De jongen vliegen uit

Maandagmiddag was het geschetter van de merels in de tuin van de buurvrouw een tijdlang niet van de lucht. Daar moest wat aan de hand zijn …

Niet veel later hoorde ik geritsel in het bladerdek rond de bamboe in onze tuin. Ik hoefde maar een paar stappen te doen, toen ik een jonge merel in de haagbeuk zag fladderen …

Op de grond leek tussen de bamboe nog een jong te zitten, maar die heb ik niet kunnen lokaliseren. Pa merel hield vanaf de schutting de zaak nauwlettend in het oog. En dat is maar goed ook met al die katten op de buurt. Nadat ik het jong in de haagbeuk op de foto had gezet, besloot ik me terug te trekken. Vanaf het terras en vanuit huis heb ik pa en ma merel de rest van de dag geholpen om rondzwervende katten uit de tuin te houden…

Op Koningsdag hadden twee jonge merels het veiligheidshalve gelukkig wat hogerop gezocht. Ze zaten hoog en droog in de prunus, waar ze ook regelmatig van hun natje en droogje werden voorzien …

Het voeren zelf heb ik niet gefotografeerd. Zodra één van de ouders ergens in de buurt op een tak of de schutting neerstreek, ben ik onder de boom vandaan gegaan om ze niet te storen. Maar omdat de voedseltransporten door bleven gaan, heb ik er vanaf het terras nog wel een stukje video van kunnen maken …

Rond het middaguur kwam pa merel nog even bij me op het terras. Daar ging hij parmantig voor me staan. Of hij dat deed om me te bedanken voor alle goede zorgen of omdat hij gewoon ijdel is, ik weet ’t niet …, maar ik heb er wel dankbaar gebruik van gemaakt …

Daarmee sluit ik dit vierluik over de merels af. Ik sluit echter niet uit dat er op enig moment nog een vervolg komt. Er wordt intussen namelijk hard gewerkt aan bouw en inrichting van een tweede nest. Ditmaal in de pergola boven de vijver. Kijk, daar gaat ma net met wat mos in de snavel naar het nest …

37 gedachten over “De jongen vliegen uit

 1. ha Afanja,

  ja… zeker weten, dat Pa je kwam bedanken.
  Ik zie het aan zijn houding.

  Wat een kado, daar in jouw tuin, van de merels…
  Ik moet hier overigens ook de katten wegjagen.
  De buurman heeft me een gewone plantenspuit aangeraden. Dat werkt perfekt!

  groetjes, Marlou

  Like

 2. Prachtige serie. Voor vogels moet je echt de tijd nemen heb ik wel gemerkt, die zitten niet stil, of vliegen net weg als je drukt. Een bloemetje blijft tenminste zitten 😀

  Like

 3. Heel edelmoedig Jan om die jonge wichtjes in bescherming te nemen en ze te behoeden voor nieuwsgierige (of hongerige) poezen.
  Hiermee is het merelbestand bij jou dus weer een stukje toegenomen. Nu maar hopen dat het tweede nest ook zo’n succes wordt.
  Fijne avond nog.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het leven van een jong merelgezin, leest lekker weg met de foto’s erbij.
  Scherp en duidelijk, ze zijn goed in beeld te nemen.
  Wat de katten betreft zijn merels niet altijd verstandig met de plaats van hun nesten, te makkelijk bereikbaar. En de katteneigenaars ook niet door ze geen belletje aan te doen.

  Geliked door 1 persoon

 5. oh jee Jan…
  het is elk jaar weer een angstige tijd hé…
  ik ben altijd blij dat ze er weer goed doorheen komen, vogels hebben het zwaar…
  nu de jonkies nog warm blijven want ik vind de nachten maar erg koud,,,
  hoop dat de ouders ze veel lekkers kunnen brengen…

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooi verslag van je merels Jan.Ik heb ooit eens een keer een nest in mijn nu verdwenen klimop gehad. De jongen werden keurig groot, maar of ze heelhuids mijn kleine ommuurde tuintje hebben kunnen verlaten betwijfel ik. Daarna hielden de merels het wat betreft nestelen waarschijnlijk wijselijk voor gezien in mijn tuintje. Maar bij jou niet! Ze weten waar ze wezen moeten.

  Geliked door 1 persoon

  • We hebben hier wel vaker een merelnest in de tuin gehad, maar ik heb het nog nooit zo mooi kunnen volgens als dit jaar. Ze hebben het hier inderdaad goed, dat blijkt ook wel uit het tweede nest dat nu in aanbouw is. Ook de koolmezen vliegen af en aan bij hun nestkast, dus dat zal ook wel goed komen. Deze activiteiten in de tuin passen me wel. Zo af en toe even een kwartiertje de tuin in is wel lekker, maar het is me te koud om kuiers in de natuur te maken.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.