Naar de toren van Eagum

Met het oog op de onzekere weersverwachting kozen Jetske en ik er tijdens onze vorige gezamenlijke fotodag voor om een ritje langs wat oude Friese kerken en torens te maken. Jetske had zelfs al wat voorwerk gedaan en drie plaatsen aangestipt. Ze stelde voor om op vertrouwd terrein te beginnen, bij de toren van Eagum (Google Maps)


Zelf ben ik er wel vaker geweest, en we hebben er ook samen al eens rondgestruind. Maar dat maakt niet uit, sommige bouwwerken en objecten tonen zich in elk seizoen anders. Zo ook de toren van Eagum, die nu mooi door de bijna kale bomen schemert waar hij ’s zomers goeddeels schuil achter gaat. En het is gewoon een lief torentje …


Het was nog geen sinecure om bij de toren en op het omringende kerkhof te komen. Wat we ook deden en probeerden, het hek bleef – waarschijnlijk als gevolg van vandalisme – dicht. Het zat werkelijk muurvast, er was geen beweging in de krijgen. Er zat niets anders op, dan over het hekwerk aan de buitenkant van de palen te klimmen. Voor mij was dat gewoon een forse stap, maar voor Jetske was het met haar geringere lengte nog een aardig klusje, want er zaten gemene punten op dat hekwerk …

Afijn, we hadden het gered en stonden meteen aan de voet van de toren, bij het centrum van Fryslân, tevens het middelpunt van de wereld …

 • wordt vervolgd

32 gedachten over “Naar de toren van Eagum

 1. Het is wat met al die vernietigen.Je kunt in geen enkele kerk meer binnen en veel plekken die ergens rustig liggen worden stuk gemaakt.Het is de hoogste tijd om strenge te gaan optreden want zo kan het echt niet verder

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat staat hij daar mooi, als een baken. Je zou er haast de bomen voor kappen.
  Dat de poorten goed op slot zitten heeft waarschijnlijk een reden, vandalisme dringt door tot in alle uithoeken.
  Jaren geleden was zelfs de grafsteen (en andere) van een zwager beschadigd. In Tijnje, nota bene!

  Geliked door 1 persoon

  • In Tijnje …? Op een flinke steenworp afstand van mijn huis …? Dat is toch hartje Fryslân, het wordt steeds gekker!
   Dat het hek bij de toren van Eagum niet los te krijgen was, was juist het gevolg van vandalisme. Ik heb het idee dat het slot bewust was gesaboteerd. ;-(

   Like

Reacties zijn gesloten.