Stoomgemaal Ter Idzard

Zondag heb ik voor het eerst dit jaar weer eens een bezoekje gebracht aan de Ecokathedraal. Omdat het mooi weer was, heb ik onderweg daar naar toe eerst een omweg gemaakt, die onder andere langs het oude stoomgemaal van ter Idzard (Google Maps) voerde …

Het gemaal is in 1900 gebouwd en staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Zodra het klaar was, nam het gemaal het werk over van een aantal molens, die het polderland tot dat moment droog hadden gehouden. Delen van enige molens werden gebruikt als bouwmateriaal voor het gemaal …

Op zijn beurt is dit stoomgemaal sinds 1977 vervangen door een modern elektrisch aangedreven gemaal. Het oude stoomgemaal dient tegenwoordig als woonhuis. Sinds 2017 heeft het pand nieuwe bewoners, die er wat moois van proberen te maken. ‘Er zijn allerlei mogelijkheden, dus we fantaseren nu nog over van alles, zoals het inrichten van een kleine theetuin of een open atelier in de machinekamer.’ In dit artikel vertelden ze er meer over: Slapen in de machinekamer – wonen in een stoomgemaal in Friesland …’

24 gedachten over “Stoomgemaal Ter Idzard

  1. Interessant verhaal van Herald en Marieke. Ik benijd ze, ze hebben de juiste achtergrond dus voldoende kennis om er wat moois van te maken. Met behulp van de ter zake bekende timmerman en anderen zal het ze zeker lukken. Of al gelukt zijn.

    Geliked door 1 persoon

    • Wij hebben een aantal jaren geleden nog eens een poging gedaan om een huisje ergens in een dorp of op het platteland te kopen. Wat betaalbaar was, moest meestal nog eens voor een ton worden verbouwd. Wij blijven toch maar lekker zitten, we weten wat we aan ons huidige huis en tuin hebben. Dat moet je elders maar afwachten.

      Like

Reacties zijn gesloten.