Over ganzen, jongvee en ’n ijsvogel

Vandaag het hele verhaal van de ganzen, het jongvee en een ijsvogel met een visje. Op een zonnige dag omstreeks half mei zat ik weer eens genoeglijk te posten bij de ijsvogels …

Nadat de ijsvogels al een paar maal af en aan waren gevlogen, deed zich plotseling een ongewone gebeurtenis voor in het water waarboven de ijsvogels hun plekje hebben….

Een paar grauwe ganzen kwamen met hun zes al wat grotere jongen onder de brug door. Al snel ontdekten ze, dat ze in een doodlopend stuk water terechtgekomen waren …

Een tijdlang zwommen ze, schijnbaar niet goed wetend wat te doen, wat in de kolk heen en weer …

Uiteindelijk nam pa een besluit. Hij werkte zich in de hoek van het water tegen de wal op. Moeder gans bleef met haar jongen achter. Toen haar partner naar het jongvee achter het hek waggelde, besloot ze hem toch maar te volgen …

Moeder gans waggelde een stukje in de richting van haar partner, maar tegelijkertijd wilde ze ook een oogje op de jongen blijven houden. Omdat ze er niet helemaal gerust op was, begaf ze zich al snel weer in de richting van het water. Daar voegde ze zich weer bij haar jongen. …

Pa gans stond nog enige tijd bij het jongvee achter het hek. Hij leuk wat sneu te kijken. En dat vond ik ook niet zo gek, want het was eigenlijk toch wel een wat wonderlijke situatie. Het jongvee stond daar in een vogelbroed- en rustgebied van Staatsbosbeheer. Dat was toch bestemd voor vogels!? Maar nu had het er alle schijn van dat de ganzen zich buitengesloten voelden. De zaken waren hier lelijk omgekeerd. Waar moesten de ganzen nu hun rust vinden …?

Uiteindelijk besloten ze met pa voorop maar weer onder de brug door te zwemmen, op naar een rustig plekje elders. De ijsvogels trokken zich van dit alles niks aan, tussendoor had ik er al een paar maal eentje kunnen kieken. En ruim een minuut nadat de ganzen waren vertrokken, kwam meneer ijsvogel aan met een visje dat hij nog wel even wilde showen, voordat hij het nest in dook …

36 gedachten over “Over ganzen, jongvee en ’n ijsvogel

  1. Dit verhaal had ik bij het zien van de vorige foto’s niet kunnen bedenken. Ze wilden vast naar de sloot achter het gemaal. Het is een mooi verhaal geworden. Wel bijzonder dat die koeien daar op dat moment liepen, het was nog lang geen 15 juni.

    Geliked door 1 persoon

  2. Dus zó ging dat! Het leven is één groot verhaal. Mooi toch dat pa een besluit neemt, al heeft-ie geen idee wat hij aan het doen is. Moe is zoals gebruikelijk natuurlijk slimmer, maar toch heeft pa mijn sympathie. En ook van de pinken. Hun blik is van verbaasde bewondering. Een pink herkent een held.

    Geliked door 1 persoon

  3. Wat is daar mooie buurt om te kijken. 6 jonge ganzen is al aardig gegroeid. Bij ons is het ook zo. Mooie foto’s. IJsvogel echt super mooi om te zien weer visje te eten. Gans was niet bang bij de koeien. Koeien waren wel nieuwsgierig. Vaak komen ook de mensen op af. Leuke foto’s. Fijne dag verder.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.