Witgatjes in de polder

Tot nu toe is de maximumtemperatuur hier deze week nog niet hoger gekomen dan 27,4°C. Ik vrees echter, dat we hier vanaf vandaag of morgen ook aan de tropische temperaturen zullen moeten geloven …

Omdat het qua temperatuur nog goed te doen was, ben ik gisterochtend eerst nog maar eens naar de Jan Durkspolder gereden. Het was er goed uit te houden met een nog lekker fris noordoostelijk briesje dat door de luikjes van de hut blies. In eerste instantie was er weer niet veel meer te zien dan honderden ganzen in de verte …

Na een tijdje kwam er een vogel tevoorschijn van tussen de gele lissen in de buurt van de vogelkijkhut. Al snel verscheen er ook nog een soortgenootje …

Ik herkende de vogels niet meteen, even dacht ik dat het tureluurs waren, maar met het juiste licht op de poten en snavel was al snel duidelijk dat dat niet het geval was. Ik vermoedde dat het witgatjes waren, en dat werd later bevestigd door Obsidentify. Deze steltlopers had ik nog niet in mijn fotoarchief, dus ik ben blij met dit primeurtje …

Ik sluit af met een foto, waarop de witgatjes allebei op voorbeeldige wijze door het ondiepe water rond de hut waden …

35 gedachten over “Witgatjes in de polder

 1. Pingback: Firtuele koelte út Fryslân (2) | Afanja's Weblog

 2. Mooi Jan. Bij windstilte zijn ze vaak bij gunstig licht met hun spiegelbeeld in het water te fotograferen. Zo’n kijkhut is op warme dagen ook een mooi toevluchtsoord voor de vogelaar. Ik ben bezig met een stukje over de kijkhut in het Diependal bij Oranje (Drenthe). Deze heb ik de afgelopen tijd meerdere malen bezocht, ook op warme dagen. Het was daar prima toeven en er was altijd wat te zien (IJsvogels, Wilde Zwaan, Blauwborst, Witgatje, enz..). Mooi dat bij jou in de buurt ook een voor jou goed toegankelijke observatiehut is.

  Geliked door 1 persoon

  • Dit is een van de laatste plekjes in de omgeving waar ik het hele jaar door nog terecht kan. Diverse andere plekjes zijn in de loop der jaren weggevallen, omdat ze te ver van de weg staan. Maar vanuit de hut valt gelukkig zo af en toe nog wel wat te ontdekken en te fotograferen.
   Jij hebt intussen ook een plekje waar de ijsvogel zich regelmatig laat zien, begrijp ik.

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, we zitten hier gelukkig nog steeds in het meest ‘koele’ deel van ons land. Maar vandaag blijf ik toch maar lekker binnen, want daar is het nog weer een stukje koeler dan buiten.
   Mooi dat er al bloggend nog regelmatig wat te leren valt, dat houdt het voor mij ook nog steeds boeiend. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.