102.000 stenen

In het kader van de Nationale Dodenherdenking neem ik jullie vandaag net als vorig jaar op 4 mei weer even mee terug naar Kamp Westerbork bij het Drentse Hooghalen. Op de appèlplaats van het voormalige Kamp Westerbork is een monument ter herinnering aan de 102.000 Joden en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland werden gedeporteerd en niet meer levend teruggekeerd zijn …

De rechthoekige stenen zijn allemaal voorzien van een symbool. De stenen met een roestvrijstalen davidsster gedenken de Joden die naar Midden- en Oost-Europa werden gedeporteerd en daar vermoord werden. 213 stenen dragen een vlam en verwijzen naar de omgebrachte Roma. Enkele tientallen stenen hebben geen symbool en verwijzen naar omgekomen verzetsstrijders …

Het hoogteverschil tussen de stenen moet benadrukken dat er voor ieder slachtoffer een eigen steen is neergezet. Daarnaast maakt het hoogteverschil tussen de stenen de omvang van het getal 102.000 zichtbaar. De stenen zijn geplaatst in de vorm van de kaart van Nederland, om te onderstrepen dat de Joodse gevangenen van kamp Westerbork uit alle delen van Nederland afkomstig waren …

Vanavond om 20:00 uur is het twee minuten stil en herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties …

RTV Drenthe zendt vanavond om 19.20 uur in het kader van de Dodenherdenking een speciaal herdenkingsprogramma uit, dat is opgenomen in kamp Westerbork.

Bronnen: www.kampwesterbork.nl en wikipedia.

39 gedachten over “102.000 stenen

 1. Ik heb het plan opgevat om dit jaar weer eens naar Westerbork te gaan. Het is altijd zo indrukwekkend daar.
  Ik schreef het net al bij Klaproos, hoe ouder ik word hoe meer het gaat betekenen. Gisteravond besefte ik weer dat de generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt er straks niet meer is. Dan kunnen we de verhalen niet meer uit de eerste hand horen.
  Wij zijn grootgebracht met de stilte op de avond van 4 mei. Als kind hoorde dat erbij, ik was stil, maar ‘stond niet stil’. Nu wel! Met het besef dat ik het nooit meer kan bespreken met onze lieve ouders net als zoveel andere dingen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ieder jaar opnieuw stilstaan bij alle slachtoffers blijft voor mij een steevast item! Niets kan het belang van deze 2 minuten overtreffen. En dus is er in mijn ogen ook geen excuus om niet even het respect te tonen dat al deze slachtoffers hebben verdiend!

  Geliked door 1 persoon

 3. Jan wat indrukwekkend het geeft een beeld van hoe onvoorstelbaar groot het aantal mensen was wat in de oorlog is weggevoerd.
  Het trieste is dat oorlogen nu in andere landen wordt uitgevochten over de ruggen van meestal mensen die in hele arme omstandigheden leven.
  Wat wij ons niet kunnen voorstellen en dan steekt het wanneer ik zoveel mensen hoor klagen terwijl wij het hier zo goed hebben qua gezondheidzorg, dan ben ik oprecht blij dat ik in Nederland leef.
  Hopelijk wordt de wereld eens wakker en krijgen wij een echt rechtvaardige wereld voor iedereen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, en als je daar tussen al die steentjes op die vroegere appèlplaats staat, dan dringt dat nog meer tot je door, Erica.
   Een wereld zonder oorlog zal voorlopig wel een droom blijven, vrees ik. Voorlopig moeten we in eigen land waakzaam blijven, want er zijn groeperingen die het niet zo nauw nemen met onze democratie. Voor een deel zijn dat de mensen die nu al bijna een jaar te hoop lopen tegen de coronamaatregelen. En helaas zitten er wat dat betreft intussen ook minder frisse figuren in de Tweede Kamer.

   Like

   • Ja Jan daar heb je helemaal gelijk in, het is onbegrijpelijk hoe makkelijk mensen tegen elkaar opgezet kunnen worden.
    Dat komt ook vaak door de sociaal media waar mensen ongenuanceerd meningen kunnen ventileren waar de honden nog geen brood van lusten.
    Het enige wat we kunnen doen is kalm blijven en ons niet laten provoceren.
    Want sommige groeperingen zijn hier echt op uit.

    Wat is het dan fijn dat je je even kan terug trekken in de tuin en van alle mooie dingen kan genieten.

    Geliked door 1 persoon

 4. Verschrikkelijke tijden waren dat, onvoorstelbaar in onze ogen…
  Maar de mens blijft mens en leert nooit lessen uit zijn eigen verleden !
  Als we niet heel erg goed oppassen en waakzaam blijven voor deze gruwel, dan komt dat zwart/bruine monster van haat weer volop tot leven. Als je goed rondkijkt en verder ziet dan je neus lang is, dan zie je overal rondom ons heen de gruwel stilletjes aan herleven 😦
  Vrede is een heel mooi ding, maar er moet heel hard aan gewerkt worden !

  Geliked door 1 persoon

  • Dat wij hier WOI herdenken is te verklaren uit het feit dat ons land in die oorlog neutraal is gebleven. Het enige wat daarvan in Fryslân merkbaar was, waren de Belgische vluchtelingen die hier werden opgevangen.
   Dat jullie de WOII niet herdenken, vind ik wel bijzonder. In die oorlog lagen jullie tenslotte net als in WOI midden in het strijdgewoel.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.