Rond Landgoed Lauswolt

Terug bij de parkeerplaats aan de Poostweg heb ik eerst nog even een foto gemaakt van langs de weg liggende boomstammen. Aan de andere kant van de weg worden momenteel veel bomen gekapt. Daarvan later meer foto’s. Aan het eind van deze lange wandeling op maandag ben ik eerst nog even met de auto naar het begin van de Poostweg gereden. Dat is een afstand van niet meer dan ca 500 m, maar die was toch net te groot om nog te voet af te leggen. Omdat deze wandeling zich rond Lauswolt afspeelde, wilde ik daar ook maar in stijl afsluiten …


De naam Lauswolt is in de afgelopen week al eerder voorbij gekomen. Zo schreef ik hier gisteren: “Naar verluidt liet de welgestelde herenboer Jan Janszoon Lauswolt, grootgrondbezitter te Beetsterzwaag hier in 1748 ‘een met geboomte omgeven boerderij’ bouwen. Dat moet in de buurt van dat romantische bruggetje geweest zijn. En dat was ergens hier achter …


Wat ooit begon als een boerderij met geboomte, groeide in de loop der jaren uit tot een groot landgoed met een landhuis. Tegenwoordig is dat landhuis na diverse verbouwingen een gerenommeerd hotel. “Verscholen in de prachtige bossen van Beetsterzwaag ligt het best bewaarde geheim van Friesland: vijfsterrenhotel Landgoed Lauswolt. In een adembenemende omgeving zorgen wij ervoor dat het u geen moment aan iets ontbreekt. Wij hebben maar één doel: u de meest unieke en onvergetelijke ervaring bieden in deze prachtige omgeving en u te laten genieten van de Friese gastvrijheid,” zo opent de website van het hotel …

“Gelieve hiervoor wel een goed gevulde portemonnee dan wel een fikse creditcard bij de hand te houden, want u begrijpt dat wij met onze gouden koeien in de lokale wei wel van prijzen weten,” staat er dan weer niet bij … 😉

In de vijver voor het hotel drijft een eendenhotel. De eenden hadden al de wijk genomen, toen ze mij vanuit de verte zagen naderen …

Nog even een foto waarin ik beide hotels tegelijk in beeld kon vangen. Morgen steken we de nu achter ons liggende Van Harinxmaweg over om nog even één van de mooiste huizen van de omgeving te bekijken. Vele malen mooier dan dit protserige hotel …

39 gedachten over “Rond Landgoed Lauswolt

 1. De foto met het kleine eendenhotel op de voorgrond vind ik ook heel mooi.
  Ik vind het een mooi plekje voor een 5-sterren hotel. Ik zou daar best een weekendje willen verblijven, mits het mij wordt aangeboden. 😉
  Die bomenkap zie ik de laatste jaren op veel plekken, zo ook gisteren in het Waterloopbos

  Geliked door 1 persoon

 2. Zouden die eenden ook evenveel moeten betalen voor een overnachting?
  (jeetje, ik ging voor 3 dagen boeken want ik vond het nog wel ok, maar toen zag ik opeens dat het de prijs voor 1 nacht was en dat de totaalprijs daar onopvallend naast stond. Laat maar 🙂 😉 )

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat in het groen verscholen hotel is echt wel de moeite hoor, heb de website even bezocht maar ik denk toch maar te passen en bivakkeren in het bos zal wel niet mogen zeker ha ha ha….. Maar dat neemt niks weg van de schoonheid van de lokatie hoor (én van je reportage natuurlijk). Fijne zondag nog.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het hotel mag er dan protserig uitzien maar het voelt in deze omgeving aan als een oase van rust. Toch fijn als je een weekendje aan het gehaaste leven kan ontsnappen in een bosrijke omgeving. Die eerste (ruimtelijke) foto van het eendenhotel vindt ik vooral mooi. Mede door de reflectie in het verstilde water.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.