Een 15-koppige sprong reeën

Vorige week maandag, 13 maart, trok de eerste officiële storm van 2023 over ons land. Nadat ik een halfuurtje met mijn mond open had gezeten bij de mondhygiëniste, besloot ik rond het middaguur nog even een ritje naar de Jan Durkspolder te maken. Aan die polder ben ik niet toegekomen, omdat ik onderweg werd opgehouden …


Ik trof namelijk een grote sprong reeën aan, in totaal heb ik er 15 geteld. Het lijkt me een typische wintersprong, die binnenkort uiteen zal vallen wanneer het echt voorjaar is. De reeën gaan dan solitair of in kleine gezinsverbanden de zomer tegemoet. Het was aan de opwaaiende vacht goed te zien hoe hard het waaide. Op de donkere plekken strijkt de wind tegen de richting van de haren in. Ze leken bijna uit hun jasje te waaien. En er waaiden ook nogal eens wat takjes voor de lens van mijn camera langs …

Maar terug naar de wintersprong. Aan het eind van de herfst zoeken de kleine gezinsverbanden en meer solitair levende reeën elkaar op. In grotere groepen is het ’s winters veiliger om op zoek te gaan naar het dan toch wat schaarsere voedsel. Terwijl ze in hun sprong staan te grazen, zijn er altijd andere groepsleden, die spiedend in het rond kijken of er mogelijk gevaar dreigt …

Ik kreeg de indruk dat de reeën al grazend langzaam in de richting van hun vermoedelijke beschutte rustplek liepen. Daarom nam ik na een minuut of tien een andere positie in, zodat ik ze het bosje in kon zien gaan …

Ik sluit af met de mooiste, waarschijnlijk de dominante reebok van de sprong. Als enige had hij zijn volgroeide gewei zo te zien al goeddeels kaal geborsteld aan boompjes en takken. Echt een prachtig dier …


Tot slot: voor wie nog eens een uurtje over heeft, dit is een mooie informatieve, 50 minuten durende film over het ree: “Capreolus Capreolus, reeënsprongen in Nederland”…

35 gedachten over “Een 15-koppige sprong reeën

 1. Deze mooie dieren zien is heel wat leuker dan een ritje naar de Jan Durkspolder te maken 👍
  Je hebt er dan ook mooie foto’s van kunnen maken. De laatste foto in dit logje is prachtig ! Wat een sierlijkheid straalt dit dier niet uit !

  Geliked door 1 persoon

 2. Reeën zorgen voor mooie beelden. Vooral zo in groep. Waar mijn zonen wonen komen ze soms tot in zijn hof. Hier zie je ze nooit, tenzij achter afsluiting. En prachtige foto van ‘de baas’! Het filmpje ga ik deze avond bekijken, bij iets meer tijd.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wow wat ziet daar heel veel reeën. Heel mooi gezicht met deze foto’s grote sprongen er maken. Je hebt echt mazzel dat je na tandarts tegen kwam. Zoveel Jan. Mooie foto’s. Fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een mooie serie fotos Jan ! ik ben zelf al blij met één, twee of drie, maar een hele nest reeën ! Van ze alleen te zien zou mijn mond al een half uur blijven openstaan, dat was echt wel een buitenkansje. Fijne dag nog.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Marc. We zitten hier tegen het nationaal park De Alde Feanen aan. In dat waterrijke gebied leven naar schatting zo’n 150 reeën. Maar ook rondom dat park leven meerdere groepen reeën. Een paar van die groepen zie ik met een zekere regelmaat wel ergens in een weiland of akker lopen, dit is er één van.
   Prettige dag verder.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.