Zicht op Bethlehem

Zoals ik gisteren al schreef, wil ik jullie vandaag het mooie optrekje tegenover het luxe Hotel Lauswolt laten zien. Het betreft een mooi klein, voor de streek kenmerkend boerderijtje. Op kaarten uit 1685 en 1718 staat op deze plek al een boerderij aangegeven. Vermoedelijk is de boerderij ‘Bethlehem’ genoemd naar een kapel of klooster met diezelfde naam, dat hier in de buurt heeft gestaan …


In 1811 werd het voor iedereen verplicht een achternaam aan te nemen. Durk Jans, geboren in 1738 in Beets, woonde toen met Grietje Haijes, met wie hij in 1763 was getrouwd, op deze boerderij. Op 16 december 1811 namen ze officieel de achternaam Bethlehem aan. Tegenwoordig staat het boerderijtje er nog steeds tiptop bij …

Veel meer valt er niet te vertellen over ‘Bethlehem’. Tijd om terug te gaan naar de auto, die aan de overkant van de weg staat te wachten. Daar rond ik deze serie af bij een bankje en de (her)ontdekking van een monumentale lindeboom. Hieronder zijn de Afanja-mobiel en de passerende Carver samen te zien …

38 gedachten over “Zicht op Bethlehem

 1. Deze omgeving is zeker prachtig om te zien. Zon stond zeker te laag. Wel apart om afana mobiel te zien. IK heb ook wel eens gezien. Dat ding gaat wel snel. Je kon net foto van maken. Fijne dag gewenst.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is een prachtig boerderijtje. Het lijkt me een feest om daarin te wonen.
  Kende je de Carver al? Ik zou niet geweten hebben waar ik zou moeten zoeken op internet om de naam te achterhalen.
  Ik begrijp uit jouw reacties hierboven dat het er op de website gelikter uitziet dan het karretje in werkelijkheid is.

  Geliked door 1 persoon

 3. Zie mijn reactie niet terug, nog maar een keer.
  Lief boerderijtje (waarschijnlijk grote dan het lijkt?) en het ligt er zo mooi. Je auto ook maar trekt minder blikken dan de Carver. 🙂
  Betekent Betlehem hetzelfde als Bartlehiem?

  Geliked door 1 persoon

  • Raar, je eerste reactie was in de spambox terecht gekomen.
   Het is een prachtig boerderijtje, daarom laat ik het hier ook even zien.
   Zelf ben ik, net als mijn auto, ook niet zo opvallend.
   Bethlehem betekent gewoon Bethlehemen.

   Like

 4. Een parel in de natuur. Ik ben ook even gaan googelen naar de website die je erbij schrijft. Ik kan er niet echt uitmaken of het nu nog bewoond is? Maar het ziet er heel keurig uit. Ook dat dorpje is heel mooi.

  Geliked door 1 persoon

  • Die website verwijst alleen naar de familienaam. Maar het is wel bewoond, anders zou het er niet zo piekfijn uitzien. Bovendien stond er een blauwe vuilniszak bij de hoek van het huis, die ik voor het gemak maar even heb weggehaald op de foto’s. 🙂

   Like

  • Ja, daar zou ik het ook wel uit kunnen houden.
   Voor mij was het de eerste keer dat ik zo’n Carver zag rijden. Ik heb intussen begrepen dat de eindmontage, installatie van alle elektrische circuits en de uiteindelijke kwaliteitscontrole worden uitgevoerd in de eigen fabriek hier in Leeuwarden.

   Like

  • Het lijkt me geen straf om daar te wonen, Willy.
   Voor mij was het de eerste keer dat ik een Carver zag rijden. Het is een Nederlands product, las ik. Dat wil zeggen dat het in Nederland is ontworpen en ontwikkeld. Een groot deel van de productie vindt plaats in Zuidoost-Azië. De eindmontage, installatie van alle elektrische circuits en de uiteindelijke kwaliteitscontrole worden uitgevoerd in de eigen fabriek hier in Leeuwarden.
   Jij ook een prettige dag verder.

   Like

Reacties zijn gesloten.