Enkele volgers spraken tijdens deze serie hun verwondering uit over het feit dat de kerk van Kortehemmen geen toren heeft. Dat was in Noord-Nederland en vooral in Fryslân lange tijd heel gebruikelijk. Bij de bouw van kleinere kerken ontbrak in deze contreien vaak de financiële draagkracht om bij een kerk ook een klokkentoren te laten bouwen. Daar komt nog bij dat de ondergrond vaak zacht en veenachtig was, waardoor er met verzakking rekening gehouden moest worden. Een mooi voorbeeld daarvan is de Oldehove in Leeuwarden, die al tijdens de bouw scheef zakte. Tegenwoordig staat de nooit afgebouwde toren ongeveer 2,5 meter uit het lood. Om soortgelijke problemen te voorkomen, werd er vaak gekozen voor de houten constructie van een klokkenstoel …

Bij het kerkje van Kortehemmen stond al in 1750 een klokkenstoel met een schilddak. Eén van de financiers ervan was grietman Van Haersma. Zijn naam en die van de andere sponsoren zijn terug te vinden op de klok. De klokkenstoel is in 1950 volledig vernieuwd …




De klok is in 1750 gegoten door klokken- en geschutgieter Johan Christiaan Borchhard uit Groningen. De originele klok hangt er nog in. In 1944 werd de klok gevorderd door de Duitse bezetters, maar hij is na de oorlog gelukkig weer in Kortehemmen terechtgekomen. Tegenwoordig klinkt het geluid van de klok nog bij bijzondere gelegenheden zoals huwelijken en begrafenissen …

In Fryslân staan momenteel nog ca. 60 klokkenstoelen in verschillende vormen en formaten. Hier vind je er een overzicht van: Klokkenstoelen in Fryslân …

Dat alles gezegd hebbend, is het tijd om deze zevendelige serie over de Kleastertsjerke of Kloosterkerk met het omliggende kerkhof bij Kortehemmen af te ronden. Met een laatste glimp van kerk en klokkenstoel trek ik het hek achter me dicht …

