De lange weg terug

Na de winterse onderbreking pak ik de draad maar weer op waar ik hem vorige week had laten liggen, namelijk bij het uitzichtpunt aan de Leyensloane. Aan alles komt een eind, zo ook aan het aangename uurtje dat ik daar had doorgebracht. Ik verheugde me er niet echt op, maar uiteindelijk werd het toch tijd om de lange terugweg aan te vangen …


Gelukkig werd de lange rechte kuier een paar maal onderbroken door een paar lokale bezienswaardigheden. Om te beginnen stond er ergens halverwege een aantal Canadese ganzen aan de overkant van het kanaal. Mogelijk waren het de ganzen, die ik op de heenweg al was tegengekomen, toen ze vanaf de Leijen deze kant op kwamen …

In het weiland aan deze kant van het kanaal stond ergens een bordje dat het bekijken waard was. ‘Ik dongje rûch – Grutsk op ús Greidefugels’ luidt het opschrift. Vrij vertaald betekent het dat de boer ruige mest of stromest gebruikt om zijn land te bemesten, omdat hij trots is op onze weidevogels. Net als nattigheid en een kruidenrijke vegetatie helpt ruige mest de weidevogels. Het zorgt voor meer en ander bodemleven. Meer informatie hierover kun je lezen op de website Grutsk op ús Greidefûgels


Voor de weidevogels was het nog te vroeg, maar hazen leken zich er op dat moment al thuis te voelen. Ik was de auto al mooi genaderd, toen ik een haas in het weiland zag zitten. En al snel zag ik er ook een tweede, gelukkig verscheen de rest van het gezelschap pas toen ik weer bij de auto was. Maar dat is voor morgen …

41 gedachten over “De lange weg terug

 1. Het is ook wel een heel eind terug als ik het zo zie op de eerste foto.
  ‘Ik dongje rûch ´ die vertaling was mij niet gelukt. Wel de tweede helft van de tekst. In de regel lukt het dan wel met de vertaling van de eerste helft doordat ik dan achter de context kom, maar daar was ik nu niet uitgekomen.
  Wat mooi dat je de hazen zag lopen. Ik ga snel kijken…. hoe de hazen lopen. Toepasselijk met de verkiezingsuitslag. Daar heb je vast weer over nagedacht. 😉

  Like

 2. Prachtig om te zien daar. Je ziet aardig veel Canadese ganzen. Pracht beesten om te zien. Bordje heb ik nooit gezien. Ik heb op de tv gehoord bepaalde vogels minder aan trekken in nl. Maar het is wel belangrijk iets. Mooie foto’s. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 3. hier waren er vanmorgen ook vier stuks tikkertje aan het doen, leuk gezicht altijd! Ja ruige mest, paardenmest wordt hier ook op het land gegooid, ik heb geen idee wat ze er verder nog opgooien.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.