Uit de doka

Ik zit hier tussen honderden nog goeddeels ongeordende oude foto’s. Afgelopen weekend ben ik namelijk begonnen met het digitaliseren van mijn foto’s uit het analoge tijdperk. Dat begint met foto’s uit mijn moeders’ kindertijd en het eindigt met vakantiefoto’s tegen het eind van de vorige eeuw.

In de periode 1987-1995, toen ik tussen twee relaties een flatje bewoonde, had ik in de badkamer een donkere kamer. Uit die tijd dateert de onderstaande foto van een eenzame boom …. Zelf genomen, zelf ontwikkeld en zelf afgedrukt …

28 gedachten over “Uit de doka

 1. Tsja, dat was nog wel leuk een doka in de badkamer. Heb ik ook gehad, en na de geboorte van onze eersteling kon ik al vrij snel wat afdrukjes aan de opa’s en oma’s laten zien van hun nieuwste kleinkind. Mooie tijden waren het. De boom spreekt mij wel aan, vind het nu ook nog steeds leuk om een eenzame (karakteristieke) boom te fotograferen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, die oude doka had toch wat. Als je zelf ontwikkelde en afgedrukte foto’s, dan ging dat zeker bij z’n gebeurtenis als je eerste kind wel gepaard met wat extra trots. En op één of andere manier wakkerde de doka ook een ander soort creativiteit aan, voor mijn gevoel.

   Like

 2. Een prachtig onderwerp voor zwart/wit fotografie. Knap hoor dat je dit allemaal zelf deed.
  Een doka in de badkamer, tsja dat lukt eigenlijk alleen maar als er geen vrouw bij je inwoont. 😂
  Ik lees over geurende dampen van de verschillende baden, dat lijken me geen fijne stoffen voor de gezondheid op langere termijn.

  Geliked door 1 persoon

  • De fotografie van nu is nauwelijks meer te vergelijken met 30 jaar of langer geleden. Je ging in ieder geval een stuk zuiniger in wat en hoeveel je fotografeerde. Waar ik toen bij wijze van spreken vakantie met 100-150 foto’s, is dat tegenwoordig regelmatig het minimum aantal per dag. Maar vooral naar de spanning en de geuren van de donkere kamer verlang ik nog wel eens terug.

   Geliked door 1 persoon

  • Ik heb er verschillende gehad. Eerst heb ik een tijdlang met de ouwe trouwe Agfa Clack van mijn ouders gefotografeerd, daarna ben ik via een oude Pentax en een Olympus terecht gekomen bij Canon. Alleen de Olympus en de huidige Canon heb ik nog,

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.