Een monumentale boom

Terug bij de auto, die op de bijgaande foto’s steeds keurig buiten beeld staat, ben ik eerst even neergestreken op een van de bankjes, die voor mijn gevoel al sinds mensenheugenis rond die boom staan …


Op zonnige (zon)dagen was het hier in mijn kinderjaren vaak gezellig druk, wanneer mensen vanuit Drachten e.o. een fietstochtje maakten. Er stond dan altijd een ijscokar waar vrijwel geen fietser of wandelaar aan voorbij leek te kunnen gaan zonder een versnapering te nemen. Toen ik er deze week was, zag ik een bordje bij de boom en de bankjes staan. Toen ik het opschrift las, herinnerde ik me ineens dat het een bijzondere boom is … *

Vanaf morgen neem ik jullie een paar dagen mee naar de andere kant van het onderstaande bos. Daar ergens ligt namelijk het Weinterper Skar met de dobbe waar ik jarenlang wekelijks minstens eenmaal per week te vinden was. Dat was afgelopen vorige week dinsdag na ruim 2,5 jaar een herontdekking…


*Wilhelmina was Koningin der Nederlanden van 1898 tot 1948

33 gedachten over “Een monumentale boom

 1. De linde is bekend om de grote leeftijd hij kan bereiken.
  Vroeger werd op ieder plein een linde gezet.
  Wat Marc zegt u klopt helemaal in bloei vol witte minibloempjes verspreid hij een heerlijke geur ,de vruchtjes de er na de bloei aankomen zorgen voor heerlijke gezonde lindenthee waar men volledig tot rust van komt. De Linde is de uitverkoren boom van de vuurwantsen die men er bijna altijd in grote getallen aantreft onderaan de boom of op de stam.

  Geliked door 1 persoon

 2. Tenzij ik volledig mis ben natuurlijk, maar een Lindeboom is echt prachtig als hij in bloei staat (kleine bloemetjes, die ze ook in thee gebruiken), en hij heeft ook een aantrekkelijke geur dacht ik – ik veronderstel dat een Koningslinde hetzelfde ongeveer is ? Mooie omgeving in elk geval Jan, dus ik kijk al uit naar het vervolg !

  Geliked door 2 people

  • Ik ben niet zo’n bomenkenner, maar ik zal proberen hem volgend voorjaar eens in de gaten te houden.
   Het mooie van mijn woonplaats Drachten is, dat we een grote variëteiten met landschappen in de buurt hebben: bos, heide, weilanden, meren, moeraslanden, afijn noem maar op. De afgelopen tijd zat ik vooral in een oud bosgebied, vanaf morgen zit ik op mijn weblog een paar dagen in een wat opener bos- en heidegebied.

   Geliked door 2 people

  • Daar zijn de bronnen het op internet niet over eens, Sjoerd. Waar op de ene site sprake is van max. 400 jaar, heeft een andere het over 700-800 jaar. Laten we het er eerst maar op houden, dat deze intussen een stukje ouder is dan wij naar alle waarschijnlijkheid zullen worden. 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.