mooie serie en heel veel info Jan
LikeGeliked door 1 persoon
Oh had nog nooit opgemerkt dat een klokkentoren weg staat van de kerk… een mooie oplossing. Gelukkig is ook de klok terecht. Van af nu ga ik dat toch anders bekijken en naar de klokkentoren zoeken. Mooie reportage.
LikeGeliked door 1 persoon
Ha Afanja,
geweldig… die hele verzameling fotootjes van klokkenstoelen.
Dat zijn er nogal wat!
Ik vind het mooi staan, zo… in het Friese land.
groetjes, Marlou
LikeGeliked door 1 persoon
De klokkenstoel heb ik eerder nooit van gehoord. Er zijn zoveel verschillende klokkenstoel. Nooit geweten Jan. Het is leerzame logje om te weten. Het ziet apart uit allemaal. Gelukkig hang origineel klok eraan. Fijne dag.
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk al deze info over de klokkenstoel. Ik heb even nagezocht hoeveel er hier in Noord-Holland nog bestaan, ik tel er een stuk of 19. Enkele zijn mij wel bekend daarvan, maar het zijn er toch meer dan verwacht in mijn eigen omgeving. Maar een schraal aantal vergeleken met Friesland. Maar gelukkig wel een aantal in West-Friesland, dat dan weer wel. Is wellicht een idee om daar eens langs te toeren bij wat mooier weer.
LikeGeliked door 1 persoon
Zoveel had ik er zeker niet verwacht in Noord-Holland, ik dacht dat alleen aan deze kant van de waren gebouwd. Je moet er van houden, maar ik vind het dankbare objecten om te fotograferen.
LikeLike
Mooi en interessant logje. Ik wist niet waarom men geen toren had maar een klokkenstoel.
Vanavond was toevallig op t.v. een bespeelster van een carillon die vertelde dat de klokken in een toren in Eindhoven altijd tegengesteld geluid worden vanwege hun enorme gewicht en de kans dat de toren dan ontzet raakt. Dat was voor mij ook nieuw.
Mooi dat de klok weer terug is geplaatst.
60 klokkenstoelen is best veel. We kunnen wel eens een klokkenstoel rondgang gaan houden. Dat gaan we dan niet in één dag doen. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
De klok in deze klokkenstoel heeft een diameter van 89,8 cm en weegt 400 kg. las ik onderweg ergens.
Bij de zwaarste klok van het carillon in Eindhoven resp. is dat 1,75 meter en een gewicht van 3220 kilo. Die klokken zouden samen 16.005 kg wegen (https://www.muziekindecathrien.nl/informatie/instrumentarium/beiaard/).
En ja, we kunnen beste eens een rondje (of twee) klokkenstoelen doen. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Vanochtend reed ik langs een kerk in Giethoorn. Honderden keren langs gereden en nu viel mij de klokkenstoel op. Komt vast door je logje. Ook in Giethoorn is de bodem te drassig voor een klokkentoren.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kan me herinneren dat we daar eens langs zijn gekomen, maar we hebben er nog nooit een tussenstop gemaakt,
LikeGeliked door 1 persoon
It has certainly been fascinating to see.
LikeGeliked door 1 persoon
Nice to hear, I don’t think you have them in Canada.
LikeLike
Heel interessant en mooi. Klokkenstoelen kennen wij hier namelijk niet en dat maakt het voor ons bijzonder om te zien en er iets meer over te lezen. Heel mooi in beeld gebracht van alle kanten!
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel. Leuk om te horen, want dan ben ik toch weer aardig in mijn opzet geslaagd.
LikeGeliked door 1 persoon
Toch wel een opmerkelijk gegeven, die klokkenstoelen !
Volgens mij is dat een uniek gegeven , zelfs wereldwijd.
Nog nooit had ik ervan gehoord, en nu blijkt dat er 60 klokkenstoelen bestaan in Friesland.
Iets waar jullie Friezen, zeker trots op mogen zijn ! 👍
LikeGeliked door 1 persoon
En weet je wat zo mooi is? Op een steenworp afstand van de Ecokathedraal staat ook een laatgotische kerk uit 1525 met een mooie klokkenstoel: https://afanja.com/2019/12/31/t-jaar-uit-met-sint-thomas/
LikeGeliked door 1 persoon
Je laat me watertanden Jan 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
een klokkenstoel je bij ons bijna nooit..
bij moderne ontwerpen werd er weleens een klokkentoren naast de kerk gebouwd…
maar een nieuwbouw moet nu wel heel zeldzaam zijn
sommige toren werden wel slechts gedeeltelijk afgewerkt, bv vanaf de godsdienstoorlogen waren er minder fondsen voor beschikbaar
bedankt voor deze interessante reeks
LikeGeliked door 1 persoon
Zo’n klokkenstoel ben ik hier in de buurt nog niet tegengekomen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ze waren te sober voor het zwierige katholieke zuiden, denk ik.
LikeLike
Mooie oplossing een klokkenstoel ipv een toren. En goed dat er nog zoveel bewaard zijn gebleven.
LikeGeliked door 1 persoon
Daaraan kon je zien dat het om een arme gemeente of parochie ging, dat leerden we al vroeg (katholieke school)..
De gereformeerde en protestante kerken waren sowieso veel soberder.
Het zijn bijzondere bouwsels, ik zag ze haast nooit.
LikeGeliked door 1 persoon
Je hebt je geschiedenislessen goed onderhouden. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Een verstandige oplossing dus die klokkenstoel en wat goed dat de originele klok terug is.
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtige klokkenstoel en wat een geluk dat de klok terug terecht is. Er zijn heus wel veel kerken en kathedralen waarvan de klokkentoren los van de kerk zelf staat hoor, Kijk bijvoorbeeld maar naar de Duomo in Firenze (IT) ook daar staat de toren los van de kathedraal.
LikeGeliked door 1 persoon
Een toren los van de kerk is nog net wat anders dan helemaal geen toren. 🙂
LikeLike
Heel interessant om weten over de reden van zo’n klokkenstoel. Wel leuk dat de originele klok er nog hangt.
LikeGeliked door 1 persoon