Bij het Stroïnk-gemaal

Na ons bezoek aan het rietland zijn we via een landelijke route teruggereden naar ons startpunt. Daarbij passeerden we het uit 1919 daterende ‘gemaal A.F. Stroïnk‘ aan de oude Zuiderzeedijk bij Vollenhove …

Het is het grootste gemaal van het Waterschap Reest & Wieden en regelt het peil op de boezem (waterbergingsgebied) van Noordwest-Overijssel en Zuidwest-Drenthe. De totale oppervlakte van dit gebied is ruim 50.000 hectare en kent een hoogteverschil van +14 NAP bij Vledder tot 2 meter onder NAP …

Bij het peilbeheer moet het waterschap rekening te houden met verschillende, vaak conflicterende belangen van akkerbouw, veeteelt en natuur. Sinds 1997 is er bij het gemaal ook een waterinlaat aangebracht, zodat er ook voor gezorgd kan worden dat een watertekort in het verzorgingsgebied van het waterschap Reest en Wieden kan worden aangevuld met kwalitatief goed water. …

Het gemaal heeft een capaciteit van 3400 m³ per minuut, dat is 3,4 miljoen liter water, oftewel een zwembad van 50 meter lang, 30 meter breed en 2.30 meter diep. Een te hoge waterstand kan daarmee vrij snel worden aangepast …

Naast het gemaal staat nog een hoogwaterkanon, waarmee de bevolking in vroeger tijden gewaarschuwd kon worden bij gevaarlijk hoog water …

38 gedachten over “Bij het Stroïnk-gemaal

 1. wat een mooie plek om foto’s te maken Jan, de communicatie was wel even anders vroeger hé,
  maar zo’n kanon hoorde je natuurlijk wel van heel ver al …
  hoop dat het nooit meer onder water loopt daar

  Geliked door 1 persoon

 2. Twee dieselmotoren(2x900m3/min) en een elektromotor(1400m3/min) drijven de schroefpompen aan. Jammer dat het voormalige stoomgemaal is omgebouwd. Na de ombouw is ook de hoge schoorsteen afgebroken…

  Geliked door 1 persoon

 3. Ziet er prachtig uit.
  Het doel van zo’n machinerie is ook prachtig, ingewikkeld voor een leek maar ik heb er grote bewondering voor. De mensen die het water beheersten (nou ja, probeerden) waren/zijn geweldig met hun gedrevenheid en uitvindingen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.