Rond de toren van Firdgum

Zodra de mesttransporteur zijn vrachtje kwijt was, konden we onze weg vervolgen. Al snel zagen we vanuit de verte de toren van Firdgum fier boven het akkerland uit torenen. Hier had ik onze eerste stop gepland …

Firdgum is een klein terpdorp aan de Noord-Friese waddenkust met naar schatting 29 woningen en 70 inwoners (gegevens 2021). Het dorp wordt vooral omgeven door akkerbouwbedrijven. Tegenwoordig gaan vooral (poot)aardappelen uit Firdgum en omgeving de hele wereld over. Maar ook graan en suikerbieten doen het hier goed …

Terwijl Jetske en ik op zoek naar mooie standpunten wat rond stapten, ontdekte ik een smal, vanwege de helling moeilijk begaanbaar paadje tussen het akkerland en de terp. Hoofdschuddend kwam Jetske achter me aan. Hoe heb je het weer voor elkaar gekregen …? zei ze lachend …

Maar het leverde aan de voet van toren en terp toch wel een paar fraaie plaatjes op. Tot 1794 stond er een uit de 13e eeuw daterende hervormde kerk op de terp. De kerk werd in 1794 afgebroken, omdat hij te bouwvallig en te gevaarlijk werd om er nog diensten in te houden …

Na de afbraak van de kerk is de toren blijven staan en nog steeds rijst hij als een baken op de deels afgegraven terp omhoog. De van kloostermoppen opgetrokken toren, is in 1922 en later halverwege de jaren 80 nog eens gerestaureerd. In de toren hangt nog steeds een klok uit 1471. Tegenwoordig is de toren eigendom van de gemeente, die ook zorg draagt voor beheer en onderhoud …

Morgen hebben we een ontmoeting aan de andere kant van de toren …

33 gedachten over “Rond de toren van Firdgum

  1. Goh Jan. Nu ben ik toch redelijk bekend met het Bildt, dacht ik. Met mijn 5 jaar verblijf in Ouwe Syl (Oudebildtzijl) bij mijn tante Anna gedurende mijn HBS-tijd. En nu kom je met een stukje over een gehucht in die contreien waar ik nog nooit van gehoord had. In die tijd ging ik rond de zomervakantie ook wel eens per fiets langs de Oudebildtdijk naar Harlingen om de boot naar Terschelling te nemen. Maar voor Firdgum moet je dan kennelijk toch van de route afwijken. Hoog tijd om een hernieuwd bezoek aan het Bildt op mijn “to do list” te plaatsen. De eco-kathedraal staat er ook nog op.

    Geliked door 3 people

    • Dat is inderdaad bijzonder, Cor, je bent er dan toch verschillende keren bijna langs gefietst. Wonderlijk dat je die mooie alleenstaande toren indertijd nooit hebt gezien. Toch maar eens een zijsprongetje nemen onderweg naar Terschelling, zou ik zeggen. De toren met begraafplaats en het zodenhuis bij het Yeb Hettinga Museum zijn best de moeite van een bezoekje waard.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.