Stormschade?

Nou, reken maar! Maar gelukkig niet bij ons. De schutting van één van de buren werd meteen bij de passage van storm Dudley op woensdagavond al geveld. Sindsdien ligt hij horizontaal gestrekt in de tuin. Uitgerekend die schutting werd in juni 2015 ook al eens geveld door een windhoos of een valwind

Verder gingen er in de buurt aan verschillende kanten enkele bomen plat. Bij ons bleef het beperkt tot het regelmatig buiten zijn oevers treden van de vijver. Tijdens de zware buien stond er al snel een paar centimeter water op een flink deel van het terras …

Maar ja, dat is ook wel een beetje eigen schuld. Op ons verzoek heeft mijn meest handige zwager de afvoer van het regenwater vanaf het dak veranderd. Het water loopt daar nu via het dakje van het fietsenhok naar onze regenton. Wanneer de ton vol is, gaat het water via een ondergrondse overloop naar de achterkant van de vijver …

Onder normale omstandigheden gaat dat lang goed, maar bij de stormbuien van de afgelopen dagen loopt het nieuwe waterafvoersysteem tegen zijn grenzen. Zodra de vijver vol is, loopt het overtollige water het terras op, om zich daar te verzamelen in het zuidoostelijke kwadrant van het terras. Na enige tijd wordt een kleine verhoging aan de zuidkant van het terras overwonnen. Vanaf dat moment loopt het water langzaam over het paadje naar achteren. Waar het paadje bijna aan het eind van de tuin een bocht naar links maakt, vormt zich een grote plas. Als ook dat spaarbekken gevuld is, zoekt het water zich een weg naar de schuttingdeur. Daar loopt het vervolgens door de steeg naar de gemeentelijke regenwaterafvoer enkele meters verderop …

Uiteindelijk raken we het overtollige water dus wel kwijt, maar vanuit praktisch oogpunt is een ingreep op termijn wel het overwegen waard. Kijkend naar het leven in de vijver kan het vanuit oogpunt van natuur en milieu echter bijna niet beter functioneren dan op de huidige manier. De waterplanten tieren welig, en er hangen nu al twee dikke kikkers in de vijver rond …

Ook op grotere schaal valt het niet mee om het overtollige regenwater kwijt te raken. Daarom is het aloude Woudagemaal bij Lemmer weer onder stoom gebracht. De Leeuwarder Courant plaatste zojuist een filmpje over de werking van dit geweldig mooie stuk stoomtechniek:

https://lc.nl/friesland/fryske_marren/Woudagemaal-bij-Lemmer-deze-week-ingezet-om-regen-af-te-voeren.-Bekijk-hoe-het-oudste-gemaal-ter-wereld-werkt-27493980.html

41 gedachten over “Stormschade?

 1. wat een wind en dat drie keer achter elkaar van die grote stormen
  geen wonder dat er veel kapot is gewaaid Jan,
  als Corrie het al niet had omver geblazen deed Eunice er nog een schepje boven op.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Afanja,
  ja… mijn tuin ziet er ongeveer ook zo uit.
  Ik bedoel kwa nattugheid.
  Gelukkig is alles heel gebleven.

  Maar die nattugheid…
  Daar moet ik ook op terwmijn iets mee doen.
  Maarw at?

  Groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 3. Het enige positieve aan de wateroverlast is wellicht dat het grondwaterpeil hier wel van profiteert, een droge zomer kunnen we landelijk gezien wel wat beter hebben nu. Maar dat neemt niet weg dat het nu wel veel te nat is en het einde nog niet in zicht. Zucht… . Gelukkig kan het Woudagemaal hierin nog goede diensten bewijzen en zorgen dat je droge voeten houdt in Friesland. Overigens een geweldig gemaal, heb het al een paar keer bewonderd.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het nu wel erg nat. Bij een deel van de bomen die zijn omgewaaid in de afgelopen dagen, zou er best eens sprake geweest kunnen zijn van een te natte bodem, waardoor de boom geen houvast meer had in de bodem.
   Dat Woudagemaal is een fenomeen, vind ik. Ik ben er zelf ook een paar maal geweest, maar ik ben er nog steeds niet op uitgekeken. En ook niet op uitgeluisterd trouwens, want die enorme machines zijn mooi om te zien, maar ook het geluid vind ik prachtig.

