Een winter van niks

Gewoontegetrouw presenteer ik aan het eind van de winter de weercijfers, zoals ik die in de periode december-februari in ons tuintje heb opgetekend. Over de winter als geheel kan ik eigenlijk vrij kort zijn: ondanks Piet’s Wintervoorspelling 2021-2022 werd het echt een winter van niks …

Eerst maar eens kijken naar de temperaturen. In de grafiek linksonder is te zien wat voor armzalige boel het was ditmaal. In de afgelopen winter was december met een gemiddelde temperatuur van 4,3°C de minst warme wintermaand. Januari en februari waren met resp. 5,6°C en 6,0°C nog een stuk warmer. De grafiek rechtsonder laat zien waar de afgelopen winter staat in het rijtje winters vanaf 2003. Daar neemt 2021-2022 de vijfde plaats in …

De laagste temperatuur was -6,8°C op Tweede Kerstdag. De Kerstdagen waren ook de enige dagen waarop het hier resp. -5,4 en -6,8°C matig gevroren heeft. Verder heeft hier de hele winter maar 16 keer licht gevroren. Het is dan ook geen wonder dat ik de mooiste winterfoto’s heb gemaakt tijdens een mooi ritje door het wit berijpte landschap in aanloop naar de Kerstdagen …

Wat we aan vorst en kou tekort zijn gekomen, kregen we teveel aan regen. In december viel met 79 mm nog ongeveer de normale hoeveelheid regen. Januari was met 87 mm (tegen normaal ca. 67 mm over de periode 1971-2000) al flink aan de natte kant, maar februari was met 145 mm ronduit druipnat. Niet zo gek dus dat deze winter met stip op nr. 1 terecht gekomen is in mijn lijstje met neerslagcijfers in de wintermaanden …

De sneeuwklokjes en de vroege krokussen hadden het moeilijk in die natte periode. Vooral tijdens de passage van achtereenvolgens de stormen Dudley, Eunice en Franklin kregen ze het zwaar te verduren …

Daarmee zet ik een dikke streep onder de winter van 2021-2022. Vanaf morgen richt ik me op het voorjaar, te beginnen met een fotoserie van een paar pasgeboren lammetjes … 🙂


34 gedachten over “Een winter van niks

  • Ik ben meer van het terugblikken dan van het vooruit kijken, Dirk. Aan het verloop van de lente waag ik me dus niet. De eerstkomende twee weken lijkt het in ieder geval nog geen zacht lenteweer te worden, maar we gaan het zien.
   Lammetjes zijn natuurlijk het mooist als ze in een groepje door een zonnige wei huppelen. Ik had in dit geval de kans om een paar van die pasgeboren beestjes in de stal te bekijken.

   Geliked door 1 persoon

  • Nee, dat zit er niet meer in, Thialf heeft drie maanden de tijd gehad om te tonen wat hij in huis heeft. Die kans heeft hij laten lopen, en nu hoeft het niet meer. Echt niet!!
   Waarmee niet gezegd is dat het ook al snel heerlijk lenteweer wordt. Ook daar komt de eerste weken nog weinig van terecht, denk ik. 🙂

   Like

 1. Bedankt voor het overzicht Jan. Waar we reeds een vermoeden van hadden, bewijs jij hier met de cijfers. Niet echt koud maar wel heel nat.
  Nu maar afwachten wat het verder gaat worden hé… enkele dagen met rustig en aangenaam voorjaarsweer zou zeer welkom zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. Zonder de onderliggende cijfers heb ook ik een warme, maar natte winter overleefd. Ik vond het vooral een verlengd najaar.

  Langzaam komt het voorjaar hier ook op gang.

  Ik kijk uit naar jouw nieuwe foto’s.

  Warme groet,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.