Zicht op Bethlehem

Zoals ik gisteren al schreef, wil ik jullie vandaag het mooie optrekje tegenover het luxe Hotel Lauswolt laten zien. Het betreft een mooi klein, voor de streek kenmerkend boerderijtje. Op kaarten uit 1685 en 1718 staat op deze plek al een boerderij aangegeven. Vermoedelijk is de boerderij ‘Bethlehem’ genoemd naar een kapel of klooster met diezelfde naam, dat hier in de buurt heeft gestaan …


In 1811 werd het voor iedereen verplicht een achternaam aan te nemen. Durk Jans, geboren in 1738 in Beets, woonde toen met Grietje Haijes, met wie hij in 1763 was getrouwd, op deze boerderij. Op 16 december 1811 namen ze officieel de achternaam Bethlehem aan. Tegenwoordig staat het boerderijtje er nog steeds tiptop bij …

Veel meer valt er niet te vertellen over ‘Bethlehem’. Tijd om terug te gaan naar de auto, die aan de overkant van de weg staat te wachten. Daar rond ik deze serie af bij een bankje en de (her)ontdekking van een monumentale lindeboom. Hieronder zijn de Afanja-mobiel en de passerende Carver samen te zien …

38 gedachten over “Zicht op Bethlehem

 1. Het is een prachtig boerderijtje. Het lijkt me een feest om daarin te wonen.
  Kende je de Carver al? Ik zou niet geweten hebben waar ik zou moeten zoeken op internet om de naam te achterhalen.
  Ik begrijp uit jouw reacties hierboven dat het er op de website gelikter uitziet dan het karretje in werkelijkheid is.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, daar zou ik het ook wel uit kunnen houden.
   Voor mij was het de eerste keer dat ik zo’n Carver zag rijden. Ik heb intussen begrepen dat de eindmontage, installatie van alle elektrische circuits en de uiteindelijke kwaliteitscontrole worden uitgevoerd in de eigen fabriek hier in Leeuwarden.

   Like

  • Het lijkt me geen straf om daar te wonen, Willy.
   Voor mij was het de eerste keer dat ik een Carver zag rijden. Het is een Nederlands product, las ik. Dat wil zeggen dat het in Nederland is ontworpen en ontwikkeld. Een groot deel van de productie vindt plaats in Zuidoost-Azië. De eindmontage, installatie van alle elektrische circuits en de uiteindelijke kwaliteitscontrole worden uitgevoerd in de eigen fabriek hier in Leeuwarden.
   Jij ook een prettige dag verder.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.