Weerbeeld juni 2015

Juni kwam koel uit de startblokken met een aantal dagen achtereen waarop de maximumtemperaturen bleven steken op 15-16 graden, maar op 5 juni kregen we de eerste tropische dag van het jaar te verwerken. Meteen daarna zakten de temperaturen weer terug naar 15 tot 16 ºC, om vervolgens weer geleidelijk te stijgen tot een zomerse 25 graden op 12 juni. Daarna bleven de temperaturen opnieuw twee weken onder de normale waarden. In de laatste week van juni liepen de maximumtemperaturen weer op tot 20-25 graden. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje uit op 14,1 ºC tegen normaal over de periode 1971-2000 14,4 ºC …

Aan de eerste tropische dag kwam in Drachten een ruw einde. Terwijl we naar het Achtuurjournaal zaten te kijken, werd het buiten plotseling aardedonker en begonnen de struiken en bomen in ons tuintje ineens vervaarlijk heen en weer te zwiepen. Allerlei klein spul werd omhoog getrokken om vervolgens in woeste vaart door de lucht te tollen. Bij twee buren werden de schuttingen rond de tuin losgerukt en in de steeg gegooid. Een valwind of een windhoos, daarover lopen de meningen uiteen, zorgde voor dusdanig veel schade dat de brandweer een groot deel van de avond met 5 auto’s op pad was om omgewaaide bomen, afgerukte takken en ander ongerief zo snel mogelijk op te ruimen …

Een groot deel van de maand werd het weer bepaald door hogedrukgebieden waardoor de hoeveelheid regen beperkt bleef. Gemiddeld over het land viel 33 mm regen tegen een langjarig gemiddelde van 68 mm. In ons tuintje heb ik in juni slechts 18 mm neerslag afgetapt, tegen een langjarig gemiddelde van ca 71 mm over de periode 1971-2000 …

Omdat ook de maanden april en mei al droog waren, is het neerslagtekort in combinatie met de grote verdamping, veroorzaakt door het vaak zonnige weer, inmiddels opgelopen tot ca. 145 mm. Gemiddeld over het land komt het huidige tekort in juni gemiddeld eens per 10 tot 20 jaar voor. Geen wonder dat veel akkers regelmatig werden beregend …
14 gedachten over “Weerbeeld juni 2015

  • Het gekke was, dat die valwind of windhoos niet gepaard ging met een zware bui. De wind ging misschien een minuut vreselijk tekeer, en daarna viel er maar 1 mm regen.
   Vandaag vond ik het met nog geen 17 graden op de thermometer alweer aan de frisse kant. Maandag was voor mij met zon, wat vriendelijke wolkjs en ongeveer 21 graden zo ongeveer het ideale weer.

   Like

 1. Zo’n gemiddelde temperatuur van 14, 4 vind ik best koud klinken voor een lente/zomermaand.
  Zo’n windhoos of valwind lijkt me een enge ervaring.
  We zien aan het niveau in de vijver dat we neerslag tekort hebben en dat er veel verdampt.
  En vannacht krijgen we vorst aan de grond, het moet toch niet gekker worden. De wind vond ik vandaag fris. Maandag vond ik ook de mooiste dag.

  Liked by 1 persoon

  • Die windhoos of valwind, wat het dan ook maar was, was een indrukwekkende ervaring. Ik had eerst niet eens in de gaten wat er precies gebeurde. Vlak voor het Journaal was ik nog even de tuin ingelopen, omdat de lucht er dreigend uitzag, adviseerde ik Aafje om de ramen boven maar even dicht te doen. Enkele minuten later was er ineens die bulderende wind, en voordat ik het in de gaten had, was het ook alweer voorbij en zijn we naar buiten gelopen om de schade te bekijken. Toen pas begon het eigenlijk door te dringen wat er was gebeurd.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s