Leppelbekken by Jan Durks

Oftewel, lepelaars in de Jan Durkspolder …

Half mei zag ik er nog maar een enkele lepelaar rond stappen, maar vorige week had de volledige kolonie zich intussen aan de westkant recht tegenover de grote vogelkijkhut gevestigd …

Ook een stuk verderop zag ik nog wat lepelaars in de bomen zitten. Al met al zijn het er ca. 50, schat ik. Daarmee is de kolonie naar mijn idee aardig gegroeid. En de vogels zijn in ieder geval beter zichtbaar dan toen ze helemaal aan de zuidwestelijke hoek van de plas zaten …

Er waren ook opvallend veel lepelaars die een vluchtje maken. De eerste vloog in de richting van Earnewâld, maar de tweede vloog om de hut heen. Aan de oostkant streek hij neer achter de vele gele lissen om daar te foerageren …

Dat is hoopgevend, want het zou mooi zijn om daar weer eens wat vaker en dichterbij lepelaars door het water te zien waden. Ik kijk er al naar uit om weer eens zo’n lucky shot te kunnen maken als in mei 2019. Maar ja, je weet hoe het met lucky shots gaat, die worden maar zelden herhaald …

25 gedachten over “Leppelbekken by Jan Durks

  • Met een beetje zon zijn ze nog net wat mooier.
   Hopelijk komen ze binnenkort af en toe weer wat dichterbij de hut, want in close-up zijn ze nog mooier. En zo’n vangst maakt het beeld natuurlijk helemaal af. 🙂

   Like

 1. Het is al mooi dat er steeds meer meer koloniën in ons land broeden. Mooi dat ze wat dichter bij de vogelkijkhut broeden. Dat was toen inderdaad een lucky shot. Hopen dat je nog een keer een dergelijk tafereel kunt vastleggen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, en het wordt nog mooier wanneer er binnenkort af en toe eens een paar lepelaars wat dichter bij de hut komen foerageren, zoals op de laatste foto. Het mooiste is, wanneer daarbij ook nog eens een bedelend jong in de buurt is. Weer iets om naar uit te kijken, Edward. 🙂

   Like

  • Ik ben ook bepaald geen gekend ornitoloog, maar wat ik ervan weet is dat ze graag in koloniën broeden. Hier in de Jan Durkspolder zit al enige jaren een kolonie. Het ene jaar laten ze zich meer en beter zien dan het andere, voor dit jaar lijkt het er wel goed uit te zien.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.