Gemaal Ter Idzard

Tegenover het oude stoomgemaal staat het nieuwe elektrisch aangedreven gemaal Ter Idzard (Google Maps). Het kleurt goed in het momenteel groen-gele landschap rondom …

Verder valt er in het kader van dit blog niet zo gek veel meer te vertellen dan dat het een capaciteit heeft van 200 m3 per minuut. Het is vrijwel niks als je het vergelijkt met de 4000 m³ die het Woudagemaal per minuut kan wegzetten, maar onze vijver zou toch in luttele seconden leeg zijn, vrees ik …

Het belang van gemalen met voldoende capaciteit werd in de natte maand maart 2019 weer eens aangetoond. Terwijl gemaal Ter Idzard gerenoveerd werd, kwam de regen met bakken uit de lucht. Ik had hier in maart ruim 130 mm regen. Het gemaal kon met de resterende capaciteit de overvloedige regenval niet meer aan. In allerijl werd het internationaal gerespecteerde pompenbedrijf Van Heck uit het nabije Noordwolde ingeschakeld om water af te voeren naar de Tjonger. Daarmee werd het Friese laagland in de Veenpolder behoedt voor natte voeten …

Op dit moment hebben we echter te maken met droogte. Vooral in de landbouw hebben ze er belang bij om regelbare stuwen zo laag mogelijk in te stellen. Hoe eerder het water weg is, hoe eerder men met zware machines aan het werk kan. Van die redenering moeten we maar eens af, het water moet veel beter en langer vastgehouden worden …

Ik sluit af met een blik in de verte, links het stoomgemaal en rechts daarvan het nieuwe gemaal. Wat hebben de bewoners een van het oude gemaal een prachtig uitzicht over de landerijen. En het rook er heerlijk bij die eerste snede pas gemaaid gras …

22 gedachten over “Gemaal Ter Idzard

 1. Aansprekend waterverhaal met mooie foto’s in een maand van droogte.
  Met alle eer voor van Heck: inderdaad een topbedrijf.
  De uitersten volgen elkaar op, wat het klimaat betreft.
  Hartelijke groeten, goed weekend verder, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Volgende week lijkt het wat meer wisselvallig weer te worden met af en toe een (flinke) bui. Maar ook dan kan het regionaal nog kurkdroog blijven. Het is wat het is, we zullen het ermee moeten doen.
   Jullie ook een prettig weekend verder, Zem.
   Hartelijke groet uit Drachten.

   Like

 2. Ik denk dat we dit gemaal even naar België moeten halen maar dan wel om het in omgekeerde richting te laten werken….
  Alles wordt hier zo droog als wat, de rivieren in de Ardennen staan erg laag, Kajakken is bijna niet meer mogelijk en sommige rivieren werden zelf gesloten voor alle watersporten. Op de heidegebieden heerst brandgevaar en de waterniveau’s in de poelen en meren daalt schrikwekkend…. Al sinds maart kregen we amper nog regen van betekenis.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.