Klokkenstoel bij de Kleastertsjerke

Enkele volgers spraken tijdens deze serie hun verwondering uit over het feit dat de kerk van Kortehemmen geen toren heeft. Dat was in Noord-Nederland en vooral in Fryslân lange tijd heel gebruikelijk. Bij de bouw van kleinere kerken ontbrak in deze contreien vaak de financiële draagkracht om bij een kerk ook een klokkentoren te laten bouwen. Daar komt nog bij dat de ondergrond vaak zacht en veenachtig was, waardoor er met verzakking rekening gehouden moest worden. Een mooi voorbeeld daarvan is de Oldehove in Leeuwarden, die al tijdens de bouw scheef zakte. Tegenwoordig staat de nooit afgebouwde toren ongeveer 2,5 meter uit het lood. Om soortgelijke problemen te voorkomen, werd er vaak gekozen voor de houten constructie van een klokkenstoel …

Bij het kerkje van Kortehemmen stond al in 1750 een klokkenstoel met een schilddak. Eén van de financiers ervan was grietman Van Haersma. Zijn naam en die van de andere sponsoren zijn terug te vinden op de klok. De klokkenstoel is in 1950 volledig vernieuwd …

De klok is in 1750 gegoten door klokken- en geschutgieter Johan Christiaan Borchhard uit Groningen. De originele klok hangt er nog in. In 1944 werd de klok gevorderd door de Duitse bezetters, maar hij is na de oorlog gelukkig weer in Kortehemmen terechtgekomen. Tegenwoordig klinkt het geluid van de klok nog bij bijzondere gelegenheden zoals huwelijken en begrafenissen …

In Fryslân staan momenteel nog ca. 60 klokkenstoelen in verschillende vormen en formaten. Hier vind je er een overzicht van: Klokkenstoelen in Fryslân

Dat alles gezegd hebbend, is het tijd om deze zevendelige serie over de Kleastertsjerke of Kloosterkerk met het omliggende kerkhof bij Kortehemmen af te ronden. Met een laatste glimp van kerk en klokkenstoel trek ik het hek achter me dicht …

27 gedachten over “Klokkenstoel bij de Kleastertsjerke

 1. De klokkenstoel heb ik eerder nooit van gehoord. Er zijn zoveel verschillende klokkenstoel. Nooit geweten Jan. Het is leerzame logje om te weten. Het ziet apart uit allemaal. Gelukkig hang origineel klok eraan. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk al deze info over de klokkenstoel. Ik heb even nagezocht hoeveel er hier in Noord-Holland nog bestaan, ik tel er een stuk of 19. Enkele zijn mij wel bekend daarvan, maar het zijn er toch meer dan verwacht in mijn eigen omgeving. Maar een schraal aantal vergeleken met Friesland. Maar gelukkig wel een aantal in West-Friesland, dat dan weer wel. Is wellicht een idee om daar eens langs te toeren bij wat mooier weer.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi en interessant logje. Ik wist niet waarom men geen toren had maar een klokkenstoel.
  Vanavond was toevallig op t.v. een bespeelster van een carillon die vertelde dat de klokken in een toren in Eindhoven altijd tegengesteld geluid worden vanwege hun enorme gewicht en de kans dat de toren dan ontzet raakt. Dat was voor mij ook nieuw.

  Mooi dat de klok weer terug is geplaatst.
  60 klokkenstoelen is best veel. We kunnen wel eens een klokkenstoel rondgang gaan houden. Dat gaan we dan niet in één dag doen. 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Toch wel een opmerkelijk gegeven, die klokkenstoelen !
  Volgens mij is dat een uniek gegeven , zelfs wereldwijd.
  Nog nooit had ik ervan gehoord, en nu blijkt dat er 60 klokkenstoelen bestaan in Friesland.
  Iets waar jullie Friezen, zeker trots op mogen zijn ! 👍

  Geliked door 1 persoon

 5. een klokkenstoel je bij ons bijna nooit..

  bij moderne ontwerpen werd er weleens een klokkentoren naast de kerk gebouwd…

  maar een nieuwbouw moet nu wel heel zeldzaam zijn

  sommige toren werden wel slechts gedeeltelijk afgewerkt, bv vanaf de godsdienstoorlogen waren er minder fondsen voor beschikbaar

  bedankt voor deze interessante reeks

  Geliked door 1 persoon

 6. Daaraan kon je zien dat het om een arme gemeente of parochie ging, dat leerden we al vroeg (katholieke school)..
  De gereformeerde en protestante kerken waren sowieso veel soberder.
  Het zijn bijzondere bouwsels, ik zag ze haast nooit.

  Geliked door 1 persoon

 7. Prachtige klokkenstoel en wat een geluk dat de klok terug terecht is. Er zijn heus wel veel kerken en kathedralen waarvan de klokkentoren los van de kerk zelf staat hoor, Kijk bijvoorbeeld maar naar de Duomo in Firenze (IT) ook daar staat de toren los van de kathedraal.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.