgend jaar beter vergaat.

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed appel om mij eraan te herinneren ook een nestkast schoon te maken. Ik ben bang hetzelfde aan te gaan treffen: een mislukt broedsel.
  Maar het is wel aardig om te zien, welke materiaal het meesje allemaal heeft verzameld.
  Is Aafje niet besprongen door luizen? Dat is ons wel overkomen…
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Van meerkoeten was al bekend dat ze alle mogelijke zwerfvuil gebruiken voor de bouw van hun nest. Aan dit nestje is te zien dat koolmezen er ook wel wat van kunnen wat dat betreft. Over luizen heb ik Aafje gelukkig niet gehoord.
   Gelukkig ging het hier met de merels in het voorjaar een beter stuk beter, er zijn jongen uit twee nestjes uitgevlogen.
   – Groetnis út Drachten.

   Like

 3. Erg jammer als een broedsel mislukt. Als het broeden succesvol is verlopen en de jonge vogels uitvliegen en gelijk door de (buur)kat worden gepakt heb ik een ander gevoel….. Dit was bij ons vorig jaar het geval. Dit jaar weer een succesvolle poging, maar het uitvliegen zelf hebben we niet waargenomen, hopelijk zonder kat in de buurt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hebben de vogeltjes het nest zomaar verlaten? Het kan. In het wild gaan de vogels ook vaak elders hun nest bouwen. Misschien omdat ze niet tevreden zijn met de accommodatie? En dan vergat de moeder het eitje? Misschien had ze er geen zin in. We kunnen van alles denken maar weten het niet. De vogels is gaan vliegen. Een nieuw seizoen, een proper huis, nieuwe kansen.

  Geliked door 1 persoon

 5. De schoonmaak moet ook gebeuren en dan vind je rare dingen. Jammer dat het eitje niet uitgebroed werd maar je had het eerder vermeld dat het niet goed ging komen. Hopelijk vinden andere vogeltjes er nu een goed onderkomen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.