Klein spul in It Skar

De lezers van het eerste uur zullen zich misschien nog herinneren. dat ik door het jaar heen tot ca. 2015 vaak meerdere keren per week een fotokuier maakte in het Weinterper Skar. Tegenwoordig beperkt zich dat hoofdzakelijk tot de maanden mei en juni, omdat het gebied de rest van het jaar vaak een doodse indruk maakt …

Pas wanneer de natuur weer mooi groen is en er weer van alles tot leven en tot bloei komt, is It Skar tegenwoordig nog de moeite van een kuier waard. Het veenpluis (moark in het Fries) legt momenteel op verschillende plaatsen een sierlijke witte sluier over het blauwgraslandje tegenover mijn bankje …

Naast het bankje hielden zich tot mijn verrassing diverse insecten op. Een juffertje (waarschijnlijk een azuurjuffer of een variabele waterjuffer) ging gewillig op een plant zitten, nadat ik de macro-voorzetlens op mijn camera had geklikt …

Niet veel verderop zaten een paar bloedcicades, één van de twee zat een paar maal verwoed met zijn vleugels te wapperen. Geen idee wat de bedoeling daarvan was, voor verkoeling was het vast niet bedoeld, want zo warm was het niet. Maar het bracht wel wat leven in de foto’s …

34 gedachten over “Klein spul in It Skar

 1. Ok weer zo een mooi logje wat ik las en zag aan de mooie fotografie en sbb is voor mijn gevoel niet goed bezig want insecten hebben we nodig die dan de bloemen weer bestuiven gaan. Het was inderdaad de variabele waterjuffer die je zag en dat veenpluis was voor mij ook nieuw om te zien. En ook de bloedcicade heb je mooi in beeld ontvangen. Wellicht waren zijn vleugels wat nat en wilde deze ze zo drogen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja die goede oude tijd, wat heb je daar wat uurtjes doorgebracht en vele macrofoto´s gemaakt. Door It Skar en jouw weblog leerde ik de wereld van de macrofotografie kennen.
  Ik vond op een site dat de bloedcicaden geen goede vliegers zijn en dat ze de vleugels gebruiken voor hun sprong. Was wel een interessante site: https://www.ivn.nl/afdeling/gooi-en-omstreken/cicaden
  Mooi dat je de cicaden en de juffers voor de lens kreeg.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is overal hetzelfde Jan. Er zijn van die mode tendensen en die geven vaak verarming. Op sommige plekken zie je veel minder dan vroeger, ook in de lente en zomer. Vroeger vlogen de meikevers je rond de oren. Nu mag je gelukkig zijn al je er één ziet. Heb meegemaakt dat ze in wandelgebieden kiezelpaden leggen op een plek waar vliegenzwammen stonden. Alle paddenstoelen weg en na enkele jaren nog niet terug verschenen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.