Leegte

Na een paar rare weken in Huize Afanja word ik vandaag geplaagd door een soort leegte en plaatsvervangende vermoeidheid …

Oktober vorig jaar kwam mijn moeder na een val in het ziekenhuis terecht. Zodra ze daar weer was opgekalefaterd, kreeg ze een kamer op de Afdeling Revalidatie in een zorg- en verpleegcentrum in Drachten. Daar werd al snel duidelijk dat het niet meer zou lukken om nog zelfstandig te wonen. Drie weken geleden kreeg ze onverwacht snel te horen, dat er een kamer voor haar beschikbaar zou komen in een ander verpleegcentrum in Drachten. En intussen is ze met vereende krachten van mijn broer, mijn zus en Aafje al verhuisd ook, en ze zit daar prinsheerlijk. Door Aafje werd ik daarbij in fysieke zin steeds uit de wind gehouden, meer dan wat administratieve hand-en-spandiensten heb ik daar eigenlijk niet aan bij hoeven dragen. Maar het houd je wel bezig …

Een week geleden kwam daar het plotselinge overlijden van Joep bij. In aanloop naar zijn afscheid heb ik weinig meer kunnen doen dan wat oude foto’s bij elkaar zoeken. Vooral het verdriet van Nils, maar ook dat van Marianne en de beide jongens was en is groot. Maar ze hebben Joep een mooi, intens en waardig afscheid bezorgd. Vandaag is het even tijd voor rust en leegte, de rest komt nog wel …

48 gedachten over “Leegte

 1. Voor jou ook heftig tijden. Het blijft dan moeilijk voor jullie.
  Rusten is belangrijk Jan. Even voor je zelf verwerken.
  Je foto’s zegt al genoeg. Stilte….. Nog veel sterkte gewenst.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat valt allemaal niet mee. Ook de verhuizing van je moeder en nu heeft ze nog een huis dat leeg moet neem ik aan, allemaal dingen die erin hakken. Ook voor de kinderen die hun opa kwijt zijn. Sterkte ermee!

  Geliked door 1 persoon

  • Het huis van mijn moeder is gelukkig leeg gehaald door de rest van de familie.
   Het is vooral het laatste dat mij parten speelde de afgelopen dagen. Ik had vooral de kleinkinderen nog wat tijd gegund om samen met hun opa herinneringen voor later te maken. Maar het mocht helaas niet zo zijn, en als je dan dat verdriet ziet, dan raakt dat me diep. Afijn, die ervaring hebben we allemaal gehad, en daar komen ze met wat tijd wel overheen. Komen ze hier maar weer wat meer herinneringen aan pake en beppe maken.

   Geliked door 2 people

 3. Willen, maar niet kunnen kan ontmoedigend werken. Moeilijk voor jou.
  Confrontatie met veel te voortijdig plots verlies kraakt een mens.
  Graag stuur ik je wat sterke zonnestralen door, Jan.
  De fotografie trekt je er wel weer door.

  Geliked door 1 persoon

  • Komt wel goed, Dirk, we hebben nu vooral te doen met de kinderen, zij hadden ook nog graag mooi herinneringen willen maken met hun opa. Met mij komt het wel goed. Ik wacht alleen nog even op beter weer. Het mag winter worden en het mag voorjaar worden, als we eerst maar van dit grijze, kille en vochtige weer af komen.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.