   Like

 4. Wel sneu voor de buurvrouw.
  Valt het te overwegen om de zijbuis weer te dichten? Dit extreme weer zullen we helaas wel vaker gaan meemaken. Gelukkig hebben jullie drempels en stroomt het niet het huis in.
  Ik moet zeggen dat het wel mooie foto´s opleverde. 😉
  Mooi en interessant filmpje van het Woudagemaal. Ook al moet ik eerlijk bekennen dat ik niet kan herhalen hoe het werkt, wat een procedé.
  Anna en ik hebben het er vandaag nog over gehad hoe leuk uitstapje dat toen was.

  Geliked door 1 persoon

  • Je oplossing voor onze tuin is wel wat de makkelijkste oplossing, maar dat is me net wat te kort door de bocht. Jullie oplossing voor een vervangende schutting lijkt me wel wat voor de buurvrouw. 🙂
   Over de foto’s van onze ‘overstroming’ was ik zelf ook wel tevreden. En ik kijk ook met plezier terug aan twee bezoeken aan het Woudagemaal. Ik sluit niet uit dat ik er ooit nog eens naar toe ga, want het blijft een fascinerend stuk techniek.

   Geliked door 1 persoon

 5. Al dat water er komt geen eind aan, ik zag ook al een boer bezorgd bij zijn verzopen land staan, al droogde het een paar dagen geleden met harde wind en geen regen best hard, maar dat is nu alweer teniet gedaan. Mooie foto’s!

  Geliked door 1 persoon

 6. Er is echt heel veel water gevallen. Ik woon op de westflank van de Hondsrug, dus van verdrinking is geen sprake, maar de lager gelegen wijken soppen. Gelukkig kan het water wel goed weg. De voormalige Peizermaden zijn na 1998 omgebouwd tot natuurgebied annex opvangbekken. Dat staat nu vol, tot het waterschap het water weg gepompt heeft. We leven nu eenmaal in een laag en nat land.

  Geliked door 1 persoon

 7. Prachtig filmpje van het Woudagemaal.
  Je moet het natuurlijk zelf weten maar in je eigen tuintje zou ik niets veranderen, er komen meer stormen en regens maar toch niet elke week? En het is ook goed voor planten en grond.

  Geliked door 2 people

 8. Ik heb hier een keer de vissen op het grasveld gehad, daarna is de vijver maar opgeruimd. Omdat ik in een helling woon kan de water door de achterdeur naar binnen en door de voordeur weer eruit. Niet wenselijk en gelukkig pas ene keer voorgekomen.

  Geliked door 2 people

 9. Wat zonde van buren de schutting. Hele rij omgevallen door de storm. Wat erg voor de buren. Bij jou in tuin is overvloed water bij de vijver. Kwam ook door de regenpijp. Eigenlijk is niet goed gemaakt. Dan kun je beter regenton plaatsten….Gelukkig is weer opgelost bij jou tuin. Water is vanzelf weggetrokken. Bij ons aan de overkant hoge stellage opbouwen. Nu regent alweer met beetje harde wind. Over 4 weken komen bij ons stellage opbouwen. Fijne dag.

  Geliked door 2 people

 10. Hier geen last van overtollig water….in de omgeving dus wel….maar waar wij nu wonen is ons appartementencomplex vernoemd naar de omgeving en heeft de naam: “De Moeraseik”…..

  Geliked door 2 people

 11. Mooi, die weerspiegelde boom in het terraswater. Zonder overlopend water kon je dit prachtige beeld niet pakken.
  Wij wonen beetje hoger en hebben eigenlijk nooit overlast. Het water gaat via de goot in waterputten die we dan weer dagelijks gebruiken.

  Geliked door 2 people

  • Het paadje is met die weerspiegelingen inderdaad een stuk mooier, dat viel mij gisteren ook al op.
   Wij wonen hier vlak boven de zeespiegel. Behalve het regenwater dat rechtstreeks van boven komt, hebben we in Fryslân ook te maken met het water dat op het Drents plateau is gevallen, Dat stroomt voor een deel via beken en stromen naar Fryslân. Hier worden daarom nu alle zeilen bijgezet om het overtollige water naar het IJsselmeer te pompen. Daarbij is de hoofdrol deze week weggelegd voor het ruim 100 jaar oude, grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. (https://www.woudagemaal.nl/)

   Geliked door 1 persoon

 12. Wat erg voor je buren, tot twee keer toe de schutting plat ! Je vijver werkt dus een beetje als een overstromingsgebied maar deze keer werd het toch een beetje te gortig…. hopelijk kan je snel weer met droge voeten door de tuin.

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.