Rust, ruimte en duisternis

Rust, ruimte en duisternis zijn een paar van de kernwaarden van het Lauwersmeergebied. Dat er veel vogels in het gebied zitten, is hier gisteren al genoemd. Een groot deel van de open vlaktes (ongeveer 2000 hectare) in het uitgestrekte natuurgebied rondom het Lauwersmeer wordt kort gehouden door grote grazers, waaronder ongeveer 500 Schotse hooglanders en ongeveer 250 konikpaarden. Vanaf het uitkijkpunt zagen we in de verte een groep koniks staan …


Voor liefhebbers van de sterrenhemel is het ook een paradijs. Nergens in Nederland schijnt het nog zo donker te zijn als in het Lauwersmeergebied. Het is niet voor niks dat Nationaal Park Lauwersmeer in oktober 2016 door de International Dark Sky Association officieel is uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. Dat het Lauwersmeer hiertoe is benoemd, is toch wel bijzonder, want ons land is één van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Klik hier voor mee info over Dark Sky Park Lauwersmeer

Update: tot slot nog even een satellietfoto van de lichtvervuiling in West-Europa. Als je daar naar kijkt, zal duidelijk zijn dat het zo gek nog niet is om het Lauwersmeergebied te benoemen tot Dark Sky Park …

29 gedachten over “Rust, ruimte en duisternis

 1. Bij ons is nooit donker. Mooi Dark Sky Park belicht ziet. Je kan het zien toch veel ziet. Bestaan wel echt in nl. Je foto’s is zeker prachtig om te zien hoe natuur ziet. Paarden in de verte zie je veel. Mooie paarden zijn dit. Geniet mooie dag.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi dat je in dit bericht Dark Sky Park belicht of beter gezegd verduisterd. 😉
  In de vogelkijkhut aan het Lauwersmeer hebben ze daarvoor schuine rugleuningen geplaatst waar je zittend op de grond tegenaan leunt om naar de sterrenhemel te kijken. Het lijkt me dat je wel een kussentje mee moet nemen, want het is wel hard zitten op die planken.
  Slim om die satellietfoto erbij te plaatsen. Zo te zien is het op de Waddeneilanden echt pikdonker. Vandaar dat je op social media van die prachtige foto´s van de Melkweg voorbij ziet komen die gemaakt zijn op Terschelling.

  Geliked door 1 persoon

 3. Gelukkig bestaan er nog plekken als deze waar de natuur er nog heel ongerept uit ziet en waar de lichtverontreiniging nog niet heeft toegeslagen. Als ik dan zo naar mijn eigen leefgebied kijk (Antwerpen dus) dan lijkt het wel of we in een gloeilamp wonen….. 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, zo’n satellietfoto van de lichtvervuiling laat goed zien, dat er bij ons in de Randstad en in een groot deel van jullie land intussen helaas maar weinig meer van de nachtelijke hemel te zien is. In dat opzicht zijn we hier in het noorden nog gezegend.

   Like

Reacties zijn gesloten.